БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Псориазис – колко е опасен и как се лекува

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (11 вота, средно: 2,64 oт 5)
Loading...

Псориазисът е неинфекциозно хронично заболяване, което в повечето случаи поразява кожата, а по-рядко ноктите и космената покривка на главата. Проявява се във вид на сухи червени петна, с лек релеф над повърхността на кожата. Петната често се сливат едно с друго и стават източник на хронични възпаления.

Видове псориазис

Псориазис вулгарис

Това е обикновената форма на болестта. Изразява се в плоски розово-червени папули с малък размер. Папулите се издигат леко над кожата и са покрити със светли люспи, които падат и при най-леко докосване. В случай, че лечението закъснее, малките петна се съединяват в по-големи.

Инвертен псориазис

Среща се в гънките на кожата и затова е типичен за хора с наднормено тегло. Обикновено се появява в гънките под мишниците, под гърдите на жените. Симптомите се различават: папулите са с ярко червен цвят, а най-отгоре имат жълто-сива коричка. Болните имат силен сърбеж и парене.

Пустулозен псориазис

Характерен е за възрастните хора. По тялото се образуват мехури с гнойна течност. Мехурите се намират върху зачервена кожа – обикновено по ръцете и краката. Много рядко положението може да излезе от контрол и да покрие цялото тяло.
Класификация на болестта, съобразно мястото на поразяване:

  • Псориазис на скалпа: псориазисът, обхващащ космената част на главата се характеризира със сърбеж, напукване на кожата, разраняване и кървене.
  • На лицето: най-неприятната форма на заболяването, понеже е на толкова видно място и не може да се скрие от околните. Поражението е такова, че сухите люспи не може да се замаскират с грим и причинява много неудобство на болния.
  • По ноктите: пластината на нокътя постепенно се отделя от пръста, образуват се червени петна, а процесът е много болезнен.
  • На ставите: тежка форма на заболяването. Обикновено се появява 5-6 години след първите симптоми и поражения по кожата, които са лекувани неправилно. Води до изменения в ставата до степен, при която тя се обездвижава.
  • По дланите и стъпалата: болестта обхваща само тези части от тялото на хора на възраст от 30 до 50 години, които упражняват тежък физически труд.
  • По половите органи: червените петна се разпространяват само по половите органи.

В зависимост от сезона, при който болестта е особена активна, псориазисът се дели на летен, зимен (най-разпространен) и неопределен.

Псориазис при децата

Детският псориазис е същият като при възрастните – хронично неинфекциозно заболяване. Признаците са също толкова характерни, но диагнозата се определя от дерматолог, понеже симптомите понякога са подобни с тези на кандидозата и бебешкия дерматит, които се лекуват по друг начин. Например от 100 деца, на които е поставена диагноза дерматит, 15 страдат от псориазис. Първите признаци на болестта възникват до 5-годишната възраст на детето, като не остават пощадени и бебетата.

Заразно ли е?

Болестта не се предава нито по полов, нито по въздущно-капков или по какъвто и да е друг път. В резултат на нарушения в процеса на излющване на вроговени мъртви клетки от кожата, по тялото се появяват сухи участъци. От това не се умира, но болният изпитва сериозен психически дискомфорт заради външния си вид.

Какво представлява псориазисът?

До този момент не е установено от какво точно възниква псориазисът. Има различни теории за развитие на болестта. Везните се накланят към ендокринните нарушения, стреса, негативните емоции, наследствеността и измененията в работата на имунната система, които нарушават растежа и деленето на клетките в епитела. Болестта може да възникне при наличие на съвкупност от много фактори, като:

  • Много тънка и дехидратирана кожа, която произвежда малко мазнина;
  • Чест контакт с дразнители – некачествена козметика, спиртни разтвори и битова химия;
  • Много често миене на тялото или ръцете с антибактериални средства;
  • Честа употреба на алкохол;
  • Инфекциозни заболявания, предизвикани от стафилококи, стрептококи и гъбички;
  • Прием на антидепресанти, бета-блокери, лекарства против малария и др.;
  • Смяна на климатичния пояс;
  • Механични травми по кожата;
  • Склонност към алергии;
  • Спин.

Най-често псориазисът се активира през зимата. Под въздействието на слънчевите лъчи през лятото, признаците му могат да изчезнат напълно. Но, ако формата на болестта е „лятна”, пребиваването под силното слънце е противопоказно.

Какви са симптомите на псориазис?

Клиничната картина зависи от типа на болестта. Когато тя обхваща скалпа, косата не се уврежда, а само кожата. Отначало кожата започва да се лющи и ситуацията наподобява пърхот. С времето, зоната може да се разшири към шията и ушите. Възпалителният процес е много бърз. При псориазис на дланите и стъпалата, роговият слой се удебелява и се образуват дълбоки пукнатини. В началото мехурите са пълни с прозрачна течност, а после стават бели, докато се превърнат в тъмни белези. Що се отнася до ноктите, те първо се покриват с малки вдлъбнатинки и повърхността им прилича на тази на напръстник. После ноктите променят цвета си и започват да се отлепват.

Сърбеж

Сърбежът е толкова силен, че често пациентите сами разраняват болните участъци. Той се появява още на първия стадий на болестта, но премахването на люспите с чесане води до кървене, инфектиране и нови обриви.

Лечение на псориазис

Лечението е комплексно и включва обща терапия, местна терапия и физиотерапия. Преди да започне лечението, дерматологът определя стадия на болестта, клиничната му форма и бързината на разпространения на процеса. Взима се под внимание възрастта на пациента, отчитат се съпътстващите заболявания. В началото се започва с най-безопасните за здравето на пациента препарати, които са с минимални странични ефекти. При среден и тежък стадий на псориазис се изписват лекарства от следните групи:

  • Производни на витамин А: нормализират деленето и съзряването на клетките;
  • Имунодепресанти: коригират усиленото делене на клетките в епидермиса;
  • Препарати за лечение на злокачествени тумори: забавят размножаването и растежа на нетипичните клетки на кожата.

Физиотерапия при псориазис

Физиотерапевтичните процедури значително подобряват самочувствието на болните от псориазис. Най-често се използват селективна фототерапия, фотохимиотерапия, лазерна терапия, специално ултравиолетово лъчене, магнитна терапия.

Биологично лечение на псориазис

Биологичните препарати са съвременен метод за лечението на псориазис в случаите, когато има тежки възпаления по кожата и ноктите. Лечението с цитостатици, които се използват при химиотерапията на онкоболни, е грубо въздействие върху имунната система и може да наруши нейни важни функции.

Отдавна е ясно какви механизми играят ключова роля при псориазиса, но едва наскоро стана възможно да се влияе избирателно точно върху тези механизми, без да се засягат други. За целта се използва човешки или животински протеин, от който се произвежда препарат със свойствата на конкретни антитела. Тези антитела се свързват с определена таргетна молекула, без да засягат други молекули. Така съвременните биологични препарати имат структурата на аналогична човешка молекула и рядко могат да предизвикат алергия. Прилагат се при средни и тежки стадии на заболяването на пациенти, при които другото лечение не дава резултат, включително и фототерапията. За съжаление, биологичното лечение все още е много скъпо.

Диета при псориазис

Разрешените продукти при изострен псориазис са: плодове (ябълки, кайсии, праскови, диня), плодови сокове, зеленчуци (цвекло, картофи, тиква), до 200 грама на ден нетлъсто месо и риба, всякакви ядки, кисело мляко, извара и сирена, пълнозърнест хляб.
Забранени са: пушени храни, червена риба, животински мазнини, яйца, свинско и патешко месо, кафе, газирани напитки, алкохол.
Желателно е да се ограничи захарта и два пъти седмично да се правят разтоварващи дни – млечни, зеленчукови или ябълкови.

Опасен ли е псориазиасът?

Болестта е сериозна, но не е смъртоносна. Тя влошава качеството на живот, понеже се отразява на външния вид и понякога ограничава движенията. Нелекувано, заболяването може да порази ставите и очите.
Псориазисът не може да се излекува напълно. Той е хронично дерматологично заболяване, което трябва да се поддържа в „спящо състояние”.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари