БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Болки в гърдите – защо и кога ни болят гърдите (За мъже и жени)

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (4 вота, средно: 2,50 oт 5)
Loading...

Независимо от пола

Болката в гърдите (гръдния кош) е често срещана и при двата пола, без възрастта да има особено значение. Болките могат да са различни – остри, повтарящи се на пристъпи, постоянни, тъпи, пронизващи и др. Във всеки случай на поява на болка, тя е индивидуална, каквото трябва да бъде и лечението.

Болка в гърба и гърдите

При поява на болка в гръдната област се засяга и гърбът, а първата мисъл на всеки е свързана с инфаркт. Дискомфортът може да се причини и от друго. Като например – остеохондроза, миофисциален синдром, радикулит. Ако има симптоми на настинка – диагнозата е друга. А може да става дума и за обикновена преумора или неправилно положение на тялото по време на тренировка или работа. Диагнозата се поставя най-точно от ортопед или невролог.

При дишане

Усещането на резки и силни болки в гърдите е характерно за остро възпаление на орган в гръдната област. Най-често, болките идват от плеврата и вървят заедно със задух, шумно дишане и усилване, ако пациентът се опитва да вдиша по-дълбоко. Болки при дишане се усещат и, ако има възпаление на околосърдечаната торбичка –перикардит.

При настинка

Болката в гърдите, заедно със задух, кашлица, хрема и пр., са част от симптомите за настинка или вирусна инфекция. Но това са симптоми и за нещо по-сериозно – например пневмония.

Постоянна болка в гърдите

При постоянно чувство на болка в гърдите, вероятно става дума за по-лека диагноза, отколкото, ако болката е на пристъпи. Може да става въпрос за заболявания на гръбначния стълб или неврологични болести. Постоянната болка може да е предизвикана от нарушения в работата на подстомашната жлеза, на стомаха или на храносмилателния тракт. Ако постоянната болка с времето се усилва (особено, ако е локализирана в средата на гърдите), това е сигнал, че болестта прогресира и се развива.

Болка само в едната гърда

Болката в една от гърдите, заедно с тежест и напрежение или пък с парене и стягане, вероятно е причинена от масталгия, мастит, контактен дерматит, целулит, фиброаденом, киста, интрадуктален папилом, травма или следопеартивна ситуация. Характерна е за жените, но може да засяга и мъже.

Болки в гърдата и подмишницата

Макар и да не е задължителен симптом, този вид болка се свързва с рак на гърдата. Причината да се чувства болка под мишницата е фактът, че там има много лимфни възли, а те са първото място на метастазиране при наличие на тумор на гърдата.

След операция

Всяка травма на гърдите може да е болезнена. Може да става дума за операция, биопсия, травма от обезопасителен колан и дори обикновен удар. Непосредствено след удара, а понякога и в период до 2 години след травмата, някои тъкани некротизират, уплътняват се и се появява болка. За щастие, това не е опасно и не се изисква лечение.

Често оригване и болки в гърдите (киселинен рефлукс)

Болката в средната част на гърдите и в горната част на гърба възникват не само от заболяване на сърцето и аортата, но и в резултат на проблем с храносмилането. Симптомите са сходни, понеже попадането на стомашни киселини в хранопровода предизвикват парене точно под гръдната кост. Спазмите на хранопровода напомнят болките при сърдечен проблем.

Болки под гърдите в средата

Често болката под гръдната кост е признак за възпаление на трахеята, особено, ако се засилва при опит за откашляне. Важно е да се изясни променя ли се болката, ако пациентът се обръща в леглото и свързана ли е с физическа активност. Може да е радикулит, възпаление на гръбначния стълб или разтягане на мускул.

Болка в гърдите при движение

Ако се изключат физическите травми и болката е в областта на ребрата, това е междуребрена невралгия. Пристъпите са толкова силни, че човек не може да си поеме добре въздух, поти се, а кожата променя цвета си. Болките се усилват при резки движения, кихане, кашляне и промяна в положението на тялото.

Само при жените

Болки в гърдите при бременност

Подуването и болките в гърдите са един от признаците за бременност. Обикновено жените не обръщат внимание веднага, защото свързват състоянието си с неотдавнашен месечен цикъл. Причината е в промяната на хормоналния фон от засиления синтез на естроген и прогестерон. Болките изчезват след 10-14 дни. Освен това, в началото на бременността започва да се синтезира и хормон, отговорен за изграждането на плацентата, който също способства за увеличаване размера на гърдите и оттам за поява на неприятно усещане.

Болки в гърдите при кърмене

Едни от причините за болка при кърмене може да са неудобно за майката поставяне на бебето на гърдата, неспазване на правилна хигиена, неправилна поза на майката по време на кърмене, неподходящ сутиен. Болката може да е резултат от влажност, сухота или от травмирани нерви. Ако жената оставя кърмата да протича , мокрото бельо ще протрива кожата и ще я направи много чувствителна. Сухотата се предизвиква от използването на почистващи средства със спирт. Когато болката е съсредоточена в една от гърдите, това явно е симптом за мастит.

Болки в гърдите преди цикъл

Ако всеки път болката започва няколко дни преди цикъл и изчезва още в първия ден на менструацията, е ясно, че става дума за закономерност.

Само че, не се случва на всички жени. Кое е нормално и кое патология? Женската репродуктивна система е механизъм, който се регулира от естрогена, прогестерона и хормоните на хипофизата. Всички изменения, които протичат по време на овулацията и преди менструалния цикъл са подчинени на една задача: да подготвят женския организъм за зачеване. Един от основните странични ефекти на посочените хормони е задържането на течности в тъканите и подготовка за предстоящата лактация. Така млечните жлези се уплътняват и подпухват, а това е съпроводено с болка. Болката в гърдите в този случай е един от симптомите и на предменструалния синдром.

Болки в гърдите след цикъл

Втората по разпространение причина за болки в гърдите след цикъл (освен зачеването), се явява мастопатията. Заболяването се характеризира с уплътняване на специфичната тъкан в млечната жлеза и се развива на фона на нарушения в хормоналния баланс. Заболяването е толкова коварно, че болките могат да се появят в началото на цикъла, по средата, по време на овулация . Репродуктивните жени често се срещат с мастопатията. Усещат я повече от половината жени до 45 години. Болестта трябва да се изследва, в това число и с хормонален анализ и да се лекува.

Болки в зърната на гърдите

Триенето е най-разпространената причина за доскомфорт на зърната. Може сутиенът да не е с подходящ размер или пък да се използва обикновен, а не спортен сутиен при тренировка и т.н. Триенето може да предизвика изсъхване на кожата, напукване и разраняване. Веднъж повредени от триене или алергия, напукани и кървящи, зърната вече са мишена за проникване на инфекция. Особено рисков е периодът на кърменето. Една от причините за болки в зърната е гъбичката Candida albicans, която се развива след прием на някои антибиотици или от стрес и недоспиване. Алергията към ново бельо или козметичен продукт също е повод за дискомфорт на зърната. Ракът на млечната жлеза също може да раздразни зърната, защото в някой от стадиите му започва да се отделя течност – прозрачна, белезникава или жълтеникава.

При менопауза

Болката в гърдите при климакс е характерен симптом, който възниква в периодите на промяна на хормоналния фон. Той е с цикличен характер, може да се наблюдава също при изкуствен или ранен климактеричен синдром. През този период се изменя състава на мастните киселини. Мастната тъкан в гърдите се увеличава като обем и протичат процеси, предизвикващи болки от различен характер.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари