БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Как да различим контактния дерматит?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (5 вота, средно: 1,80 oт 5)
Loading...

Контактният дерматит е заболяване, предизвикано от действието на алерген, който имунната система разпознава като дразнител и провокира алергична реакция. Как да различим контакния дерматит от обикновеното кожно раздразнение? Възпалителната реакция е неспецифична и е следствие от контакт на някакви вещество с кожата. Причинителите на дерматит са много, като например:

  • Химически: киселини, разтворители, соли и др.;
  • Средства за миене: сапун, абразивни средства, препарати за почистване и др.;
  • Растения;
  • Телесни течности: урина, слюнка и др.
    Свойствата на дразнителите (например високо или ниско pH, разтворимост в липидния слой на кожата), условията на околната среда ( ниска влажност, висока температура, интензивно триене) и състоянието на пациента (много млад или много стар), влияят на вероятността да се развие контактен дерматит.

Видове контактен дерматит

Иритативен контактен дерматит

За да се появи този дерматит е достатъчно само еднократно въздействие на агента. Заболяването е остро, кожата почервенява, нерядко се появяват отоци, мехури, поразените участъци остават влажни. Всичко това се съпровожда от парене и сърбеж. Често се среща хроничен иритативен дерматит.

Причината за него е продължително използване или контакт с агент, който по принцип е със слабо въздействие. Тогава кожата става суха, червена, лющеща се, груба и често се напуква. Как се лекува? С подходящи промивки, ако причинителят е химически и трябва незабавно да се отстрани. При това лечение се използват антидоти, компреси, специални стероиди и имуномодулатори. Ако има вторична инфекция, се назначават и антибиотици.

От лекарства или Фототоксичен дерматит

Това е вариант на дерматита, при който в следствие на приети лекарства или някакви други вещества, се образуват свободни радикали и причинители на възпаления, които се задействат чак след абсорбиране на ултравиолетова светлина.

Алергичен контактен дерматит

Първият симптом при алергичен контактен дерматит е появата на интензивен сърбеж. В случай, че се появи болка, тя вече е резултат от вторична инфекция.Измененията по кожата варират от обрив до тежки отоци с мехури и рани. Обривът обикновено се характеризира с локализация, която подсказва мястото на специфично въздействие – например ивица по кожата на ръката или крака или кръгово опасване (място под часовник, пръстен или гривна). Когато обривът е на една линия, това обикновено означава, че е реакция на алерген или раздразващо вещество.

Най-често се забелязва по ръцете, в резултат на работа или допир с потенциален алерген. При контакт с аерозоли (например парфюм), се поразяват непокритите участъци от кожата. Дерматитът обикновено се ограничава с местата на въздействие, но при разчесване може да се разпространи. Обривът се появява до 24-48 часа след въздействието на алергена.

На ръцете

Най-разпространеният вид контактен дерматит, който се среща преди всичко при жените. На развитието му оказват влияние и такива фактори като нервни разстройства, неправилно хранене, хормонален дисбаланс, ползване на много топла вода, честа употреба на антибактериален сапун. Основните причини за появата му се делят на няколко групи:

  • Физически фактори: промяна в температурата, триене, ултравиолетови лъчи и други външни въздействия върху кожата;
  • Биологически фактори: става дума за въздействие на растителен сок или цветен полен – коприва, чесън, алое и др.;
  • Химически агенти: препарати, лакове, бои, елементи на битовата химия и др.

На лицето

Дерматолозите могат да определят приблизителния тип на алергена само по локацията на дерматита. Например дерматитът на лицето, който е много разпространен, може да възникне непосредствено след употреба на лекарства и проява на фоточувствителност. Лицето може да пострада от досег с различните видове козметика, включително и със слънцезащитни препарати.

При бебе

Причините за контактен дерматит при бебетата и малките деца са свързани със силната чувствителност на кожата им. Заболяването може да е остро или хронично. Първото възниква при еднократен контакт с някакъв дразнител, а хроничният тип е резултат от продължителен контакт със слаб дразнител. Бебешки дерматит могат да предизвикат различни бои, пластмаси, козметика и миещи препарати, растения, антибиотици, отделно някои метали (хром, никел, сребро), температура, триене на дрехи и обувки и собствените телесни течности, които бебетата отделят.

Освен ярко изразени, симптомите за бебешки контактен дерматит могат да останат и скрити. Най-характерни са почервеняването, възможните отоци на поразените места, парене, сърбеж, болка при докосване, обрив във вид на малки мехурчета с течност, поява на сухи, лющещи се корички. Обикновено симптомите са локални – когато дразнителят е някакво растение или метално украшение, но може да се поразят и значителни участъци на кожата, ако има чувствителност към сапун, например.

Диагностика на контактния дерматит

Освен на оплакванията на болния и данните за неговата професия, навици, хоби и задължения в домакинството, лекарят обръща внимание на цвета на кожата му, наличието на обрив и състоянието на слизестите обвивки. Прави се кръвен анализ, отчита се наличието на антителата, които отговарят за алергичните реакции.

Лечение на алергичен дерматит

На първо време трябва да се изключи контакта с веществото, което е предизвикало реакцията. В хода на медикаментозната терапия се приемат противовъзпалителни препарати и антихистамини. Ако има вторична инфекция, се назначават и антибиотици. Препоръчват се хладни компреси, а понякога и кортикостероидни препарати – при тежки случаи с образувани мехури.

Профилактика

Болният трябва да избягва контакт с известните му алергени. С цел профилактика е възможен и прием на антихистаминови препарати. От храненето трябва да се изключат и всички храни, които имат висок потенциал да причинят алергии. За профилактика и при възстановяване на увредените участъци от кожата всеки може да спазва няколко прости правила:

  • Да носи ръкавици в студеното време;
  • Да ползва топла вода и не много меки миещи средства за миене на ръцете;
  • Сапунът трябва да се отмива добре, а ръцете да се подсушават;
  • След всяко миене на ръцете се използва крем за овлажняване и омекотяване на кожата. Подходящи са кремовете с вазелин, ланолин, церамиди и др.
    Болните места в никакъв случай не бива да се разчесват, защото това ще създаде подходяща среда за бактериална инфекция. Възпалението може да се овладее с кортикостероиди във вид на крем, лосион, маз, пяна или нещо друго за външно приложение. Когато дерматитът е на лицето или в кожна гънка, се препоръчват по-слаби препарати. Възстановяването след остър дерматит продължава около месец и то, ако дразнителят изцяло е отстранен. При хроничен контактен дерматит, симптомите могат да се запазят за няколко месеца и дори за няколко години.

Народна медицина

Народните методи за лечение на дерматит се отнасят повече за децата:

  • Компрес от суров картоф: 100 грама обелени картофи се настъргват и се смесват с лъжица мед. Кашата се разнася на болното място. Компресът се прави за не повече от 2 часа.
  • Компрес със зелево листо през нощта ще помогне да се свали възпалението. Освен това, зелето има способността на абсорбира вредните химически вещества.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Пострадала
Пострадала
3 years ago

До сега от всички мазила ,промивки и всичко което се предлага в аптечната мрежа не ми е помогнало за лечението на контактен дерматит на лицето. Последно което ползвах е крем за атопичен дерматит на Topi crème CiCA с резултат (0). Правих биопсия и ми поставиха тази диагноза контактен детматит. Вече 30г го имам . Ако има някакво друго средство моля да ми отговорите.В момента мажа с хомеоплазмин и судо крем.Резултатът е минимален, след известно време започва наново рецидив.

Катерина Христу
Admin
Катерина Христу
3 years ago
Отговаряте на  Пострадала

Здравейте, Пострадала!
Можем да Ви препоръчаме консултация с дерматолог относно Вашето състояние. По принцип нашите клиенти са доволни от употребата на бариерни кремове в ежедневието, които образуват невидим филм върху кожата и намаляват контакта между външния дразнител и кожата.