БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

маг. фарм. Лилия Божкова: Как да останем спокойни в напрегнатото ежедневие?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Магистър-фармацевт Лилия Божкова е медицински маркетинг специалист в немската фармацевтична компания Куайсер Фарма. През 2012 г. завършва Медицински Университет гр. Пловдив, а по-късно придобива специалност „Организация и икономика на дистрибуторската и аптечна практика“ към Медицински Университет гр. София. Чрез ежедневната си работа развива своите интереси в сферата на хранителните добавки и повишава квалификацията и познанията си по отношение на здравословния начин на живот и профилактика на заболяванията.

Животът, който сме свикнали да водим – динамична работа, пътувания и общуване, не е този, който живеем в момента. Новата реалност, изпълнена с несигурност, всеки ден ни изправя пред ново предизвикателство. Независимо, че хубавото време навън ни дава възможност за малко повече движение и разходки, трябва да се съобразяваме с мерките за безопасност. Много от нас все още работят от вкъщи, децата се обучават онлайн, а детската градина се помещава в средата на хола ни. Като прибавим към всичко това постоянния негативен информационен поток и всички домашни задължения се оказва, че стресът, на който сме подложени в настоящата ситуация, е доста по-голям от преди. Това засилва тревожността и нервното напрежение. Колкото и различна да е ситуацията в момента, винаги можем да се обърнем към традиционните методи, за да се справим със стреса.

  1. Доверете се на природата

Благодарение на някои природни съставки, витамини и аминокиселини бихме могли да останем спокойни и бодри дори в днешното различно ежедневие. Добре известни със своите успокояващи свойства са растителните екстракти от хмел и маточина. Екстрактът от листа на маточина съдържа много ценни етерични масла, които благоприятстват намаляването на стреса и безпокойството. Шишарките на хмела се използват в народната медицина заради успокояващото действие върху нервната система при безпокойство и дори безсъние. Друго интересно и много полезно растение е златният корен (Rhodiola rosea), традиционно използвано като средство за справяне със симптомите на стрес и преумора. Редица проучвания доказват, че намалява тревожността, чувството на обърканост и несигурност. Има антиоксидантни свойства, подпомага адаптацията на организма в условия на повишен стрес и би могло да защити сърцето от вредни влияния.

  1. Снабдявайте организма си с достатъчно магнезий и витамини от група B

За справяне с нервното напрежение небезизвестни са и ефектите на минерала магнезий. Намалените му нива в организма се свързват със симптоми като болезнени мускулни схващания, сърдечни ритъмни нарушения, раздразнителност и лесна уморяемост. Магнезият и витамини В6 и В12 подпомагат функцията на нервната система, намаляват чувството на отпадналост и умора. Резултатът от съчетаването им е по-добър тонус и енергичност, тъй като участват и в правилното протичане на метаболизма и производството на енергия.

  1. Добавете към менюто си източник на L-триптофан

Аминокиселината L-триптофан с помощта на витамин B6 се превръща в серотонин, наричан още „хормон на щастието“ – един от най-известните регулатори на настроението. Серотонинът подобрява емоционалното състояние и паметта. Нивата му в организма зависят от приема на триптофан с храната. Неслучайно едни от любимите ни храни, като шоколад, бадеми, кашу, са богати на триптофан. В крайна сметка блокче или 2 черен шоколад и шепа ядки винаги са били полезни, нали? Следователно допълването на диетата с източник на L-триптофан ще доведе до подобряване на настроението и умствената активност.

  1. Отделете време за спорт или друго любимо занимание

Прочетете книга на слънчевата си тераса, разходете се в парка или сгответе любимото си ястие. Отделете поне 20 минути, за да правите нещо, което обичате. Леки тренировки в домашни условия биха се отразили добре на тонуса и ще подобрят самочувствието Ви.

Добрата новина е, че има продукт, който съдържа комбинация от естествени растителни екстракти от хмел, маточина и златен корен, съчетани с полезните свойства на магнезий, витамини В6 и В12 и L-триптофан, който можете да намерите в близката аптека. Прибавете към него и няколко любими занимания и ще имате един по-спокоен ден.

Куайсер фарма е немска фармацевтична компания с над 120 годишна традиция при производството на лекарствени продукти без лекарско предписание, хранителни добавки с марката Doppelherz® и стоматологичните средства Protefix®.  При производствените процеси се спазват всички изисквания за високо качество и стандарти за добра производствена практика (GMP). Основните инвестиции на компанията са в разработването на иновативни фармацевтични форми като ДЕПО таблетки, двуфазни ДЕПО таблетки, микропелети и флакони, които задоволяват индивидуалните потребности на потребителите. Четири от продуктите на Куайсер фарма са носители на престижната награда „Хранителна добавка на годината“ от Българския фармацевтичен съюз, а марката Doppelherz печели приза „Любима марка на българския потребител“ вече 3 поредни година. 

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари