БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Гълъбица Спахиева: Електронните цигари също могат да доведат до проблеми със зъбите!

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Д-р Гълъбица Спахиева е завършила Дентална медицина към Медицински университет София през 2017г. Има и магистърска степен по здравен мениджмънт в същия университет. Практикува ортодонтско лечение вече седем години.


Д-р Спахиева, вредят ли електронните цигари на зъбите ни?

Употребата на електронни цигари може да доведе до натрупване на плака върху зъбите и венците, което предизвиква заболявания като гингивит и периодонтит.

Електронните цигари могат да окажат влияние върху зъбите поради два основни фактора. Първо, течностите за никотин в електронните цигари могат да съдържат химикали, които вредят на зъбния емайл, като водят до кариеси. Второ, някои от ароматизираните течности могат да съдържат оцветители, които могат да причинят петна по зъбите.

Освен това, използването на електронни цигари може да доведе до сухота в устата, която е фактор за развитие на кариеси и други зъбни проблеми. Важно е да се подчертае, че електронните цигари все още са предмет на изследвания и точните им последици върху зъбите все още се изучават.

А вредят ли на венците ни?

Електронните цигари могат да вредят на венците по няколко начина. Първо, употребата на никотин, който често се среща в течностите за електронни цигари, може да наруши кръвоснабдяването на венците, което може да доведе до възпалителни заболявания като периодонтит и гингивит. Освен това, някои от химикалите в електронните цигари могат да дразнят венците, предизвиквайки кървене.

Също така, електронните цигари могат да допринесат за натрупването на плака върху зъбите и по венците, което може да доведе до инфекция и други проблеми с устната хигиена. Дългосрочната употреба на електронни цигари също може да повлияе на здравето на венците, като повиши риска от развитие на сериозни заболявания като периодонтит и загуба на зъбите.

А по какъв начин ни влияят съставките в електронните цигари?

Електронните цигари често съдържат пропилен гликол, сладкарска съставка, която може да понижи рН на слюнката, правейки я по-кисела. Киселата среда може да разгради емайла на зъбите, което ги прави по-податливи на кариес и чувствителност.

Някои съставки в електронните цигари, като никотин, могат да причинят сухота в устата. Слюнката е естествен почистващ агент за устата, така че намаляването й може да увеличи риска от плака, кариес и заболяване на венците.

Важно е да се отбележи, че има и хора, които не искат да откажат цигарите. Какви съвети бихте дали на тази част от аудиторията?

За да сведете до минимум потенциалното отрицателно въздействие на електронните цигари върху вашето орално здраве, помислете за следните стъпки:

  • Мийте редовно зъбите си: Четкайте поне два пъти дневно и използвайте конец за зъби поне веднъж дневно, за да премахнете петната и бактериите.
  • Посещавайте редовно зъболекаря: Редовните стоматологични прегледи и почиствания могат да помогнат за идентифицирането и справянето с всички проблеми със зъбите или венците рано.
  • Използвайте вода за уста: Водата за уста без алкохол може да помогне за неутрализиране на киселинността и намаляване на бактериалната плака.
  • Внимавайте с вкусовете: Изберете електронни цигари с по-малко добавени захари и аромати, за да минимизирате риска от петна по зъбите.
  • Останете хидратирани: Пиенето на много вода може да помогне за стимулиране на производството на слюнка и да поддържа устата ви влажна.

Не забравяйте, че най-добрият начин да защитите здравето на зъбите си е да избягвате всички форми на тютюн, включително електронни цигари. Ако използвате електронни цигари, важно е да практикувате добра орална хигиена и да посещавате редовно зъболекаря си, за да наблюдавате здравето на зъбите и венците си.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари