БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Маг. фарм. Лилия Божкова: Как да изберем пробиотик?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Магистър-фармацевт Лилия Божкова е медицински маркетинг специалист в немската фармацевтична компания Куайсер Фарма. През 2012 г. завършва Медицински Университет гр. Пловдив, а по-късно придобива специалност „Организация и икономика на дистрибуторската и аптечна практика“ към Медицински Университет гр. София. Чрез ежедневната си работа развива своите интереси в сферата на хранителните добавки и повишава квалификацията и познанията си по отношение на здравословния начин на живот и профилактика на заболяванията.

Живеем в удивителен свят! Навсякъде около нас има хора, животни, растения, микроорганизми. Замисляли ли сте се, че всъщност нашето тяло, не е само наше, а е дом на милиарди микроорганизми, които съвсем незабелязано ни помагат да живеем. Най-голямо разнообразие от микроорганизми се намира в стомашно-чревния ни тракт и формира т. нар. чревна микрофлора. Според учените могат да се различат над 1000 вида бактерии, някои от тях са полезни, а други в определени ситуации биха могли да причинят дискомфорт или дори заболяване. С най-голямо значение върху здравословното състояние на организма са пробиотичните бактерии от видовете Lactobacillus и Bifidobacterium.

А каква е всъщност ролята на пробиотичите бактерии?

На първо място те поддържат баланса и доброто състояние на чревната флора. Повърхността на стомашно-чревния тракт, която те населяват, е огромна, което благоприятства и за по-доброто усвояване на хранителните вещества. Друга важна роля на пробиотичните бактерии е да предпазват организма ни от болестотворни микроорганизми и да участват в производството на някои витамини като витамин К и В12. Заедно с витамин В6 допринасят за нормалната функция на имунната система, а в комбинация с витамин В2 се грижат за доброто състояние и функция на лигавиците, включително чревната лигавица.

За да ни бъдат от полза пробиотичните бактерии също трябва да се хранят. Важни субстрати за техния растеж и развитие са пребиотиците.

Балансираното и разнообразно хранене е гаранция за добро стомашно-чревно здраве. Естествен източник на пробиотични бактерии са киселите и ферментирали храни като киселото мляко, а роля на пребиотични субстрати играят влакнините – инулин, цикория и други.

Кога нараства нуждата от прием на пробиотични бактерии?

• При запек или диария, които се дължат на дисбаланс на чревната флора;
Небалансирана диета, стрес;
Умора или отпадналост по време и след боледуване;
• Намаляване на съпротивителните сили на организма;
• По време на антибиотичнo лечение и след това, защото антибиотиците унищожават, както вредните, така и полезните бактерии. Оцеляват само тези, които са устойчиви на определения антибиотик. От друга страна тази промяна в микробиома може да доведе до неприятни симптоми като запек или диария.

При всички тези случаи допълнителният прием на хранителна добавка, която съдържа пробиотични бактерии, би могъл да окаже благоприятен ефект. На пазара се предлага голямо разнообразие от пробиотици.

Какво трябва да съблюдаваме при избора на пробиотик?

вида на пробиотичните култури – препоръчително е комбинирането на лактобацили и бифидобактерии;
• съдържание на пребиотичен субстрат;
• включени в състава В-витамини.

От съществено значение е пробиотикът да бъде разработен в стомашно-устойчива капсула, която осигурява „защитен транспорт“ до червата и по този начин предпазва чувствителните на солна киселина бактерии. Удобство е и еднократният прием.

Освен всички тези положителни ефекти, пробиотиците оказват и благоприятно въздействие върху нормалната функция на имунната система. Есенно-зимният сезон е изпитание за нашия имунитет. Помогнете на тялото си да се справи, като си осигурите добра профилактика!

Куайсер фарма е немска фармацевтична компания с над 120 годишна традиция при производството на лекарствени продукти без лекарско предписание, хранителни добавки с марката Doppelherz® и стоматологичните средства Protefix®.  При производствените процеси се спазват всички изисквания за високо качество и стандарти за добра производствена практика (GMP). Основните инвестиции на компанията са в разработването на иновативни фармацевтични форми като ДЕПО таблетки, двуфазни ДЕПО таблетки, микропелети и флакони, които задоволяват индивидуалните потребности на потребителите. Четири от продуктите на Куайсер фарма са носители на престижната награда „Хранителна добавка на годината“ от Българския фармацевтичен съюз, а марката Doppelherz печели приза „Любима марка на българския потребител“ вече 3 поредни година. 

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари