БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Рени Андасорова: Биологичната терапия е революция в лечението на автоимунните заболявания

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 1,00 oт 5)
Loading...

Д-р Рени Андасорова е завършила МУ-Пловдив, има специалност от 2000г. по дерматология и венерология. Член е на Българския Лекарски Съюз, Българското Дерматологично Дружество и Сдружението на частно практикуващите дерматолози. Работи с НЗОК в кабинети в гр. Пловдив и гр. Асеновград. 

Кои са най-често срещаните автоимунни заболявания в дерматологията?

Автоимунните заболявания в областта на дерматологията са свързани не само с чисто кожен проблем, но и с вътрешна патология. Заболяване, свързано с нарушаване на роговите структури на кожатa, с автоумунна причина е псориазисa, представляващ сериозен дерматологичен проблем в световен мащаб.

Други автоимунни кожни заболявания са витилиго, алопеция ареата, акне инверса (супуративен хидраденит), както и заболявания на съединителната тъкан като лупус, склеродермия, дерматомиозит и други. Някои ревматоидни заболявания също се характеризират с кожни проблеми. Често, когато говорим за диабет или за заболявания на щитовидната жлеза като Тиреоидит на Хашимото също са асоциирани с кожни автоимунни нарушения. 

Тоест, когато се отключи едно автоимунно заболяване, независимо дали касае конкретен орган или система, може да се отключи  и друго такова. Често намираме връзка между различни автоимунни състояния – като например съчетание между Териоидит на Хашимото и алопеция ареата, или Териоидит на Хашимото и витилиго. 

Има ли тенденция все по-млади хора да страдат от този тип заболявания?

Всеки човек в различна възраст може да бъде засегнат от автоимунно заболяване. Витилиго например се наблюдава както в най-ранна детска възраст, така и при възрастни хора. Псориазисът също може да бъде отключен в детството. Стресът и напрежението, на които сме подложени всички в ежедневието си, също са причина за голяма част от заболяванията в дерматологията с автоумунен характер в младата възраст, както и за поява на рецидив или влошаване на вече открито такова заболяване. Тенденция е да срещаме автоумуннно заболяване във все по-млада възраст. Вероятно поради по-добри възможности за навременна диагностика и профилактични прегледи, с които откриваме на по-ранен етап самите заболявания. 

Известна ли е причината за възникването на автоимунните заболявания?

Медицината е една от най-динамично развиващите се науки, тъй като ежедневно се откриват причини за възникване на различни заболявания, което e важно за тяхното диагностициране и лечение. Автоумунните заболявания представят пред нас предизвикателства за търсене на причини за тяхната поява. Предполага се, че в етиопатогенезата имат значение генитични фактори, вирусни и бактериални причинители, понякога дори банални нарушения в хранителната диета, стрес и несъвместимост на лекарства. От съществено значение е да се избере най-правилния за конкретния пациент метод на диагностика и терапевтичен подход в лечението, защото от това зависи успеха на терапията.

Къде е мястото на биологичната терапия в лечението на автоимунните заболявания?

Биологичната терапия е от около десет години в България и вече има натрупан опит в лечението с този нов клас медикаменти, които действително дават много добър терапевтичен резултат и са с много добра поносимост от пациенти с различни автоимунни заболявания, включително и кожни такива.

Биологична терапия се изписва от ревматолози, дерматолози, гастроентеролози при автоимунни заболявания като псориазис, псориатичен артрит, автоимунни артрити, болест на Крон, супуративен хидраденит, а в офталмологията – и при увеити. 

Това е скъпоструващо лечение и е положителна стъпка от страна на Здравната Каса, че успява да го подсигури за българските пациенти. Изписването  на препарати става от специализирана по профила на заболяването комисия и се отпускат чрез протоколи на всеки шест месеца като се следят специфични лабораторни показатели и здравословното състояние на пациента. 

Какво представлява лечението с биологична терапия?

За нас лекарите тя е едно революционно лечение, което дава много по-добро качество на живот. Болните от псориазис, които имат заболяването си от години, в рамките на първите шест до девет месеца от терапията получават редуциране в голям процент на плаките по кожата, а понякога и пълно изчезване, намаляване до отзвучаване на ставните оплаквания.

С биологичната тепария правим и профилактика на усложненията на псориазиса, тоест развитието на артрит, сърдечно-съдова патология, метаболитен синдром и други.

Тя облекчава изключително грижите за лечение, защото формата на прилагане на медикаментите е инжекционна, по схема в зависимост от вида на препарата. 

От голяма важност е правилното съхраняване на биологичния продукт, както и поставянето му. След обучение от страна медицински персонал голяма част от пациентите се научават да го прилагат сами.

Не трябва да се пропуска фактът, че изискванията за включване на биологично лечение са изключително прецизни и не всеки пациент е подходящ за него. Важна е подготовката на документация, свързана с консултации , лабораторното проследяване на кръвните показатели и хоспитализации спрямо изискванията на Здравната Каса. 

Какво е Вашето послание към хората, диагностицирани с псориазис, както и към останалите, които виждат човек с такъв проблем?

На първо място искам да подчертая, че заболяването псориазис не е заразна болест. В ¾ от случаите, когато се види човек с подобен проблем, се смята, че състоянието му е заразно и останалите хора го изолират, което естествено повлиява негативно на емоционалния статус, социални контакти, включително учебната и професионална реализация на болния.

Всеки човек има различни фази в протичането на това заболяване в засягане на кожата, включително и на видими зони, което налага прилагането на локални поддръжащи препарати. Според преценката на лекуващия дерматолог се препоръчват подходящи кератолитични локални средства, физиотерапевтични процедури (UV терапия), слънчеви облъчвания, хранителен режим.

Доказано е, че злоупотребата с алкохол, шоколад, животински мазнини, пикантни, люти храни, стресът и напрежението могат да доведат до пристъп или поява на рецидив, ако кожата е била в добро състояние. Важно е и предпазването от контакт с инфекциозни заболявания.

Всички тези съвети, които ние лекарите даваме, е с цел кожата да се лекува допълнително, за да може терапията да е комплексна и да има клинично повлияване в голям процент от случаите. Когато говорим за биологична терапия е много важно също пациентите да имат добра документираност на прилаганото до момента лечение и консултации през годините, за да се прецени дали покриват необходимите критерии за това модерно лечение.

От около три години биологични препарати се пригат за лечение и при пациенти на възраст над 4 години, отговарящи на изискванията за включване на Здравната Каса. Първите включени деца имат добър терапевтичен отговор и дълги ремисии без отклонение от лабораторните показатели при проследявне в хода на лечението. Очакваме НЗОК да разработи критерии за включване и на пациенти с акне инверса (суперативен хидраденит) – рядко, но сериозно кожно заболяване с автоимунна генеза, което в голяма част от Европейските държави е вече приложимо, с много добър клиничен отговор и променящо значително качеството на живот на тези пациенти. 

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари