БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Петя Стойчева-Кривицки: Внимание – депресия!

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Петя Стойчева-Кривицки е клиничен психолог в Център за консултиране, псохотерапия и психодиагностика “Анима Център” в гр. Пловдив.

Съществува ли връзка между смяната на сезоните и промяната на настроенията у хората?

Категорично начинът, по който се чувстваме, се влияе от метеорологичните условия. Смяната на сезоните е един особен период, в който всеки човек, малко или много, забелязва и промени в емоционалното си състояние. При различните хора, разбира се, степента на проявление на това явление варира. 

Установено е, че от депресивни състояния по-често страдат жителите на страните, в които денят е по-къс. В голяма степен влияние оказва количеството слънчева светлина.

Често казваме, че мрачните и дъждовни есенни дни ни карат да се чувстваме депресирани, като нямаме желание за нищо – какво е обяснението за това?

За много хора есента се отличава най-вече с това, че отбелязва края на лятото. Лятото е сезон, през който ежедневието на повечето хора е по-разнообразно – взимаме си отпуск от работа, обикновено пътуваме до море или планина, срещаме се по-често с приятели. Когато есента настъпи и температурите започнат да се понижават, започваме да се чувстваме сякаш изборът ни за това как да прекарваме свободното си време е драстично ограничен. И въпреки че винаги можем да излезем на разходка в дъжда, например, ние по-често предпочитаме комфорта на това да си останем вкъщи. Възможно е в следствие на това, някои хора да стигнат до социална изолация, което допълнително засилва чувството на меланхолия. 

Начинът, по който се храним, също оказва огромно влияние върху цялостното настроение на човек. Отличителна характеристика на летните месеци е разнообразието на достъпни качествени плодове и зеленчуци, които ние често предпочитаме да хапваме в горещите дни. През по-студените месеци, този избор също е по-ограничен, което само по себе си е предпоставка за промени в хранителните ни навици. 

Всички тези промени в ежедневния ни ритъм, общуването с хора и навиците ни безспорно водят и до промени в мислите, чувствата, а и дори в самооценката ни. 

Интересно е изследването, което е направил психологът Роджър Улрих. Tой наблюдава пациенти, възстановяващи се от хурургична операция, които са настанени в еднакви условия, но изгледа от болничната им стая е различен. Едната група наблюдава красива гледка с изглед към горичка с широколистни дървета, а другата група наблюдават през прозореца си тухлена стена.  Резултатите били смайващи, когато пациентите, които  наблюдавали красивата природна гледка се възстановили два пъти по-бързо и дори имали нужда от по-малка доза обезболяващи. Нищо чудно няма в този експеримент! Tова, което всички знаем, е че приятните емоции, които изпитваме подпомагат производството на серотонин, който е отговорен за доброто настроение и депресията.

Все пак има хора, които казват, че любимият им сезон е есента – значи ли това, че някои са по-податливи на сезонна депресия от други?

Разбира се – хората са различни.

Според Световната Здравна Организация депресията е най-честата причина за нетрудоспособност в света, като във всеки един момент от нея страдат около 120 милиона души. Не е известно защо, но жените са два пъти по-податливи на депресия от мъжете. Установено е обаче, че ежегодно 6 милиона мъже развиват депресивни разстройства.

Около 10-15% млади майки развиват постпартална депресия, но тя е по-разпространена сред жените, които вече са били депресирани на поранен етап преди бременността и раждането.

Жените страдат приблизително два пъти по-често. Изглежда, че случаите на депресия в целия свят зачестяват и със сигурност средната възраст, при която за първи път се появява, е спаднала значително. Преди четирийсет години това беше болест на средната възраст като засягаше хора около четирийсетте и петдесетте; сега обикновено започва между двайсет и трийсет години.

Вярно ли е, че именно липсата на достатъчно слънчева светлина води до депресивни състояния?

Да, липсата на достатъчно дневна светлина увеличава симптомите на клинична депресия през зимата, особено в районите, които са по-далеч от Екватора.

Изследвания показват, например, че около 90% от хората, които живеят в Копенхаген, изпитват някакви нарушения – нарушения на съня или храненето като около 5% са с клинична депресия през зимните месеци. С настъпването на пролетта, обикновено тези симптоми изчезват. Дневната светлина е един от най-ефективните натурални антидепресанти. Подобно на много лекарства, които се изписват на хората, страдащи от депресия, слънчевата светлина предотвратява загубата на серотонин в мозъка. Намалената дневна светлина може също да наруши баланса на мелатонин в тялото, което води до нарушения на съня и настроението.

Как да се справим със сезонната депресия и да оправим настроението си?

Това, което препоръчвам е редовно хранене, по-малко стрес и време за почивка. Спортните занимания или разходки сред природата са задължитени. Упражнения за ума, които са насочени към релаксация и мотивация. Разбира се, препоръчвам Анима – мобилното приложение за спокойствие.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари