БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Тренировъчна програма Port De Bras

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Ирина Атанасова е била състезателка по художествена гимнастика в продължение на 10 години. Тя е мeжyнapoдeн cepтифициpaн инcтpyĸтop пo Кangoo Јumps, Fіt Јumріng, Таbаtа, Cтpeчинг и Aepoбиĸa. Meниджъp и oфициaлeн пpeдcтaвитeл зa Бългapия нa пpoгpaмитe Роrt Dе Вrаѕ Сlub Ѕуѕtеm и Fіt Јumріng (trаmроlіnе). Лицeнзиpaн инcтpyĸтop и тpeньop пo Роrt Dе Вrаѕ и Fіt Јumріng нa тpaмплини. Има висше образование ĸaтo филoлoг и пcиxoлoг и зaвъpшeнa специализация по „Приложна психология“ в Meдицинcĸи yнивepcитeт. Основател e на Спортно студио Камато, гр. Пловдив.

Kакво означава Port De Bras (Порт Де Бра) и какво представлява този тип тренировъчна програма?

Port De Bras (PDB) е термин от класическия балет, в превод от френски означава „движения за ръце и тяло“. Това е така, защото самият метод залага изключително на грациозните и леки движения на ръцете, подобно на балета. Автор на метода е Владимир Снежик (Русия).
В своята същност PDB е от типа Mind & Body активност заедно с пилатеса, стречинга и др. Тя залага като основа на упражниния от пилатес, йога, балет и движенията от тай-чи.
Благодарение на добрия ефект за изгаряне на мазнините PDB е тренировка, която е от полза за хората, които са с наднормено тегло. Тези, които нямат проблеми с теглото, играейки PDB помагат за „пресъхване“ на тялото, т.е. за плътността на мускулите и релефа. Не се изискват никакви познания, за да се занимавате с този метод. Въпреки това, физически подготвените хора няма да се отегчат в класа, тъй като има няколко варианта на натоварване.
PDB е насочено към коригирането на позата, изработване на грациозни и плавни движения, развиване на гъвкавост и умение да чувстваш и разбираш собственото си тяло.

Какво прави тренировките PDB по-различни от останалите групови тренировки?

Всичко в този метод е различно! Разликата е там, че е подходящ за много голяма група от хора, без почти никакви ограничения. Натоварване има, но то е точно в „златната среда“ – нито липсва, нито е прекалено много. Упражненията работят с цялото тяло по уникален начин. Подходящи са дори за тези, които имат болежки в ставите, гърба, мускулите и т.н. Всяка тренировка се води със специално разработена хореография, както и специална за нея музика, което позволява на тренировките да преминават неусетно и изцяло грабват вниманието, без да дават възможност да се връщаме в действителността през тези 50 минути.

Как този тип тренировки развиват тялото?

Програмата е разработена така, че да включва разнообразни упражнения, които работят върху мобилността, гъвкавостта, силата и издръжливостта. Както и върху концентрацията и баланса.

За кого са подходящи?

Тренировките са подходящи за хора от всякакви възрасти, всякакви килограми и пр. Подходящи са за хора с проблеми в ставите, след оперативна намеса, а дори и по време на бременност, като във всеки един от случаите има особености, които се имат предвид при изпълнението на някои упражнения.

Каква е продължителността на една тренировка?

Продължителността на една тренировка в залата е 50-55 мин. – цялата тренировка заедно със загрявката и разгрявката. През цялото време има динамичност – постоянни плавни движения, без задържане.

Хората могат ли да посещават класове по Порт Де Бра и в България?

Да, от 2018-та година насам вече има над 40 лицензирани инструктори в различни градове като София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Разград и др. Голяма част от тях са и активни инструктори.

А как може да се стане инструктор по Порт Де Бра?

Всяка година правим по 2-3 сертификационни семинари за бъдещи инструктори в България. Като дори взет тук, лицензът е валиден за цял свят. А за тези, които искат да усъвършенстват своите умения, се правят редовни обучения по различните нива в Москва и Словакия, които и аз самата посещавам всяка година. В края на месец март 2020г. предстои и първото за годината обучение за нови инструктори.

А ти водиш ли класове по Порт Де Бра и сертификационни семинари?

Последната година намалих тренировките си в залата, понеже бременността ми не го позволяваше. В самото начало водих класове за бременни, в последствие прехвърлих всичките си тренировки на моите колеги. Към момента отново водя тренировки по Порт Де Бра в гр. Пловдив. Вероятно това ще бъдат и единствените, които ще продължа да водя. В годините успях да оценя ефекта и от тях, както и това, че са от малкото активности, които могат да се упражняват в дългосрочен план без да захабяват тялото. А и ми помагат да влезна във форма след бременността.
Относно сертификационните семинари – да, водя такива. Като в България ги водя предимно аз. Веднъж в година идва и самият Владимир Снежик и съпругата му Олга, които също правят сертификационен семинар за базово или друго ниво.

Също може да прочетете за...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *