БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Иван Марков – Обезпаразитяване на котки

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (2 вота, средно: 1,50 oт 5)
Loading...

Д-р Иван Марков

Д-р Иван Марков е с над 20 години опит като ветеринар. Можете да се свържете с него на тел. 0882022695

_______________________

Всяка котка може да бъде заразена с паразити в даден момент от живота си – дори ако се отглежда на закрито или в апартамент. Това не само звучи нехигиенично, но заразяването с паразити може да се превърне в сериозен здравословен проблем – както за животното, така и за хората, с които живее.

Паразитната инвазия може да причини сериозни щети на здравето на котката. Много видове паразити увреждат стомашно-чревния тракт и пречат на усвояването на хранителните вещества. Освен това, те лесно се предават между животни и между животни и хора. Поради тези причини е важно собствениците на котки да обезпаразитяват любимците си редовно. Обезпаразитяването на котки предотвратява размножаването на паразитите и причиняването на дългосрочни здравословни проблеми.

Заразяването с паразити може да стане по няколко начина. Вашата котка може да се зарази чрез заразена плячка или замърсена околна среда. Това се случва чрез ларви на червеи в майчиното мляко на заразена котка, изпражненията на вече заразени животни, при изяждане на гризач (който е погълнал яйца на паразити), от бълхи, при облизване на собствените си лапи (които са влезли в контакт с пръст и яйца на паразити).

След инфекция котките отделят яйцата на паразитите с изпражненията си. Зрелите инфекциозни яйца могат да заразят други животни, но също и хора. Тъй като яйцата на паразитите могат да оцелеят седмици и месеци в земята, е възможно те просто да намерят пътя към дома върху подметките на обувките. Следователно котките на закрито също могат да страдат от заразяване с паразити.

Само едно нещо помага: редовното обезпаразитяване.

Лекото заразяване с паразити често не може да бъде открито веднага. С напредването на инфекцията често се появяват следните симптоми: обща слабост, кашлица, окапване на козината, загуба на тегло при нормално хранене, засилено облизване отзад, диария, повръщане, подут корем, забавен растеж при котенцата.

Симптомите на заразяване с паразити могат да бъдат различни и варират в зависимост от здравословното състояние и възрастта на котката, както и от тежестта на заразяването и вида на паразита.

Най-често срещаните паразити при котките са:

Кръгли червеи, чиито лаври могат да се предават орално чрез майчиното мляко и да се развият в червата на възрастните животни.

Анкилостомите, чиито яйца се отделят с изпражненията, се развиват в лаври във външния свят и навлизат в организма през кожата, където се развиват в снасящи яйца животни.

Тениите, могат да се предават чрез бълхи. Техните лаври мигрират от животно на животно чрез кръвта. Други пътища на заразяване са плячката, като птици и гризачи. В зависимост от подвида тения, паразитите могат да достигнат дължина до 80 см.

Някои паразити, които се срещат при котки, са така наречените зоонозни патогени. (Зоонозите са болести, които могат да се предават от животни на хора и обратно). Следователно тези паразити могат да се предават на хората и могат да възникнат различни инфекции и заболявания.В случай на инфекция с котешки кръгли червеи Toxocara cati, ларвите на паразита могат да мигрират в човешкото тяло. Това може да причини увреждане на различни органи и в най-лошия случай слепота. Ето защо е особено важно да се обърне внимание на цялостната хигиена при почистване на котешката тоалетна. Задължително използвайте ръкавици за еднократна употреба, когато почиствате тоалетната. Децата са
особено изложени на риск от инфекция, тъй като обикновено все още не могат да прилагат необходимите хигиенни мерки.

Редовното обезпаразитяване трябва да бъде част от стандартната програма за вашата домашна котка. Това е най-добрият начин да предпазите котката и себе си от заразяване с паразити. Във всеки случай трябва да има обезпаразитяване една до две седмици преди ваксинацията, тъй като не може да се изгради оптимална защита от ваксинация в случай на заразяване с паразити. Обезпаразитяването се препоръчва и при обезпаразитяване на бълхи, тъй като бълхите също могат да пренасят паразити. Тъй като котенцата вече могат да бъдат заразени с глисти чрез майчиното мляко, те също трябва да бъдат обезпаразитени на ранен етап. Обезпаразитяването обикновено започва на триседмична възраст.

Обезпаразитявайте котките си профилактично, по този начин можете да предпазите вас и вашата котката от неприятни здравословни проблеми.

Ако подозирате заразяване с паразити, трябва да се свържете с ветеринарен лекар. Той може да определи дали действително е налице инфекция от паразити и да приложи подходящото лечение за вашата котка.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари