БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Антония Дякина: Хранителни добавки при пост-Ковид синдром

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (3 вота, средно: 1,33 oт 5)
Loading...

Антония Дякина

АПТЕКА 36.6 ПОБЕДА

Антония Дякина е студентка по фармация в Медицинки университет-Пловдив. Занимава се активно с проучвания за различните видове хранителни добавки и медицински изделия, продавани в аптечната мрежа.

____

Умора, задух, проблеми с паметта: 40% от заразените развиват пост-Ковид синдром. Обикновено симптомите на COVID-19 отзвучават до 4 седмици от началото на заболяването – т. нар. фаза на „остър COVID-19“. Ако оплакванията продължат и след четвъртата седмица (или се появят отново), вече говорим за т.нар. „дълъг COVID-19“.

Резултатите до момента показват категорично, че вирусът засяга жизненоважни органи като мозъка, сърцето и белия дроб.

Независимо от тежестта на протичане на заболяването при някои преболедували се наблюдават промени до 6-тия месец след заразяване. Най-често пациентите се оплакват от умора, задух, кашлица, мускулни и ставни болки, загуба (или нарушаване) на обоняние. Пациентите с по-тежко протичане остават с имунен дисбаланс и шанса да се разболеят от други патогени е висок. Боледувалите за дълъг период от време са нетрудоспособни. Освен с физически дефицит – така наречен синдром на хронична умора, те остават дълго време и емоционално нестабилни. 

Пост-Ковид синдром е резултат от структурни и функционални промени в различни органи и системи. Три месеца след боледуването все още се наблюдават рентгенови промени – огнищна фиброза и интерстициални уплътнения.

Когато COVID-инфекцията поразява белите дробове, сърцето е принудено да работи на по-високи обороти, за да навакса недостига на кислород в кръвта. Това води до свръхнатоварване на сърдечния мускул – особено опасно при хора със сърдечно-съдови заболявания, диабет и хипертония. Белодробните увреждания са сериозна предпоставка за кардиологични пост-Ковид последици.

Изследвания на пациенти в различни клиники доказват, че COVID-19 освен като сериозно респираторно заболяване, често засягащо сърдечно-съдовата система, води и до много нарушения на нервната система.

Симптоматиката може да бъде както от страна на централната нервна система (главоболие, замайване, мозъчно-съдова болест, нарушено съзнание, енцефалопатия и енцефалит, епилепсия), така и от страна на периферната нервна система (хипоосмия, невралгия, миопатия).

Пост-Ковид синдром е отражение на различни психични разтройства. Хората, възстановяващи се от COVID-19, са били два пъти по-склонни да се разболеят от психично разстройство в сравнение с лицата, боледуващи от грип. Освен това е установено, че хоспитализираните пациенти с COVID-19 по-често са диагностицирани с психични разстройства. Те за дълго време са склонни да изпитват безпокойство, страх, тъга и мъчително чувство на изолация. Често тези състояния могат да доведат до доста негативни последици за здравословното състояние на пациента.

Необходимо е да помогнем на организма си да се справи с последиците от болестта! Употребата на различни имуностимуланти може значително да повиши защитните му сили. Най-препоръчвани са витамин С, витамин D, цинк и селен, които се предлагат на пазара по отделно и в комбинация. Не по-малко популярни са продуктите, съдържащи черен бъз, ехинацея, котешки нокът, куркума, джинджифил или коластра.

Различните хранителни добавки, предлагани в аптечната мрежа могат значително да улеснят и подпомогнат правилната работа на различните органи и системи:

Гинко билоба – допринася за добро оросяване на крайниците и правилна циркулация на кръвта.

Витамини Б комплекс – необходими за нормалното функциониране на организма. Участват в обмяната на белтъците, въглехидратите и мазнините.

Рибено масло – подобрява комуникацията между нервните клетки и подпомага нормалното протичане на мозъчните функции;

Ресвератрол – подкрепя здравето на сърцето. Има антиоксидантно действие;

Кверцетин – стимyлиpa имyннaтa cиcтeмa, подобрява здравето на сърдечно-съдовата система и притежава противовъзпалително действие.

Мелатонин – препоръчва се при безсъние като насърчава бързото заспиване и подобрява качеството на съня;

Мента, глог и валериан – използва се при нервност. Подобрява кръвоснабдяването на сърцето и мозъка.

Хранителните добавки могат да доведат до подобряване на повечето нарушени функции и системи в организма вследствие на болестта. Важно е да се спазва точно предписаното лечение от практикуващия лекар и да не се преустановява лечението преди приключване на оздравителния период.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари