БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Тендовагинит – симптоми и лечение

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (18 вота, средно: 2,56 oт 5)
Loading...

Тендовагинитът е възпаление на сухожилията. Възниква в или около така наречената сухожилна торбичка. Може да се появи при всеки, но по-често засяга хората над 40 години.
Сухожилията са връзката на мускулите с костите и са създадени така, че да издържат на натоварване, усукване и разтягане. С времето и напредването на възрастта, те губят еластичността си и вероятността от скъсване при тях нараства многократно.

Какво точно е тендовагинит?

Наричат го болест на офиса, но работата на компютър не е единствената причина за него. Всякакви увреждания и разкъсвания на фиброзната тъкан, от която са изградени сухожилията, може да предизвика тендовагинит.
В която и да е професия, щом има едни и същи, често повтарящи се движения, опасността от заболяването е изключително голяма. Определена физическа дейност също може да възбуди възпаление на сухожилията. Редовно това се получава при спортисти, които тренират в точно определено време и час и натоварват едни и същи стави.
Болката при тендовагинит може да тръгне от китката, да премине през лакътя и да стигне до плешката, когато обикновено става въпрос за плексит.

Най-разпространените симптоми

Болката е основният симптом при тендовагинит. От умерена до силна болезненост може да се появи в или около ставите на китката, лакътя, рамото или ходилото. При засягане на лакътната става се развива така нареченият „тенис – лакът“. Когато е засегнато ахилесовото сухожилие, движението става невъзможно.


Друго усещане, което се свързва със заболяването е изтръпване или мравучкане, което може да доведе до образуването на отоци. Чест симптом е и мускулният спазъм. При него болката е остра и пронизваща и оплакванията са за „вдървяване“.
Болежките отшумяват бавно и продължително. За да изчезнат изцяло, възпалението трябва да бъде излекувано напълно.

Видове тендовагинит

Тендовагинитът съществува основно в две разновидности – такъв, при който се образува секрет и сух. Може да се развие изключително остро или да премине в хроничен.
Тендовагинит, при който се образува секрет, а понякога и гной, познат още като ексудативен, се дължи на травма или на бактериална зараза. Върви с висока температура и подути участъци. Засегнатият може да го втресе и да получи учестено сърцебиене. Гнойният тендовагинит може да бъде опасен и лечението му трябва да започне веднага.
Много по-разпространен е сухият тендовагинит. Той е типичен за хора, изпълняващи едни и същи, повтарящи се действия. Често сред потърпевшите са музиканти, балетисти, хора, заети в производството и много други. Заболяването ги връхлита след продължило дълго натоварване на пръсти, китки или глезени.

Опасен ли е стенозиращият тендовагинит?

Познат като болест на Дьо Кервен, той често е определян и като „болест на майките“, а в по-далечно време като „болест на перачките“. Много жени в миналото по цял ден са вършели едно и също нещо – пране на ръка. От там са се сдобивали със заболяването.


Лечението е свързано с поставяне на специална превръзка или шина на засегнатото място.


Много майки, след като родят, променят изцяло живота си. Придобиват съвсем нови задължения и ангажименти по отглеждане на детето. Честото му носене на ръце и най-вече постоянното придържане на главата на бебето, напрягат пръстите и палеца на ръката. Това отключва възпалението и води до болестно състояние.
Лечението е свързано с почивка, поставяне на специална превръзка или шина на засегнатото място. При нужда се вземат подходящите медикаменти и болкоуспокояващи.

Тендовагинит на китката

Причините за него са най-различни. Може да започне вследствие на напрегнати мускули, след травма или прекарана инфекция. Освен от болка, може да бъде придружен от оток и намалена подвижност. Характерен за него е синдромът „щракващ пръст“, който се появява при сгъване и разгъване.
Спортисти, при които китката играе важна роля, също често страдат от заболяването. Сред най-засегнатите са баскетболисти, волейболисти, скиори, тези, които са се посветили на бадминтон, катерене, голф и други спортове и занимания.

Тендовагинит на палеца

Една от най-популярните болести в нашето съвремие. Застига хората, които са заети постоянно пред компютър и не изпускат от ръка неизменната мишка. Започва възпаление и видимо удебеляване на сухожилието на палеца, придружено със зачервяване. Спасението е в обездвижване на палеца, което се прави с превръзка или специално изработена за целта шина. Придружено е с употребата на облекчаващи хапове и антибиотици.
Добрата новина е, че до 10 дена възпалението е излекувано. Лошата е, че при връщане към обичайното натоварване, болестта също се завръща.

Тендовагинит на глезена

Когато глезенът е засегнат, движението обикновено е затруднено, а в много ситуации и невъзможно. Най-често се възпалява ахилесовото сухожилие, а причината обикновено е травма – навяхване или изкълчване. Оплакванията са за болки и оток , които чувствително намаляват при покой и рязко се увеличават при натоварване.
И тук активните спортисти са сред най-засегнатите. Предимно тези, които работят с крака – танцьори, скейтъри, скиори и т.н.
Тендоватинит на глезена може да се получи и като усложнение след някаква инфекция. За период от две седмици до месец след реактивен артрит, примерно, може да се активира тендовагинит.

Упражненията помагат при тендовагинит

Упражненията са сред най-важните мерки, както за профилактика, така и за лечение на заболяването. С тяхна помощ се стимулират мускулите и сухожилията, ставите се поддържат подвижни, а кръвообращението се подобрява многократно.
В началото задължително трябва да се започне с лека загрявка, за да се подготвят всички стави. И при най-малкия дискомфорт, упражненията трябва да бъдат отложени. Препоръчително е те да се прилагат, когато болката и възпалението са понамалели.
Упражненията при тендовагинит са незаменими при хора, попадащи в рисковите групи. Такива, които работят пред монитор, изпълняват еднообразни движения като готвачи, миячи на съдове, бояджии и др.

Лечение на тендовагинит

Традиционното лечение включва нестероидни противовъзпалителни лекарства, каквито са аспиринът и ибупрофенът. Те се справят успешно с възпалението и подпомагат преодоляването на болката.
В някои случаи е възможно да се наложи използването на по-агресивна терапия. Тогава в лечението се включват кортикостероиди или както се срещат по-често – стероиди. Те имат свойството бързо и ефикасно да премахват болежките и да стопират възпалителните процеси.


Физиотерапията също дава отлични резултати. В практиката все по-често се прибягва до водна терапия, както и до ултразвукова терапия. С тяхна помощ съществено се облекчава състоянието на болните и значително се съкращава възстановителния период.
Когато заболяването е в начален стадий и болките са търпими, могат да се ползват подбрани кремове и мазила. Добро въздействие имат ледът и студените бани, а горещата вода трябва да се избягва. От народната медицина има изпитани рецепти за компреси от билка слез или див тютюн.

Кога се налага операция?

Операцията при тендовагинит е крайна мярка за лечението му и рядко се налага в практиката. Ако все пак се стигне до нея, то не трябва да има притеснения. Интервенцията не е страшна и обикновено става въпрос за минимална намеса за отстраняване на части от сухожилия и съседни на тях възпалени тъкани.
Медицината по отношение на тендовагинита е достатъчно напреднала и предлага добри възстановителни техники, ако се открие сериозно разкъсване и нарушение на сухожилията. Съществува възможност и за цялостна подмяна на поразеното сухожилие. Всичко зависи от конкретния случай и от състоянието на пациента.
Рехабилитацията след извършена операция е задължителна. Каква точна да бъде тя и колко да продължи, отново зависи от конкретната ситуация. Със сигурност възстановителните мерки, които се предписват, са достатъчно ефективни за да бъдат излекувани болните.

Как сами да се справим с тендовагинита?

Първото и най-лесно нещо е да бъдат прекратени еднообразните движения и натоварването в ежедневието. Добре звучи, но едва ли е възможно да бъде изпълнено на сто процента. Ясно е, че не всеки може да смени работното си място и да загърби професията си. По-удачно е, да бъдат предприети стъпки в облекчаване на претоварването. За целта е нужно редовно раздвижване, промяна на обичайната работна поза, чести почивки. Ако постоянно в ръката ви има компютърна мишка, оставяйте я за около 10 минути на всеки час. Така ще държите мускулите в кондиция и ще ограничите риска от болезнено увреждане на сухожилията.
В борбата с тендовагинита ще ви помогне носенето на удобни обувки, които са ви по мярка, без да стягат или убиват. Когато вършите нещо неотложно, свързано със свръхнатоварване на ръцете, не забравяйте да си почивате от време на време. Тези простички и достъпни за изпълнение правила ще ви държат в добро здраве.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари