БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Възможно ли е да забавим стареенето на клетките?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Процесът на стареене е неизменна част от нашето изживяване като хора. Това обаче не спира непрестанния порив на човека да търси начини да открие отговора на не толкова прости въпроси. Един от тях е как може да забавим или дори да спрем стареенето.
Към днешна дата все още не е открита всесилна панацея, способна да стопира хода на времето и влиянието му върху тялото ни. Най-близкият отговор на вековния въпрос за тленността ни като вид, само допреди две-три столетия, е включвал простичкото правило да живееш здравословно и да се надяваш, че си надарен с добри наследствени заложби. Този извод е все така актуален и днес в контекста на идеите ни за здраве и красота. В същото време с развитието на антиейджинг направлението в конвенционалната и неконвенционалната медицина все повече вниманието се фокусира върху търсенето на най-ефективните помощни средства за превенция и забавяне на негативните последствия на стареенето.
Канадската компания Natural Factors се нарежда на фронтовата линия на технологичните иновации в областта на производството на антиейджинг хранителни добавки. Продуктите от серията Regener Life не само обещават да се борят с видимите признаци на процеса на стареене, но и слагат акцент върху клетъчното възстановяване чрез науката и научните изследвания.

Какво представлява клетъчното стареене?

Една от първите хипотези на учените за стареенето и дълголетието е била, че процесът на стареене е резултат на ентропия в стените на клетките, тъканите и органите на животните. Смятало се е, че да остарее тялото означава постепенно да загуби функционалността и структурната цялост на частите му. В днешно време вече знаем, че стареенето не е прост и праволинеен процес. То е генетично регулирано, но и може да се повлияе от факторите на средата, в която живеем.
За да постигнем удължаване на човешкия живот, преди всичко трябва да разберем какви са клетъчните механизми и програми, отговорни за дисрегулацията в тялото, която настъпва с напредване на възрастта. От голямо значение са процесите автофагия и протеостаза, които са отговорни за регулацията на естественото стареене на клетките. Клетъчното състояние подлежи на контрол в много от частите на клетките – започвайки от нуклеуса и хромозомните структури. Стареенето зависи от правилното протичане на транскрипцията и транслацията на протеини, както и от контрола върху тези процеси. Оказва се, че способността на клетките да рециклират органелите си чрез автофагия и поддържането на цитоскелетните структури и извънклетъчен матрикс влияе върху това как и колко бързо остаряват клетките ни. Всяка регулаторна система получава информация от останалите системи, като крайният резултат е комплексен контрол върху цялата съвкупност от процеси, свързани със стареенето.

Regener Life™ Longevity – комплексна система за дълголетие и оптимално възстановяване на клетките

Програмата на Regener Life™ Longevity представлява 30-дневно предизвикателство за по-здравословен начин на живот. Тя включва 30-дневния ежедневен прием на комбинация от няколко продукта:

  • RegenerLife Mitochondrial Energy – продукт с фокус върху забавяне и превенция на негативните прояви на процеса на стареене. Формулата съдържа силни антиоксиданти и вещества с антиейджинг качества като супероксид дисмутаза, L-глутатион, N-ацетил-L-карнитин, коензим Q10. Комбинацията от антиоксидантни вещества е патентована от фирмата като ElevATP™. Тя увеличава производството на енергията в клетките и води до синтеза на АТФ в митохондриите.
  • RegenerLife Omega-3+ D Ultra Strength

Дълговерижните полиненаситени мастни киселини от групата на омега-3 участват не само в структурата на клетъчните мембрани и осъществяването на клетъчните функции, но и притежават антиейджинг потенциал, който съвсем не е тайна. В тази група спадат докозахексаеновата киселина (DHA) и ейкозапентаеновата киселина (EPA), за които е известно, че намаляват хроничното възпаление. Доказателствата за ползите на омега-3 мастните киселини за здравето на нервната система, превенцията на ракови заболявания и третирането на свързаните с остаряването хронични заболявания са довели до това, те да фигурират и в официални гайдлайни за лечение на тези заболявания. Кръвните нива на DHA и EPA зависят до голяма степен от приема им. Адекватният прием на оптимално за тялото количество омега-3 мастни киселини води до положителни резултати не само в лечението, но и в превенцията на заболяванията, свързани с процеса на клетъчно стареене.
Добавеният витамин D подсилва антиейджинг ефекта на продукта. Известно е, че витаминът на слънцето влияе върху това как остаряването променя вида и качеството на кожата. Витамин D предпазва кожата от вредното действие на ултравиолетовите лъчи и по този начин намалява потенциалните поражения върху кожните клетки в следствие на UV-B радиацията. Витамин D3 предпазва кожните клетки и от апоптозата, като води до синтеза на редица антиапоптични протеини като Bcl-2.

  • Quercetin LipoMicel Matrix – продукт, който предлага по-лесна за усвояване форма на кверцетин благодарение на технологията LipoMicel. Кверцетинът поддържа имунната система здрава, бори се със свободните радикали и потиска хроничното възпаление. Участва в комплексните антиейджинг терапии, като предпазва от преждевременна проява на признаците на стареене – външно и вътрешно.
  • RegenerLife NMN Surge – никотинамид мононуклеотид (NMN).

Никотинамид мононуклеотидът е прекурсор на коензим Q10 и NAD+, които играят ключова роля в клетъчния метаболизъм и енергийния обмен. Изследвания показват, че намаляването на нивата на NAD+ с възрастта може да допринесе за клетъчно стареене и се явява предпоставка за развитието на вътрешни заболявания. Суплементацията с NMN предоставя предпоставки за повишаване на нивата на NAD+, което води до подобрение на митохондриалната функция и общия клетъчен метаболизъм.
Едно от изследванията, публикувано в „Cell Metabolism“ през 2016 г., описва приложението на NMN при мишки и как то повишава нивата на NAD+, подобрява енергийния обмен и увеличава физическата активност и издръжливост. Не е случайно, че в последните години се появиха не една елитна клиника за интравенозна терапия, предлагаща не само мултивитаминни продукти, но и колекция от антиоксиданти и антиейджинг вещества като NAD+ и ресвератрол.

  • Regener Life™ Ресвератрол – концентриран източник на транс-ресвератрол.
    Ресвератролът е мощен антиоксидант, който откриваме в червеното вино, боровинките, фъстъците и други хранителни продукти. Той представлява естествен фенол, който демонстрира множество биоактивности като: имуномодулация, намаляване на кръвното налягане, понижаване на нивото на холестерола и участие в превенцията на раковите заболявания и тяхното прогресиране. Ресвератролът супресира оксидативния стрес и предотвратява натрупването на свободни радикали в клетките. Той инхибира възпалителния отговор на тялото и подобрява митохондриалната функция. На тези и много други ефекти ресвератролът дължи славата си на средство против стареене.
  • Липозомен витамин С с повишена бионаличност на Regener Life™

Витамин С участва в превенцията на преждевременното стареене благодарение на способността си да неутрализира свободните радикали и да подкрепя имунната защита. Витамин С подкрепя състоянието на кожата и може да увеличи продукцията на колаген, което води до подобряване на еластичността и вида на кожата.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари