БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Изтръпване на ръцете: кога да се притесняваме

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (27 вота, средно: 2,70 oт 5)
Loading...

Причини

Изтръпването на ръцете само по себе си не е повод за притеснение, когато не се случва много често. Но ако редовно не чувствате нормално крайниците си, това е сигурен сигнал за здравословен проблем. Причините за изтръпването могат да бъдат най-различни – от стоеж в неподходяща поза до по-сериозни заболявания. То може да се дължи на притиснат нерв, преумора, стрес, сърдечни заболявания и проблеми с кръвообръщението, синдром на Рейно, Хашимото, епилепсия, неврози, депресии. Други евентуални причини могат да бъдат прекалената употреба на алкохолни напитки, множествена склероза, инфекциозни заболявания и други. Изтръпването в повечето случаи е свързано със засягане на структурата на даден нерв.

Умора и изтощение

Изтръпването да се появи в следствие и на преумора и изтощение. Не е нужно специално лечение. Необходима е повече почивка, за да изчезнат симптомите. Изтръпване може да се предизвика и от стоеж в неправилна поза дълго време. При раздвижване усещането изчезва.

Липса на витамини

Липсата на витамини от група В, и най-вече на В 12 може да предизвика медицинското състояние. Когато имате недостиг на витамина, е добре да промените менюто си, за да можете да си го набавите или да разчитате на приема на хранителни добавки. Добавете в менюто си риба, както и месо, най-вече пилешко, говеждо и пуешко, яйцата, млечните продукти и други.

Проблеми с гръбначния стълб

При проблеми с гръбначния стълб също може да усещате изтръпване. Причините могат да се дължат дископатии или дискови хернии, както и шипове. Болните усещат изтръпване, световъртеж и главоболие. Изтръпването не е постоянно и представлява един от по-леки те симптоми. В по-тежки случаи е напълно възможно да възникне пареза на крайниците. Тогава може да се наложи операция.

Проблеми с кръвообращението

Нарушеното кръвообръщение също може да предизвика подобно явление. Причините за проблемите с кръвообръщението могат да бъдат много разнообразини – от високо кръвно налягане, запушен кръвоносен съд вследствие на тромб, атеросклероза, сърдечни заболявания, аритмии, до инфаркт и други. Кръвоснабдяването се нарушава при сърдечни болести и болести на кръвоносните съдове. Наблюдава се недостиг на кислород към крайниците, което довежда до изтръпване и схващане. Честите упражнения, пиене на лекарства за подобряване на кръвообращението ще подобрят симптомите.

Бюргерова болест

Болестта на Бюргер също е вследствие на проблеми с кръвообръщението. Тя води до нарушено кръвоснабдяване, а то от своя страна – до изтръпване, мравучкане на крайниците, съпроводено с болка. Кожата посинява и става студена поради намаленото кръвообръщение. За подобрение на пациентите е важно приемането на лекарства за по-добро кръвообращение.

Диабет

При диабет вдигането на нивото на кръвната захар води до чувство на изтръпване и скованост на ръцете. При анемия случаят е сходен. И при двете заболявания се забелязва проблем с кръвообръщението, което довежда до подобни симптоми. Редовното приемане на лекарствени средства, чрез които се подобрява кръвообращението и намалява на кръвната захар може да намалят изтръпването.

Алкохолна консумация

При честата консумация на алкохол също се наблюдава изтръпване на ръцете. Алкохолът води до намаляване запасите с витамин В 12, което от своя страна довежда до неприятното чувство за изтръпване. Приемането на алкохолни и спиртни напитки засяга периферните нерви, води до смущения в кръвообращението и може да предизвика инсулт. При често изтръпване на крайниците от голямо значение е да се спре или значително да се намали консумацията на алкохол.

Инфекциозни заболявания

Инфекциозните заболявания отново могат да доведат до този проблем. Дори леки възпаления като болни зъби могат да предизвикат неприятното усещане. Менингит, лаймска болест, ХИВ-вирус и дифтерия могат да причинят изтръпване. Респираторни, вирусни, чревни, както и бактериални инфекции също повлияват на кръвообращението и могат да окажат силно въздействие на нервната система. Някои медикаменти и метали са сред причинителите на неприятния симптом.

Множествена склероза

Заболяването засяга нервните клетки. Тя пречи на нормалното изпращане на информация между мозъка и нервите. Първите видими симптоми са изтръпване и ръцете и усещане за вдървяване. Впоследствие се усеща скованост и обездвижване на цялото тяло.

Изтръпване на ръцете при бременност

По време на своята бременност доста жени съобщават за такива симптоми. Това усещане е на лице заради синдрома на карпалния тунел. Появява се мравучкане, изтръпване и болка в пръстите. След раждането обикновено тези симптоми изчезват.

Недостигът на витамини при бременност също може да предизвика изтръпване. През този период плодът приема витамини и хранителни запаси от майчиния организъм. При майката се наблюдава дефицит на магнезий, калций и калий. Приемането на магнезий може да намали това усещане, но ако изтръпването не намалява, е най-добре да потърсите специалист.

Изтръпване на ръцете след раждане

Повечето майки, твърдят, че след раждане изтръпването намалява или изчезва. Обикновено веднага или до няколко седмици жените спират да усещат изтръпване на крайниците. След раждането на детето балансът на витамините се възстановява и този симптом изчезва. Но има жени, според които дори след раждане този проблем не изчезва. Ако след раждане симптомът не отшумява, най-вероятно или имате липса на витамини, или се касае за по-сериозно неврологично заболяване. Затова по най-бързия начин трябва да потърсите помощ от вашия личен лекар и да споделите за проблема.

Хомеопатия при изтръпване на ръцете

Хомеопатичните средства, които съдържат магнезий и помагат за намаляване на чувството за изтръпване са много. Най-използваните от тях са:

  • Magne B6
  • Магнезий 250 мг на Jamieson
  • Магнум Антиспазми
  • Суправит Магнезий
  • Биолектра Магнезий
  • Калмацин
  • Хомеотична смес при мравучкане на крайниците на Боарон
  • Допелхерц актив Магнезий 500 и други.

Магне Б6, Биолектра, Магнерич и Магнерот често са предписвани при пациенти с недостиг на магнезий и при бременност. Лекар може да даде добър съвет кои хомеопатични или лекарствени средства са подходящи за Вас.

Магнезий при изтръпване на ръцете

Магнезият е изключително важен витамин за човешкия организъм. Той отговаря за кръвообращението, нервните клетки, нивото на кръвната захар и други. Витаминът трябва да се набавя ежедневно, тъй като организмът не разполага със запаси от него. Възможно е витаминът да бъде набавен в организма в добри количества чрез храната или чрез редовният прием на хранителни добавки.

Дневните дози магнезий, които не бида да бъдат превишавани, са около 300 – 400 мг при възрастни. Деца до тригодишна възраст могат да приемат от 40 до 80 мг, от 4 до 8 – по 130 мг, от 9 до 18 – от 200 до 400 мг. Магнерич и магнерот са едни от препаратите, които съдържат магнезий. Различните хранителни добавки във вид на хапчета или прахчета също имат високо съдържание на този витамин.
Високо съдържание на магнезий има в зърнените храни (ориз, овес, пшеница). Витаминът се съдържа също в лененото семе, слънчогледа, тиквеното семе, ядките (например орехи, бадеми, лешници), кафето, лапада, босилека и други.

Изтръпването на ръцете е неприятен симптом. Ако имате това усещане, не е задължително да е свързано с някакво заболяване. Може би просто сте преуморени или имате недостиг на витамини, но най-добре се посъветвайте със специалист, за да Ви даде нужните насоки как да се справите с проблема. Можете да намалите усещането за изтръпването, ако често правите упражнения, излизате на въздух и вземате контрастни душове – редуване на топъл и студен душ. Вслушайте се в съветите на личния лекар.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Вики
Вики
1 year ago

Магнезият е минерал, не витамин!