БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Доц. д-р Лилия Зисова, дм: Чери хемангиоми – един често срещан кожен проблем

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Доц. д-р Лилия Зисова, дм е член на академичния колектив на Катедрата по Дерматология и Венерология към Медицински Университет Пловдив. Членува в Европейската академия по дерматология и венерология (EADV) и в Българско Дерматологично Дружество (БДД). Работи с пациенти в Медицински Център “Дермавижън”  (гр. Пловдив, бул. „Шести Сепмември“ 54) след предварително записване на тел. 0879442772. 


1. Какво представляват т. нар. „чери хемангиоми“?

Чери хемангиоми са малки, доброкачествени (неракови) образувания по кожата, съставени от струпвания на разширени кръвоносни съдове. Изглеждат като малки, кръгли, червени или лилави подутини по кожата – като кръвен мехур или червени бенки. Могат да имат различен цвят – от яркочервен до тъмнолилав, в зависимост от дълбочината им в кожата. Не са болезнени. Срещат се по цялото тяло. Размерът им може да варира от главичка на карфица до около 6 мм в диаметър. Могат да се образуват на всяка възраст, но са по-често срещани при възрастни, особено след 30-годишна възраст. Често увеличават броя си с течение на времето. Могат да се появят и при деца и бебета.

2. Опасни ли са чери хемангиомите?

Въпреки че могат да бъдат източник на безпокойство поради външния си вид, чери хемангиомите са безвредни и не представляват риск за здравето. Могат да причинят дискомфорт като кървят при одраскване или нараняване. Рядко може да настъпи инфектиране. В повечето случаи са асимптоматични – не предизвикват никакви симптоми. Проблемът е от естетичен характер.

Важно е да отбележим, че трябва да се проследяват във времето, както бенките, за промени в цвета, размера или формата си.

3. Как се диагностицират чери хемангиомите?

Диагностицират се въз основа на външния им вид. Препоръчително е да се направи дерматоскопия.

Има данни от проучвания, че над 75% от хората над 70-годишна възраст ги притежават. Могат да бъдат засегнати хора от всякакъв пол и етнос.

4. Какви са причините за появата на чери хемангиоми?

Точната причина за появата на чери хемангиоми не е известна, но се счита, че те са свързани със стареенето, генетиката (фамилна обремененост) и излагането на ултравиолетова (UV) светлина (вкл. от солариум). Могат да нарастват по размер и брой с възрастта, но обикновено остават стабилни и не се променят значително във времето. 

5. Могат ли да се отстранят чери хемангиомите?

Да, могат да бъдат отстранени по естетични причини или ако кървят и причиняват дискомфорт. Възможностите за лечение включват лазерна терапия, криотерапия (замразяване с течен азот) и хирургично изрязване. Най-ефективното лечение на хемангиомите е Nd:Yag лазерното или IPL лечението. Принципът на действие и на двата метода е унищожаването на съдоветете и капилярите, които изграждат образуванието. Веднага след терапията обработеният хемангиом потъмнява, а околната кожа се зачервява. В рамките на 2 дни се покрива с коричка, която пада до две седмици. Възстановителният процес е минимален.

В повечето случаи хемангиомите изчезват с една процедура, но при по-големи и по-дълбоки може да е необходима повторна терапия, най-рано след 4 седмици.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари