БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Даниел СТАВРЕВ: Маточните тръби – важният орган за успешна бременност

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...


Д-р Даниел Ставрев е акушер-гинеколог, част от екипа на най-голямата специализирана АГ болница в Южна България – „Селена“. Професионалният му фокус е в областта на лапароскопията, акушерството и оперативната гинекология. Участва в множество конференции, конгреси и обучения, чрез които допълва своя професионален опит, и специлизира в един от най-големите и известни лапароскопски институти в света – IRCAD.
_______________________

Маточните тръби са част от вътрешната полова система на жената. Те са деликатна куха тъкан, която свързва всеки яйчник с матката. След като яйчникът оплоди яйцеклетката, тя се придвижва по маточните тръби към матката. Ако в матката има попаднали сперматозоиди, те ще се придвижват нагоре по тръбата към яйцеклетката.

Именно в маточните тръби се случва оплождането. Малка, подобна на реснички тъкан по-късно ще помогне на ембриона да се придвижи към матката. Достигнал до нея, той ще се имплантира в лигавицата и ще расте в продължение на девет месеца, за да се роди здраво бебенце.

Запушените или увредени маточни тръби са честа причина за безплодие при жените. Според статистиката около 25 – 35% от женското безплодие се дължи на тубарни фактори. Липсата на оптимална проходимост в маточните тръби би могла да възпрепятства преминаването на сперматозоидите до яйцеклетката, както и придвижването на оплодената яйцеклетка до матката. При наличие на пълно запушване на двете тръби, постигането на бременност без лечение, е невъзможно. Частичното запушване пък носи риск от извънматочна бременност.

Причините за запушване на тръбите могат да бъдат разнообразни – възпаление на таза, водещо до хидросалпинг, някои полови предавани инфекции, предишна извънматочна бременност, предишна коремна операция, довела до сраствания и др. Причина за тубарно безплодие може да бъде ендометриоза, при която ендометриална тъкан се натрупва в маточните тръби и води до запушване. Ендометриална тъкан по външната страна на околни органи пък може да доведе до сраствания, които блокират проходимостта на тръбите.

Непроходимостта на маточните тръби обикновено не е съпътствано с други симптоми освен безплодие. Запушванията обикновено се диагностицират при консултация с репродуктивен специалист в търсене на причините за невъзможността за зачеване. Обикновено се назначава хистеросалпингограма (цветна снимка) – рентгенова процедура, която използва контрастно багрило, инжектирано в маточната тръба с цел проследяване на проходимостта.

Друг метод за диагностика е лапароскопията. При тази процедура през малък разрез близо до пъпа в коремната кухина се въвежда лапароскоп. С негова помощ се оглеждат областите около маточните тръби и яйчниците. В същата процедура могат да се премахнат малки блокажи, нарушаващи проходимостта на тръбите.

Лечението на запушени маточни тръби зависи от причината за тяхната непроходимост. Ако блокажът е малък, тъканта може да бъде освободена по време на диагностиката. По-големите запушвания могат да бъдат коригирани оперативно. Увреждане на малка част от тръбата позволява тя да бъде отстранена, след което двете здрави части да бъдат свързани.

Силно увредените тръби дават толкова малък шанс за спонтанна бременност, че единственото решение е ин витро процедура. Силно засегнатите тръби могат да се напълнят с течност (т.нар. хидросалпингс) и да намалят успеваемостта на процедурата, може да се наложи отстраняване на тръбите преди ин витро оплождането. 

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари