БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Полип на матката – симптомите, за които не знаете

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (10 вота, средно: 3,20 oт 5)
Loading...

Полипите на матката са стресираща новина за всяка жена. Способни са да причинят негативно изживяване и дискомфорт. Те не са ракови, поне в по-голямата си част не са такива. Доколко все пак застрашават здравето, е въпрос, чийто точен отговор може да се чуе само в лекарския кабинет.
Маточните полипи са с различни размери и стоят захванати към стената на матката. Те са единични или в група от по няколко. Има вероятност да възникнат в млада възраст, но по-често се срещат при жени в периода преди и по време на менопауза.
Маточните израстъци са чувствителни на естрогена и за най-вероятните им причинители се считат хормоналните изменения. Сред рисковите фактори за тях са наднорменото тегло, високото кръвно налягане и някои лекарства за рак на гърдата.

Симптоми при полипи на матката

Истината е, че те се откриват най-вече при случайни прегледи при гинеколог. Това не е поради проява на немарливост или невежество от страна на дамите, а само, защото тези полипи се образуват безсимптомно. Съмнение за тяхно находище предизвикват предимно:

  • Неправилни менструални течения. Появяват се по никое време и продължават за неопределен срок.
  • Зацапвания между менструациите. Те не са точно месечно течение, по-скоро петна, оставени от такова.
  • По-дълго траещи менструации. Значително удължаване на мензиса без видима причина.

Установяване на маточни полипи

Това най-добре става с ехограф. Истински пробив в акушерството и гинекологията направи ултразвуковото изследване и по-точно 3D/4D сканирането. С помощта на иноваторската технология, вече без проблем се виждат маточните израстъци – съвсем достоверно и в реално време.

Хистология на полип на матката

Като една от най-сполучливите техники за диагностика на заболяването, хистологията е с най-широко приложение в практиката. Тя буквално е незаменима. Състои се във вземането на тъкан от матката чрез остъргване и изпращането й за анализ в лабораторни условия. Резултатите от анализа са готови до 10-на дни.

Кюртаж /абразио/

Широко прилаган начин за премахване на полипите е кюртажът, известен още като абразио. Основен инструмент при него е металната кюрета, с която се остъргват стените на матката.
Интервенцията е бърза, сравнително леко се понася и няма нужда от продължително възстановяване на пациентите. Въпреки това, винаги има опасност от инфекции и неблагоприятни последици. Най-често проблемът е останал съсирек, който веднага трябва да се изхвърли.
Ако са възникнали някои от тези симптоми, то без да се чака трябва да се търси квалифицирана намеса: силно кървене с неприятен мирис, втрисане с покачваща се температура, гадене и повръщане, болезнени спазми.

Рецидивиращ полип на матката

Няма такава операция, която на 100 процента да гарантира, че всичко ще е наред. Винаги е възможно да се случат непредвидени неща и крайният резултат да не бъде успешен. Заболяването може да се върне, без значение кога – след година, две или след цели десет години.
Нека се прави разлика между рецидив и неуспешна интервенция. Ако при задължителната контрола, лекарят установи ускорен растеж на полипа, то това значи, че операцията не е минала добре или е извършена грешно.
Рецидив може да възникне и по вина на пациентите. Ако те не са направили промени в начина си на живот и навиците си след първата операция, вероятността болестта пак да ги застигне е реална. За да се предотврати повторно същото преживяване, има някои универсални правила и препоръки, които е добре да бъдат следвани:

  • Използване на контрацептиви при полов акт и съжителството с постоянен интимен партньор.
  • Спазване на хранителен режим за поддържане на нормално тегло.
  • Постоянна грижа за имунната система и контролиране на ендокринната система.
  • Всички инфекции и възпаления на женските органи да бъдат лекувани навреме.

Полип на матката и бременност

Раждането и отглеждането на дете е сериозна стъпка. Със същата доза сериозност и отговорност следва да се подхожда и към забременяването. Това означава предварително да бъдат извършени всички важни прегледи и изследвания, гарантиращи износването на здраво бебе.
Всяка жена, която е решила да става майка, трябва да премине през ултразвук, за да отхвърли евентуални патологии. Полипите на матката по време на бременност могат да се окажат фатални. Те са способни да предизвикат инфекция, която да се предаде на плода и да го увреди.
Често чуваната диагноза „ендометриални полипи“ в периода на бременност, стряска и плаши жените. Притесненията се усилват от обстоятелството, че през деветте месеца много процедури са противопоказни за изпълнение и лечението трябва да бъде внимателно избрано.
Когато бременна жена се окаже с полипи на матката, отстраняването им не се препоръчва, защото рискът от аборт е значително завишен. Щадящо се прилагат консервативни методи на лекуване.

Лечение на полип на матката

Най-сигурното лечение на маточните полипи е хирургичната операция. Ако полипът е един, той се изрязва, ако са повече и малки израстъците, те се остъргват. Към такава интервенция пациентките се насочват предимно, ако:

  • полипът е над 1 см.;
  • има съмнение за злокачествени изменения;
  • хормоналното лечение не е сработило;
  • жената е прехвърлила 40 години;
    Самата операция не е тежка и не трябва да създава излишни страхове. Вече са възможни и успешно се прилагат щадящи техники, безкръвни операции и следоперативните усложнения са ограничени до минимум.

Хистеректомия на полипи

При тази процедура в действие влиза малка камера, с която се върши оглед на матката. Хистеректомията е два вида – диагностична и оперативна. При първия вид само се извършва оглед, докато при втория има възможност за някаква малка интервенция.
Манипулацията е бърза и без риск, но все пак мога да възникнат усложнения като: травма на шийката, перфорация на матката, инфекция. Със съвременните техники и апаратура, това е рядкост. Пациентите са в кондиция и са готови да се върнат към ежедневните си ангажименти още след ден – два. Две седмици е срокът, през който е забранено употребяването на тампони, както и сексуалните контакти.

Полипи на шийката на матката

Цервикалните полипи, както се наричат полипите на шийката на матката, в голям процент са доброкачествени образувания. Те са различни от полипите на матката и не трябва да се бъркат с тях.
Тези полипи са присъщи най-вече на раждали жени във възрастта между 40 и 50 години. Често се забелязват в периода на бременност и много рядко преди менструалния цикъл. Тази картина подкрепя тезата, че произходът им се основава на хормонални трансформации.

Видове полипи на шийката на матката

Изхождайки от мястото, на което се образуват, те се делят на външни – ектоцервикални и вътрешни – ендоцервикални. Появяват се като единични израстъци или групирани по няколко, съществуват на широка основа или на тънко краче. Те са бледорозови, меки, подвижни и кървят при докосване.
Появата им се провокира от травми на шийката, бактериални зарази, повишен естроген, както и от меса и млечни продукти, съдържащи хормони. Основен симптом при тях е кървенето – след полов акт, след влагалищна промивка, след менопауза.
Лечение на полипи на шийката на матката
Диагностиката е много лесна, като най-редовно се случва при обикновен преглед при гинеколог. Цервикалните полипи се лекуват хирургично. Няма строго определено време за извършване на операцията, препоръчително е да се направи веднага след менструалния цикъл. Всичко приключва за кратко време, не е болезнено и дори може да се извърши без упойка. Практикува се и използването на течен азот.
Тази разновидност на полипите не крие предразположеност към злокачествени изменения и почти няма случаи на туморна дегенерация. Независимо то това, винаги е добре да се направи хистологично изследване.
За профилактика на полипите няма известна концепция. Липсва позната превенция за тях. В случая важат общите здравни препоръки: ранно излекуване на налични инфекции и следене на теглото и кръвното налягане.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Роза Кръстева
Роза Кръстева
3 years ago

Моля, променете,, хистеректомия,, на,, хистероскопия,,. Нелепо е и поставя под съмнение цялата статия.

Елена У.
Елена У.
3 years ago

Авторът не знае разликата между хистероскопия ( разглеждане на вътрешността на матката, чрез вкарване на малка камера, с цел диагностика) и хистеректомия ( оперативно премахване на матката, ако е ТОТАЛНА включва и премахване на яйчниците).