БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Камерни и надкамерни екстрасистоли – защо сърцето прескача?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (14 вота, средно: 3,07 oт 5)
Loading...

Екстрасистолите са преждевременни контракции на сърцето. Едва ли има човек, който да не знае какво е усещането, когато сърцето започне да прескача. Нарушеният сърдечен ритъм поражда чувството, че сърцето спира за кратко. Това е част от работата на сърдечния мускул и не би трябвало да се възприема като нещо тревожно. Опасно става, ако състоянието се повтаря често, възниква спонтанно и отшумява все по-бавно.
В зависимост от мястото на образуване, екстрасистолите са два вида – надкамерни /суправертикуларни/ и камерни.

Надкамерни екстрасистоли

Те са следствие от преждевременно подаване на импулси към горната част на сърдечния мускул. Могат да възникнат в съвсем млада възраст и без каквато и да е причина. Много тийнейджъри страдат от това.
Надкамерните екстрасистоли са свързани с различни медицински фактори, но те могат да бъдат причинени и от стрес, тютюнопушене, алкохол и нездравословен начин на живот. Често са предизвикани и от употребата на лекарства, които не са предписани от специалисти, сочи медицинската практика.

Камерни екстрасистоли

Случват се в проводната система на камерите от възбуждащи импулси, които причиняват преждевременни съкращения на сърцето. Това са най-честите смущения, които възникват както при здрави хора, така и при сърдечно болни.
Камерните екстрасистоли минават за нормални, ако са около 100 за едно денонощие при хора до 50 годишна възраст и около 200 за денонощие при по-възрастните. Усещат се като удар в областта на гърдите или като тежест в гърлото.

Причини за прескачане на сърцето

Защо прескача сърцето? Има много отговори на този въпрос. Намирането на точните причини е важно за бързото излекуване.

Екстрасистоли и невроза

Човешкият организъм е способен да се приспособява. Подложен на стрес, той усилено се стреми да увеличи притока на кислород, за да преодолее затормозяващата го ситуация. Това води до дихателни и сърдечни проблеми, в основата на които са екстрасистолите. Те могат да бележат различни невротични разстройства, паник атаки или скрита депресия. Прескачане на сърцето може да започне само при мисълта за нещо обезпокоително – конфликт в семейството или на работното място, предстоящо важно събитие или труднопреодолимо житейско препятствие.

Екстрасистоли и щитовидна жлеза

Нарушената сърдечна дейност може да се дължи на изменения в щитовидната жлеза – при хиперфункция на жлезата или при известното като Хашимото автоимунно заболяване. За тези болести са характерни прескоци на сърцето и недостиг на въздух. Щитовидната жлеза има важна роля в целия жизнен цикъл на организма и най-малкото й излизане от нормалния ритъм, може да има опасни последици. Лечението й трябва да започне веднага сред установяване на проблема.

Екстрасистоли при спортисти

Много спортисти се оплакват от прескачане на сърцето. Свръхнатоварването може да накара сърдечно-съдовата система рязко да увеличи кръвоснабдяването. Това важи за активно спортуващите, както и за тези, чиято работа е свързана с тежък физически труд.

При преминаване към по-щадящ режим и намаляване на темпото, симптомите обикновено отшумяват от само себе си. При положение, че продължават или се усилват, непременно трябва да се търси помощ от лекар.

Екстрасистоли в легнало положение

Не е изключено сърцето да прескача, когато човек се излегне удобно в леглото. Това може да предупреждава за зараждащо се заболяване или „тихо“ протичащо такова. Най-често то е свързано с панкреаса, стомаха, черния дроб, жлъчката или други органи от коремната кухина. За каквото и да става въпрос, консултацията със специалист е задължителна.

Екстрасистоли в покой

Мнозина се чудят защо получават сърцебиене, когато са в пълен покой. Напълно възможно е и обикновено се дължи точно на екстрасистоли. Изглежда така, сякаш сърцето пропуска един удар, тъй като след преждевременния сърдечен такт настъпва кратка пауза. Това сърдечно прескачане може да се появи след употреба на алкохол или цигари, както и на напитки с кофеиново съдържание други стимулиращи вещества.

Екстрасистоли след хранене

И тук става въпрос за нездравословни навици. След натоварен ден, стрес и напрежение, когато човек е хапнал на крак или напълно е пропуснал храненето, възможно е вечер да получи прескачане на сърцето. Още по-вероятно е това да се случи, ако компенсира с обилна вечеря преди сън. Препълнен стомах в легнало положение е рискова комбинация за сърцето. Ако екстрасистолите се появяват след всяко хапване, пътят води към кабинета на гастроентеролога.

Опасни ли са екстрасистолите?

Само лекарят може да прецени дали едни екстрасистоли са опасни или не.
Факт е, че те се движат в широки граници – от напълно невинни до животозастрашаващи. В първия случай предизвикват само неприятни усещания, във втория обаче спешната помощ е неизбежна.
Екстрасистоли, които са единични и са не повече от пет на брой за една минута, се считат за нормални и безопасни. Предупредителен знак, че нещо не е наред е, когато екстрасистолите са учестени и вървят по двойки или в група от няколко.


Прескачането на сърцето може да бъде овладяно, като се вземат навреме съвсем прости мерки. Достатъчно е да се спазват основни правила на здравословното хранене: по-малко шоколад, кафе и други напитки, съдържащи кофеин, повече плодове, предимно цитруси, листни зеленчуци, пълнозърнести храни и други. Задължително трябва да се преустанови пушенето и употребата на алкохол, както и да се работи постоянно за овладяване на стреса.

Екстрасистоли при здраво сърце – възможно ли е?

Да, възможно е и при най-здравото сърце. Любопитен факт е, че прескачането на сърцето е част от порастването. В млада възраст са характерни така наречените функционални или доброкачествени екстрасистоли, които не са опасни за здравето.
Нарушен сърдечен ритъм може да възникне при злоупотреба с тонизиращи напитки, при рязка промяна на температурата, при физическо претоварване, при бързо хранене и преяждане и в много други ситуации.
Влошеното емоционално състояние също може да накара сърцето да прескача. Подобна симптоматика има при различни нервни сривове и кризи, както и при нарушен метаболизъм.

Лечение при екстрасистоли

Сред най-честите оплаквания в кабинета на кардиолога е прескачането на сърцето. В повечето случаи, когато не става въпрос за някакво заболяване, екстрасистолите са свързани единствено с неприятно изживяване. То може да бъде съпроводено от задавяне, усещане за топка в гърдите или друго чувство на дискомфорт. В тези случаи не е необходимо медикаментозно лечение. Подходящи са билкови препарати на основата на глог, мента и валериана.
При открито сърдечно увреждане се назначава адекватно лечение. То зависи от диагнозата и винаги трябва да бъде съобразено със съпътстващо лечение и прием на лекарства, ако вече има такива.

Магнезий при екстрасистоли

Ключова роля за справяне с прескачащото сърце има магнезият. Приемът му под формата на добавка се предписва при всяко лечение.
Правилното съотношение в организма на магнезий, калий, калций и натрий поддържа необходимия електролитен баланс, който е важен за правилното функциониране на сърцето. Отсъствието на калий и магнезий предизвиква дисбаланс и нарушава сърдечната дейност. В момента, в който дефицитът бъде възстановен, сърцето влиза в обичайния си ритъм.

Как да спрем прескачането на сърцето?

Хората реагират по различен начин на нарушенията в сърдечния ритъм. Едни са по-чувствителни и бързо изпадат в паника, други са по-спокойни и предпочитат да не се тревожат от случващото се.
Независимо от сериозността на оплакванията, винаги е добре да се направи консултация със специалист. За целта, подходящо е да се проследят симптомите, честотата им, както и обичайното време, по което се проявяват. Важна е пълната документация, съдържаща подробности за досегашни заболявания, особено сърдечни. Важни са и всякакви лабораторни изследвания, свързани с тях, както и всички лекарства, добавки и витамини, ако се приемат такива.
Желателно е да се знае дали има в семейството болни от диабет, високо кръвно налягане и дали има случаи на мозъчен инсулт и внезапна смърт. Медицинска помощ по най-бързия начин трябва да се осигури, ако има оплаквания за световъртеж, отпадналост, усещане за припадък, болка в гърдите.
В останалите случаи, когато лекарят не е установил болест, подходящият спорт и умерената физическа дейност са най-добрата грижа за сърцето.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари