БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

гл. ас. д-р Иван Неделчев: Спортът в училище трябва са стане приоритет!

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Гл. ас. д-р Иван Неделчев е възпитаник на НСА с три специалности – физическо възпитание, треньор по културизъм и фитнес и спортна психология. Завършва доктурантура в НСА през 2014г. с тема, посветена на личностните характеристики на спортисти, занимаващи се с културизъм и фитнес. Бил е хоноруван преподавател по Спортна психология към НСА. Понастоящем е щатен преподавател и директор на курсовете по спорт към Нов Български Университет (НБУ).

Instagram – @ivnedelchev

Facebook – @IvanNedelchevnbu

– 

Какви са последните тенденции в спорта и здравословния начин на живот?

Спортът започна да се превръща в социален феномен! Смея да твърдя, че няма друга такава активност, която да може да дава толкова ползи на обществото! В съвременния свят на стрес, тревожност и напрежение, спортът се явява единствената форма за превенция и профилактика на здравето! Здравословният начин на живот вече не е мода, а задължение на всеки човек. Здравето не се пази – то се развива и облагородява! Новите подходи тук са свързани с научно обезпечаване, с онлайн технологии и надявам се с все по-голяма масовост. Иска ми се спортът и здравословният начин на живот да са масово достъпни и всеобхватни в полза на общественото здраве, а не да бъдат елитарни занимания, достъпни за единици. Това минава през държавна политика, корпоративна отговорност и колективни усилия на всички, които имат отношение по темата.

Какви са най-общо разликите между тренировъчните и хранителни програми при мъжете и жените?

Добър въпрос! Разликите преди всичко са в съобразяване с различията във физиологията и биохимията на мъжкия и женския организъм. Тук е редно да се търси индивидуалния подход. Всеки отделен организъм има своя специфика, с която трябва да се съобрази. И тренировъчните, и хранителните програми се изготвят конкретно за дадена личност – няма универсален подход! Тук е редно да се потърси връзка със специалист, който да поеме дългосрочен ангажимент към изготвянеро на такива програми.

Можете ли да дадете съвети как да поддържаме вдъхновение и мотивация, за да издържим с хранителните режими и тренировките?

Вижте, когато хранителните и тренирочни режими са изготвени добре няма нужда да ги издържате, а просто им се наслаждавате! Всеки човек има различни предпочитания за храна и тип двигателна активност. От компетенциите на треньора и спортния ментор зависи да се адаптират правилно системите към конкретния потребител! Има как приятното и полезното да вървят заедно за ръка. Смяната на нагласите, образованието и възпитанието в конкретни процеси, изграждането на здравословни навици са етапи от затвърждаването на положително отношение по темата. Психологията и педагогиката от своя страна дават редица възможности за поддържане на мотивиция и удовлетвореност по пътя към здравето и красотата! Повтарям – треньорът е от решаващо значение!

Съществуват твърдения, че млякото и храните с млечен състав не са полезни за организма ни. Вредни или полезни всъщност са те?

Ех, тези млечни продукти, тема без край…. Няма вредна или полезна храна – всичко е правилното съотношение и дозировка на продуктите! Разбира се, млечните продукти са специфични по състав и качество от гледна точка на биологична стойност. С тях трябва да бъдем внимателни и да следим обратната връзка, която ни дава тялото. Фактите сочат следната картинка: За деца и възрастни млечните продукти с високо качество са препоръчителни и бих казал доста полезни! За млади и зрели хора се препоръчва ограничена употреба и то само от висококачествени източници! Палитрата от млечни продукти в днешно време е доста многообразна. Нека заложим на най-качествената продукция, която ни гарантира оптимални ползи!

Здравословни ли са вегетарианството и веганството?

Въпрос с повишена трудност! Отностно вегетарианството и вегантатвото нещата ми се струват доста крайни!

Моето мнение е, че този избор е основан на хуманни или философски убеждения, не толкова на чисто научни постановки! Личен избор, може би и не без аргументация! Все пак си мисля, че природата обича разнообразиято и ни води в тази посока. Няма как да пренебрегнем нуждите на организма от всички хранителни вещества и всички генетични закономерности ни подсказват това. Наистина апелирам за баланс и умереност! АЗ СЪМ ПРОТИВ ВЕГЕТАРИAНСТВОТО И ДВА ПЪТИ ПРОТИВ ПРЕКАЛЕНАТА КОНСУМАЦИЯ НА МЕСО! Смятам, че и в двата подхода е трудно да се говори за ЗДРАВЕ! Разчитайте на многообразието без лишения, достатъчно е всичко да в правилната подредба.

Какво е нужно за трайно и продължително отслабване?

Отслабване не ми харесва като термин! По-скоро редуциране на мазнини и изхвърляне на излишната вода. НУЖНА НИ Е СИСТЕМА от правилни подходи на хранене, тренировъчна програма и прием на билки и хранителни добавки. Нужен ни е добър специалист. Нужно ни е търпение и постоянство!

Как може да се предотврати затлъстяването при децата?

Децата са болна тема! Нужен е комплексен подход – държава, общини, министерства, федерации, родители, учители, медии, треньори, цялото общество да гледаме в тази посока! Училището да стане стожер във физическата култура и образованието на хранителните навици! Спортът в училище трябва са стане приоритет и да се въведат часове по здравословни навици и хранителна култура. Всички заедно можем да предотвратим затлъстяването при децата!

Кои са настоящите предизвикателства във Вашата професионална сфера?

Предизвикателство на първо място е да оцелеем като фитнес и спортна гилдия! Карантината беше тежка за нас и много спортни обекти вече не съществуват.

Усилията на бранша да образова и възпитава нацията в спортни идеали беше прекъсната много болезнено! Сякаш всичко започва от начало, сякаш започваме от А и Б в информирането на обществото колко е важен спортът! Иначе като спортни специалисти трябва да продължим да се развиваме и да даваме все по-голяма стойност на обществото. Иска ми се на спорта да се гледа не като двигателни качества и красива визия, а като инструмент за възпитание, образование и здравевъзвишаване във физически, психически, емоционален и социален аспект!

Каква промяна искате да видите в своята професионална сфера? По какъв начин допринасяте за нея?

Да, наистина e време за промени! Време е спортният специалист да бъде солиден авторитет в обществото и да има социален статут. Време е спортните обекти да са пълни с образовани и опитни специалисти, в чиито ръце хората спокойно да оставят здравето си! Време е държавата да ни припознае като партньор в борбата за обществено здраве! Време ни е да се колаборираме с други специалисти, които имат отношение по темата. Време е за публични дебати за здравословното състояни на нацията. Време е да се изготви стратегия с краткосрочни и дългосрочни цели. Време е да се действа, защото картинката не е добра! Време е всеки да поеме своята отговорност!

Как допринасям аз – малко и недостатъчно! Преподавам основно в НБУ и редица други университети, пиша книги и научни публикации, участвам в проекти и кръгли маси. Активен съм в социалните мрежи и последните 20 години като персонален треньор помагам на хората да са здрави и във форма. Имам скромен принос в тази материя, но никак не е достатъчен и ми се иска да разширя мащаба на дейността си! Надявам се да успея! Благодаря за интереса към мен и моята работа!

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари