БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Тренировъчна програма Port De Bras

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

Ирина Атанасова е била състезателка по художествена гимнастика в продължение на 10 години. Тя е мeжyнapoдeн cepтифициpaн инcтpyĸтop пo Кangoo Јumps, Fіt Јumріng, Таbаtа, Cтpeчинг и Aepoбиĸa. Meниджъp и oфициaлeн пpeдcтaвитeл зa Бългapия нa пpoгpaмитe Роrt Dе Вrаѕ Сlub Ѕуѕtеm и Fіt Јumріng (trаmроlіnе). Лицeнзиpaн инcтpyĸтop и тpeньop пo Роrt Dе Вrаѕ и Fіt Јumріng нa тpaмплини. Има висше образование ĸaтo филoлoг и пcиxoлoг и зaвъpшeнa специализация по „Приложна психология“ в Meдицинcĸи yнивepcитeт. Основател e на Спортно студио Камато, гр. Пловдив.

Kакво означава Port De Bras (Порт Де Бра) и какво представлява този тип тренировъчна програма?

Port De Bras (PDB) е термин от класическия балет, в превод от френски означава „движения за ръце и тяло“. Това е така, защото самият метод залага изключително на грациозните и леки движения на ръцете, подобно на балета. Автор на метода е Владимир Снежик (Русия).
В своята същност PDB е от типа Mind & Body активност заедно с пилатеса, стречинга и др. Тя залага като основа на упражниния от пилатес, йога, балет и движенията от тай-чи.
Благодарение на добрия ефект за изгаряне на мазнините PDB е тренировка, която е от полза за хората, които са с наднормено тегло. Тези, които нямат проблеми с теглото, играейки PDB помагат за „пресъхване“ на тялото, т.е. за плътността на мускулите и релефа. Не се изискват никакви познания, за да се занимавате с този метод. Въпреки това, физически подготвените хора няма да се отегчат в класа, тъй като има няколко варианта на натоварване.
PDB е насочено към коригирането на позата, изработване на грациозни и плавни движения, развиване на гъвкавост и умение да чувстваш и разбираш собственото си тяло.

Какво прави тренировките PDB по-различни от останалите групови тренировки?

Всичко в този метод е различно! Разликата е там, че е подходящ за много голяма група от хора, без почти никакви ограничения. Натоварване има, но то е точно в „златната среда“ – нито липсва, нито е прекалено много. Упражненията работят с цялото тяло по уникален начин. Подходящи са дори за тези, които имат болежки в ставите, гърба, мускулите и т.н. Всяка тренировка се води със специално разработена хореография, както и специална за нея музика, което позволява на тренировките да преминават неусетно и изцяло грабват вниманието, без да дават възможност да се връщаме в действителността през тези 50 минути.

Как този тип тренировки развиват тялото?

Програмата е разработена така, че да включва разнообразни упражнения, които работят върху мобилността, гъвкавостта, силата и издръжливостта. Както и върху концентрацията и баланса.

За кого са подходящи?

Тренировките са подходящи за хора от всякакви възрасти, всякакви килограми и пр. Подходящи са за хора с проблеми в ставите, след оперативна намеса, а дори и по време на бременност, като във всеки един от случаите има особености, които се имат предвид при изпълнението на някои упражнения.

Каква е продължителността на една тренировка?

Продължителността на една тренировка в залата е 50-55 мин. – цялата тренировка заедно със загрявката и разгрявката. През цялото време има динамичност – постоянни плавни движения, без задържане.

Хората могат ли да посещават класове по Порт Де Бра и в България?

Да, от 2018-та година насам вече има над 40 лицензирани инструктори в различни градове като София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Разград и др. Голяма част от тях са и активни инструктори.

А как може да се стане инструктор по Порт Де Бра?

Всяка година правим по 2-3 сертификационни семинари за бъдещи инструктори в България. Като дори взет тук, лицензът е валиден за цял свят. А за тези, които искат да усъвършенстват своите умения, се правят редовни обучения по различните нива в Москва и Словакия, които и аз самата посещавам всяка година. В края на месец март 2020г. предстои и първото за годината обучение за нови инструктори.

А ти водиш ли класове по Порт Де Бра и сертификационни семинари?

Последната година намалих тренировките си в залата, понеже бременността ми не го позволяваше. В самото начало водих класове за бременни, в последствие прехвърлих всичките си тренировки на моите колеги. Към момента отново водя тренировки по Порт Де Бра в гр. Пловдив. Вероятно това ще бъдат и единствените, които ще продължа да водя. В годините успях да оценя ефекта и от тях, както и това, че са от малкото активности, които могат да се упражняват в дългосрочен план без да захабяват тялото. А и ми помагат да влезна във форма след бременността.
Относно сертификационните семинари – да, водя такива. Като в България ги водя предимно аз. Веднъж в година идва и самият Владимир Снежик и съпругата му Олга, които също правят сертификационен семинар за базово или друго ниво.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари