БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Красимира Чалова: Бременна през лятото

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

Лятото е тук. Ароматът на море и шумът на морските вълни започват да се промъкват в мислите ни все по-настойчиво. Заедно с тях идват и притесненията на бременните жени – дали ще могат да се насладят пълноценно на сезона и на всички възможности за забавление, които предлага той. За това как да почиват спокойно и с какво е необходимо да се съобразят дамите в деликатно състояние през лятото, разговаряме с д-р Красимира Чалова от УСБАЛАГ „Селена“.

 

Д-р Чалова, могат ли бременните жени да ходят на море?

Разбира се, че могат. Бременността е физиологично състояние, а не болест, която да налага някакви особени ограничения. Когато говорим за нормалната бременност без патологии разбра се. Без съмнение, деликатното състояние изисква известно съобразяване, особено в първия и последния триместър. Именно това са и периодите, които са най-рискови. В ранния период на бременността жените са по-склонни към прилошаване и колапсни състояния, които се влияят негативно от горещините. Желателно е да избягват дългия престои на топло и открито, да носят винаги бутилка вода със себе си, а защо не и нещо малко и енергийно за хапване. Гаденето и липсата на енергия в първи триместър също създават силен дискомфорт при някои бременни. В този ранен период се формират органите на ембриона и е добре жената да се пази повече, особено от вирусни заболявания, така характерни за летния период. Особено внимание трябва да се обърне и на последния триместър на бременността, когато матката се подготвя за раждането. В по-късните месеци е по-често покачването на кръвното налягане и получаване на отоци, за които предразполагащ фактор може да бъдат отново високите температури. Повишеното кръвно налягане, появяващо се след средата на бременността е патологично състояние, за което трябва да се внимава и често появата му е първоначално безсимптомна. Препоръчвам да мерят артериалното си кръвно налягане поне веднъж седмично, а при предразположените жени и по-често, с цел ранно откриване.

 

Как се разпознават симптомите на високо кръвно налягане и какво трябва да направи бременната жена при завишени стойности?

Силно главоболие, прилошаване, гадене, напрежение в очите, премрежен поглед, появата на нови или отежняване на наличните отоци са симптоми, които трябва да накарат бременната жена да измери кръвното си налягане. При стойности над 140/90 е необходимо да се свърже с наблюдаващия бременността лекар, а ако не го открие да потърси консултация в болница.

 

Много от бременните се оплакват от ниско кръвно. Какво трябва да направят в тези ситуации?

Ниските стойности на кръвното налягане водят до неприятно неразположение, умора и липса на тонус, но не са патология. Горещините влияят неблагоприятно и на тях. Състоянието се повлиява добре с прием на много течности, минимум два литра на ден. Най-добре е да се пие вода, плодови сокове или чай без съдържание на кофеин.

 

Топлото време благоприятства и неприятните отоци. Какво ще посъветвате бременните за справяне с тях?

Да, отоците са характерни за късния период на бременността. Когато не са свързани с патология като високо кръвно или наличие на белтък в урината, не са притеснителни, а създават само дискомфорт. Отоците са следствие повишена пропускливост на стените на съдовете и нарушение на лимфния дренаж. Повлияват се от разходки, които е препоръчително да бъдат в хладните часове на деня, както и повдигане на краката до или близо до нивото на сърцето по време на почивка.

 

Кой начин на пътуване е най-подходящ за бременната жена?

Колата е по-удобния вариант за пътуване заради възможността да се спре, да се почине и раздвижи, да се смени позата. Трябва да се избягват продължителни вибрации. Те причиняват механично дразнене на матката, а бременната матка реагира на него във втората половина на бременността с маточни контракции. Въздушният транспорт пък е по-бърз. Възглавничка, поставена в основата на гърба би улеснила престоя в превозното средство. При дълго пътуване задължително трябва да се намери начин за леко раздвижване на всеки час или два.

 

Какви рискове крият басейните?

Микроорганизмите във водата в басейните биха могли да доведат до инфекции. Някои от тези инфекции е възможно да повлияят неблагоприятно на бременността и затова е препоръчително бременните жени да избягват басейните. Затова пък влизането в чиста морска вода не крие рискове.

 

Стана ясно, че претоплянето е неприятел на бременността. Могат ли все пак бременните да се излагат на слънце и да събират тен?

Заради хормоналните промени в организма на бременната жена, кожата й е предразположена към образуване на повече меланин. Излагането на слънце би могло да доведе до поява на хлоазма – петна по кожата, които не винаги изчезват напълно след раждането. Важно е да се използва крем със слънцезащитен фактор минимум SPF 20. Нека излагането на слънце да се случва в ранните сутрешни часове и в късните следобедни като се избягва най-горещата част от деня. Препоръчва се стоенето под чадър и плътна сянка, често разхлаждане с напитки или душ.

 

Кои са случаите, когато бременната жена трябва спешно да се свърже с наблюдаващия бременността лекар или друг специалист акушер-гинеколог?

Спешните състояния на бременността, които изискват незабавна връзка с лекар, са свързани с кръвотечение или изтичане на околоплодни води. Липсата на движения на плода също са индикация да се потърси лекар. Повишеното кръвно налягане е патология, изискваща намеса на лекар, често пъти изисква и престои в болница. Всичко, което притеснява бременната жена, трябва да бъде дискутирано с лекаря, който да прецени спешността на състоянието и следващите действия.

В обобщение при добра хигиена на хранене, спазване на график за излагане на слънце и предпазване от летните вирусни инфекции, почивката на море е Мисия възможна за бременната жена.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари