БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

маг. фарм. Лилия Божкова: Колаген в защита на ставите

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

Магистър-фармацевт Лилия Божкова е медицински маркетинг специалист в немската фармацевтична компания Куайсер Фарма. През 2012 г. завършва Медицински Университет гр. Пловдив, а по-късно придобива специалност „Организация и икономика на дистрибуторската и аптечна практика“ към Медицински Университет гр. София. Чрез ежедневната си работа развива своите интереси в сферата на хранителните добавки и повишава квалификацията и познанията си по отношение на здравословния начин на живот и профилактика на заболяванията.

Mного хора свързват есенно-зимния сезон, ниските температури и повишената влажност с болки и скованост в ставите, което неминуемо води до намалена подвижност и влошено качество на живот. Неприятните симптоми се обясняват и със заседналия начин на живот, който голяма част от хората водят. Небалансираното хранене, наднорменото тегло, стресът, недостатъчната продукция и снабдяване на ставите с хранителни вещества, като колаген, са също част от рисковите фактори. Допълнителният прием на колаген набира все по-голяма популярност в средите на здравните специалисти и често бива препоръчван от тях заради многото си положителни ефекти, свързани с грижата за ставите.

За да разберем защо е полезно да го приемаме, е добре да знаем някои основни неща:

  1. Колагенът е най-често срещаният протеин в човешкото тяло. Изгражда ставите, сухожилията, мускулите, хрущялната тъкан, костите, кожата, кръвоносните съдове, съединителната тъкан.
  2. Представлява белтък със сложна структура, състояща се от 3 вериги, на което се дължи неговата здравина, еластичност и издръжливост. Молекулата му е голяма и за да се усвои от организма, трябва да бъде разделена на по-малки фрагменти с точно определена молекулна маса чрез специален процес, наречен хидролиза.
  3. Колагеновият синтез в организма е непрекъснат процес, но с напредване на възрастта количеството произведен колаген намалява. Установено е, че при 40 годишна възраст, производството намалява с 25%, а при 60 годишна възраст с около 50%. Първите сигнали за този процес са появата на фини линии и бръчици по кожата, а в най-голяма степен се засягат ставите.

Като основен компонент на съединителната тъкан, колагенът е отговорен за поддържане на:

  • Здравината, подвижността и еластичността на ставите
  • Нормалното състояние на костите
  • Нормалната функция на кръвоносните съдове и мускулите

С напредване на възрастта, поради намаления синтез на колаген от организма, ставните хрущяли изтъняват, набраздяват се, като нарасналото триене между тях води до появата на възпалителен процес. Това предизвиква болка, оток и дискомфорт при движение. Засегнати в най-голяма степен са хората в зряла и напреднала възраст. Активно спортуващите също попадат в тази рискова група, тъй като те ежедневно натоварват ставите си, а това изисква внимание и повишена грижа за тях.

Допълнителният прием на хидролизиран колаген подпомага самостоятелното му производство от организма, а комбинирането с витамините С и D, както и микроелементите селен и мед повишава ефективността му. Витамин D е важен за здравината на костите и функционирането на мускулите. Микроелементът мед играе важна роля за нормалното състояние на съединителната тъкан, която е отговорна за здравината и еластичността на ставите.

Специалистите обръщат все по-голямо внимание на необходимостта от промяна на ежедневието на съвременния човек към по-пълноценен и активен начин на живот и подобряване на хранителните навици. Препоръчват допълнителен прием на хидролизиран течен колаген във връзка с необходимостта от ранна профилактика и грижа за ставите. От значение е колагенът да бъде във висока доза, а предимство предоставя индивидуалния флакон, който освен, че не изисква специални условия за съхранение, гарантира точно количество приети съставки в дневна доза.

Куайсер фарма е немска фармацевтична компания с над 120 годишна традиция при производството на лекарствени продукти без лекарско предписание, хранителни добавки с марката Doppelherz® и стоматологичните средства Protefix®.  При производствените процеси се спазват всички изисквания за високо качество и стандарти за добра производствена практика (GMP). Основните инвестиции на компанията са в разработването на иновативни фармацевтични форми като ДЕПО таблетки, двуфазни ДЕПО таблетки, микропелети и флакони, които задоволяват индивидуалните потребности на потребителите. Четири от продуктите на Куайсер фарма са носители на престижната награда „Хранителна добавка на годината“ от Българския фармацевтичен съюз, а марката Doppelherz печели приза „Любима марка на българския потребител“ вече 3 поредни година. 

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари