БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Как да разпознаем кога една рана е инфектирана? Как да предотвратим появата на инфекция?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Веднага щом времето се затопли, искаме да се порадваме на слънчевите лъчи и започваме да организираме семейни пътувания, разходки сред природата, спортни занимания и нови преживявания в естествена среда. Имате ли вече подходящите обувки, слънцезащитен крем и подготвен багаж за пътуване? Екскурзиите са силно препоръчителни и всички копнеем за тях, но могат да включват и някои непредвидени събития, които трябва да вземете предвид, за да сте подготвени и да реагирате правилно в случай на нараняване.

Когато се нараним, се сблъскваме с редица неприятни усещания като болка, уплаха, страх, но в същото време първите ни реакции са особено важни, за да избегнем повече усложнения, едно от които е инфектирането на образувалата се рана.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ИНФЕКЦИЯТА?

На първо място сред причините за инфектиране е замърсяването на раната. Това се случва в следствие на пренасяне на различни бактерии и микроорганизми от повърхността на собствената ни кожа или от предмета, с който сме се наранили, върху раната. Тъканната защита, която притежаваме, по принцип е способна да се справи с определен брой микроорганизми. Едва при надвишаване на техния брой или при невъзможност за реакция поради компрометирана имунна защита, раната се инфектира.

Инфекцията на раната задейства имунния отговор на нашия организъм под формата на възпаление.

Много инфекции отшумяват сравнително бързо и не изискват специални грижи. Други обаче, ако не се лекуват, могат да имат сериозни последствия и да изискват медицинска намеса.

СИМПТОМИ

Клиничната картина на инфектираните рани е типична за един възпалителен процес:

  • Зачервяване
  • Оток
  • Повишена температура
  • Болка

Възможно е да се появи по-обилно секретиране от раната, както и гнойна течност. Неприятната миризма също е признак за инфекция. Обичайно раната зараства много по-бавно.

При хронични рани и при пациенти със силно отслабен имунитет симптомите може да не са толкова забележими и характерни. За да се постави диагноза, се изследва и липсата на апетит, наличие на гадене и повръщане и общото неразположение.

Възможно е локалната инфекция да се разпространи допълнително. В такъв случай най-вероятно ще забележите и съответно зачервяване в околните области на кожата. Процесът може да обхване както тъканите, така и мускулатурата, органите и телесните кухини. Когато инфекцията стане системна, чрез лимфната и съдова система, патогените се разпространяват по цялото тяло. Подобно развитие може да доведе до сепсис – това е сериозно състояние, което изисква неотложна лекарска помощ.

РИСКОВИ ФАКТОРИ ЗА РАЗВИТИЕ НА ИНФЕКЦИЯ

Рискът от инфекция може да се повиши заради спецификата на нараняването и заради причината за възникването му. Трябва да сме особено внимателни, когато:

  • Раната е голяма като площ, дълбока е или има назъбени ръбове
  • Мръсотия или чужди частици са попаднали в раната
  • Раната е от ухапване
  • Причината за нараняването е замърсен или ръждясал предмет

КАК ДА ПРЕДОТВРАТИМ ИНФЕКЦИЯТА?

Първото важно нещо, което трябва да направим, е по най-бързия начин да почистим раната. По възможност използвайте стерилен физиологичен разтвор. Течащата вода също е добро решение. Антисептичните средства и спиртът може да използвате за почистване около мястото на нараняване, но не и върху самата рана или в непосредствена близост. Това все пак зависи от вида на основната съставка в съответния продукт. В аптечната мрежа може да откриете продукти за почистване на рани, в чийто състав влиза полихексанид (PHMB, 0.1%), който има сигурен широкоспектърен антимикробен ефект, ускорява и подпомага процеса на зарастването на рани. Полихексанидът не преминава през системното кръвообращение, поради което може да се използва директно върху раната.

Ако не успявате да почистите раната и забелязвате останали частици мръсотия или забити парчета, най-добре не губете време и потърсете лекарска помощ.

От особена важност е да осигурим възможно най-оптималната среда за зарастване на раната. Тук факторът е избор на подходяща превръзка. Когато съществува риск от инфектиране или раната е по-дълбока, задължително трябва да използваме стерилен пластир (лепенка). Превръзката не трябва да залепва за повърхността на раната и трябва да осигурява добра въздухопропускливост.

Когато се нараните, винаги трябва да следите внимателно раната и ако забележите признаци на инфектиране, да се обърнете към лекар.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари