БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Петя Стойчева-Кривицки: Как психологът лекува душевните рани?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

Петя Стойчева-Кривицки е клиничен психолог в Център за консултиране, псохотерапия и психодиагностика “Анима Център” в гр. Пловдив.

Ще ви разкажа за интересна катарзисна техника, с която работя вече почти 18 години. Тя е създадена още през 1929-та година. Още тогава тази техника е голямо постижение с огромен принос в развитието на българската и световната психиатрия. Създаден е оригинален психотерапевтичен метод за лечение на неврозите, наречен „репродукция на патогенни афективни изживявания”. Този метод е преценен от световни психиатри като най-добрия от познатите по онова време психотерапевтични методи и придобива международна известност. Създател на този метод е българският психиатър д-р Никола Кръстников.

Катарзисните методи са цяла група психотерапевтични техники за лечение на неврозите, при които се цели излекуване чрез повторно изживяване на „забравени” психотравми. Спомнянето и новото изживяване на забравено психотравмено събитие (заедно с цялата съпровождаща го гама от емоции и афекти) води до своеобразен катарзис (katharsis, гр. – очистване, пречистване).

При работата с метода на Кръстников пациентът се поставя да легне удобно със затворени очи, в стая изолирана от страничен шум. След няколко минути от пациента се изисква само да се отпусне и да съобщава това, което усеща. От този момент нататък терапевтът нищо не внушава, а само наблюдава и обективно регистрира реакциите и емоциите на пациента. Не се извиква никаква интервенция в смисъл на сугестия за заспиване, на принуждаване за фиксиране върху определени думи, изречения, движения с ръце и т. н., необходимо е само да се изчака и да се наблюдава пациента.

При тази техника спомнянето и повторното преживяване на забравени психотравми минава през три закономерни и точно описани стадия:

Стадий 1: Изплуване от забрава на органните усещания, съпровождащи психотравмата. Първо се събуждат усещания в тялото.
Стадий 2: Репродукция на емоции и афекти. При втората фаза пациентът репродуцира емоциите, които е изпитвал в конкретната травмена ситуация.
Стадий 3: Pепродукция на предметно съдържание на психотравмата. Това е фазата на преживяването, в която пациентът споделя страховете и разочарованията си.

Смисълът на тази психотерапевтична техника е пациента да се освободи емоционално от психотравмиращите емоционални матрици, които са останали в съзнанието му. Тъй като при силен емоционален стрес те са изтласкани от защитните механизми на личността и са “забравени” т.е. складирани, за тях не се говори. Много често пациентите си мислят, че са ги отработили емоционално и не желаят да си спомнят за тях. Истината е, че травмиращите събития оставят емоционална украска в съзнанието ни и единствено с катарзисните техники те се изчистват.

Техниката може да се използва при всички невротични състояния и има невероятен ефект без странични нежелани реакции. Психотерапевтичната техника е много подходяща и при наличие на бременност, поради това, че в този период не е особено подходящо медикаментозното лечение, а спокойствието и комфортът са задължителни.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари