БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Гинекомастия – диагноза и лечение

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (10 вота, средно: 3,90 oт 5)
Loading...

Сблъсквали ли сте се със заболяването гинекомастия? Макар и името да звучи като женски проблем, то всъщност е изцяло мъжко.
Какво представлява гинекомастията?
С най-прости думи казано гинекомастията е увеличаване на гърдите при мъжете, които би трябвало да са плоски и необемни – много различни на вид от женските. Макар да засяга само силния пол, наименованието на заболяването идва от двете гръцки думи gyne – жена и mastos – гърди.

Причини


Причините за възникването на гинекомастията са хормонален дисбаланс в организма и повишаване на женския хормон – естроген и съответно намаляване на андрогенните мъжки хормони.
Често хората се заблуждават, че са жертва на това състояние, но симптомите му не трябва да се бъркат с естествените белези от значителното напълняване. Важно е да се прави разлика между двете – при пълните хора мастните натрупвания не са само около гърдите. При болестта се подуват млечните жлези и областта под подмишницата. При това заболяване се увеличава само техния размер без да има промяна в теглото и останалото телосложение. Така че: не бързайте с изводите!


Все пак, ако имате притеснения, не се самодиагностицирайте – посетете лекар


Известна е и физиологична гинекомастия. Това е естествено развитие на гърдите при бебетата, което обикновено изчезва на 6 месечна възраст. Някой тийнейджъри също проявяват симптоми на заболяването, които изчезват от само себе си до 2 години.
Съществува и гинекомастия като страничен ефект при употреба на анаболни стероиди, които са производни на тестостерона и тялото реагира, като започва да го превръща в естроген. Външни ефекти, водещи до заболяването, могат да предизвикат и някой лекарства.

Установяване на гинекомастията


Обикновено гинекомастията се долавя чрез опипване под ареолата на гърдата и хормонални изследвания. Изследват се също чернодробните и ендокринни функции – измерване на серумния андростенедион, прогестерон, плазмен естрадиол и човешки хорионгонадотропин, плазмени лутеинизиращ хормон, тестостерон и полов хормон, свързващ глобулините. Обикновено се прави и преглед на тестисите на пациентите и мамография на гърдите.

Симптоми на гинекомастия

Най-честата симптоматика, свързана с болестта са малки твърди бучки около ареолата и видимо увеличение на гръдната тъкан. Гърдите леко започват да провисват. В по-напреднала фаза те наподобяват женските, а болните усещат по-твърдата жлезиста тъкан и болезнено уплътнение в областта на зърното.

Ултразвук

Мамографията е един от основните методи за диагностициране на гинекомастията, тъй като чрез нея може да се направи оценка на заболяването и неговия етап. Ехография се прилага предимно в тинейджърска възраст при препубертетна гинекомастия.

Влияе ли фитнеса?

Тренирате усилено и бързо искате да натрупате маса и ползвате стероиди? Ето тук може да се появи страничният ефект и гинекомастията. Тренирайте, спортувайте и ходете на фитнес, но не употребявайте стероиди, хранете се правилно и скоро ще имате желаното тяло, без риск от появата на болестта.

Лечение

Ако гинекомастията е предизвикана и е външен ефект от употребата на медикамент – това е първото, той трябва да бъде спрян моментално. Ако заболяването е в начална фаза може да се излекува с правилна диета, промяна начина на живот и определени физически упражнения.
Медицинското лечение на гинекомастията е медикаментозно – използват се концентрирани лекарствени средства. Често използвани са хранителните добавки.
Понякога се налага хирургично – оперативно се отстранява се жлезистата тъкан. Операцията може да се извършва под локална или под обща анестезия. След нея е възможна появата на оток и болка, но това са нормални реакции на организма. Оттокът ще изчезне в първите седмици, но крайният резултат от операцията е видим след около от 3 до 6 месеца. След нея пациентите на трябва да се излагат на слънце или да се натоварват физически.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари