БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

5 стъпки за грижа за стъпалата

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

Напуканите пети и мазоли изцяло развалят удоволствието от носенето на новите сандали. Ако стъпалата ви изглеждат груби, ето пет стъпки, които ще ви помогнат да разрешите този проблем:

1. Ексфолиране

През лятото повече от всеки друг сезон стъпалата имат нужда от ексфорлиране. По този начин се отстраняват мъртвите клетки и се намалява загрубяването. Подгответе стъпалата за ексфолиране като предварително ги почистите и накиснете в съд с топла вода за 15 минути. Подсушете внимателно, особено в зоната между пръстите. След това използвайте ексфолиант, пилинг за крака, пемза или пила за пети.  Ако твърдата кожа е болезнена, се консултирайте с педикюрист или дерматолог.

2. Масаж и гимнастика

Масажите и гимнастиката подобряват циркулацията на кръвта, което се отразява благоприятно и на кожата на краката. Те отпускат напрежението в стъпалата след натоварен ден, особено ако сте били с неудобни обувки или има отоци заради топлото време. Достатъчно е един път дневно да масажирате стъпалата с кръгообразни движения, нанасяйки хидратиращ продукт. Подходяща гимнастика за стъпалата са ходенето на пръсти, както и ходенето на пети; свиването и разгъването на пръстите на краката и извършването на кръгообразни движения с глезена. 

3. Хидратиране

Кожата на краката има сравнително малко на брой мастни клетки и затова е склонна към засушавания. През летния период хлорираната вода в басейните, солената моркса вода, слънчевите лъчи и прекомерното стоене в изправено положение могат да навредят на кожата на краката като й придадат загрубял и напукан вид. Подхранващите и хидратиращи кремове за стъпала омекотяват кожата, предотвратяват нейното напукване и премахват задебеляванията. Особено подходящи са по-мазните текстури и продуктите с 10-30% урея в състава си. 

4. Красив педикюр

Грижата за стъпалата включва и грижа за ноктите. Естетичният педикюр се постига лесно, стига да се спазват някои правила:

  • Внимавайте с ъгълчетата на ноктите, за да избегнете врастването им в кожата;
  • Не изрязвайте ноктите твърде дълбоко, тъй като може да доведе до висока чувствителност и до впиване на нокътя в кожата;
  • Нанасяйте базово защитно покритие преди цветните лакове, понеже повечето от тях изсушават нокътната плочка;
  • Подхранвайте кожата в непосредствена близост до нокътната плочка с етерични масла. 
5. Удобни обувки

Неудобните обувки водят до кожни задебелявания и поява на мазоли, тъй като кожата се притиска и протрива в кокалестите части. Постепенно кожата се втвърдява като реакция на организма да защити чувствителните зони. Затова носенето на удобни обувки е от изключителна важност за естетичния вид на стъпалата! Имайте предвид, че следобеда е най-подходящия период за мерене на нови обувки, тъй като в течение на деня краката са склонни към подуване. 

Полагането на грижи за стъпалата трябва да се превърне в ежедневие. Пренебрегването им може да доведе не само до неестетичен вид, но и  до здравословни проблеми като гъбички, неприятен мирис и мазоли. 

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари