БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Елена Иванова: Лечение под микроскоп

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

Д-р Елена Иванова
Дентална клиника AMAYA

Едно от най-новите постижения на съвременната стоматология е микроскопът. Благодарение на активното използване на рентген, визиография и други визуални методи на изследване, значително бе ограничен списъка с показания за вадене на зъби. Лечението на пулпити и периодонтити – санирането на кореновите канали, стана по-качествено и успешно.


При лечение с използване на стоматологичен микроскоп, лекарят по дентална медицина вижда това, което лекува. Стоматологичният микроскоп увеличава над 16 пъти обекта, а работното пространство е перфектно осветено – източникът на светлина е монтиран директно в тялото на микроскопа. Лекарят работи със сигурност и предвидимост на резултата, като не лекува разчитайки само на тактилни усещания и на рентгенови снимки, както се случва в традиционното лечение. Качеството на лечение под микроскоп е от най-високо ниво. Използват се специални инструменти и се премахват само увредените тъкани, без да се вреди на здравите. Такова прецизно лечение значително удължава живота на зъба. С помощта на микроскоп по-добре се вижда вътрешната структура на зъба – особености на разклоненията на кореновите канали, ясно се вижда границата между патологичните емайл и дентин и здравата тъкан и в последствие, при препариране, се премахват по-малко количество здрави зъбни тъкани.

Dental Microscope on a background of a modern clinic closeup


Лечението на зъбите под микроскоп намира практическо предназначение в хирургията,терапията, ортопедията и пародонтологията. Но най-ценен този метод е именно в ендодонтията – лечението на кореновите канали – при пулпит и периодонтит. Чрез този метод много прецизно се определят броят на кореновите канали; особености в тяхното разположение, посока, дължина и ширина; наличие на допълнителни канали; остатъци от стари заплънки по стените на каналите; дентикли; пукнатини и перфорации на кореновите стени, фрагменти от счупени инструменти, останали от предишни лечения.


С помощта на микроскоп е възможно диагностика и лечение на кариес в най-ранни стадии на развитието, когато все още не се забелязва при обикновен преглед. При поставяне на обтурация максимално се съхраняват здравите зъбни тъкани. Диагностицират се микропукнатини, отстоящи части на старите пломби, некачествено изработени зъбни коронки (потенциални източници за възпаление на венеца).

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари