БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Борис Стоилов: Какво е важно да знаем за специалността „Фетална медицина“?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (38 вота, средно: 1,37 oт 5)
Loading...

Д-р Борис Стоилов е акушер-гинеколог, специалист по фетална медицина и преподавател в Медицински Университет – Пловдив. Управител е на Център по Майчино-Фетална Медицина в гр. Пловдив. Специализирал е фетална медицина в Лондон (Великобритания) под ръководството на доайена на тази специалност в света, проф. Кипрос Николаидис. Можете да си запишете час за преглед на тел. 0876 222 711. Прочетете повече на: http://pregnancy.bg/

__

Д-р Стоилов, вие сте единственият сертифициран специалист по Фетална медицина в Южна България. Как се развива този раздел на акушерството и гинекологията в нашата страна?

Феталната медицина обхваща редица прегледи и манипулации, които са много профилирани и отнема години човек да се обучи и да развие практически умения, за да ги извършва правилно. Имах възможността да специализирам във Великобритания при създателя на тази специалност – проф. д-р Николаидес, работех в екипа на едни от най-добрите в света и наблюдавах ежедневно различни казуси, които сега много ми помагат в работата. В България, към момента, сме около 10 специалиста по Фетална медицина, а в гр. Пловдив съм само аз, въпреки че много колеги извършват такъв род изследвания.

 

Положителното в цялата ситуация е, че има сериозни перспективи за добро развитие на феталната медицина у нас, защото все още не са изградени ясни и точни правила. В тази връзка, ако има воля и желание на акушер-гинеколозите да се изградят съответните правила, по които да се работи, могат да се използват най-съвременните въведения за превенция и профилактика в акушерството.

Всеки ли може да прави фетални морфологии и скриниги за синдром за Даун?

За съжаление, отговорът ми е отрицателен и за да стана по-ясен ще направя един паралел: ако всеки човек с книжка, притежава мощен спортен автомобил и го шофира с 120 км/час в града, какво би се случило? Най-малкото не е правилно, а да не кажа и опасно, не само за шофьора, но и за околните. Подобна е и ситуацията, когато необучени лекари извършват фетални морфологии или други високоспециализирани изследвания. Това води до много грешки, не откриване на аномалии при бебетата и тежки усложнения при майката като прееклампсия и преждевременно раждане, а крайният резултат е, че са заплаща със здравето и живота на пациентите. Както казах вече, за да стане лекарят специалист по Фетална медицина трябва да мине през редица обучения и специализации и е непростимо в 21 век някой да се учи на базата проба-грешка. Например, аз в качеството си на специалист, за да мога да извършвам скрининги в първи триместър (биохимичен скрининг), минавам ежегодно изпити, за да докажа нивото си на квалификация, като освен това изпращам и ехографски снимки за определяне на коректността на измерванията към Фондацията по Фетална Медицина /FMF/. https://www.fetalmedicine.org/fmf-certification/certificates-of-competence

 

Напоследък много се говори за важността на Феталната медицина и за това, че тя е допринесла за напредъка на медицината. В тази връзка, трябва ли е всяка бременна да посети специалист по Фетална медицина?

Абосолютно, да. И тук подчертавам, че възрастта няма значение, защото съм имал пациентки на по 18-19 години, но с тежка бременност и малформации на плода, както и бременни на близо 50 години, при които всичко е наред. Това не го казвам, за да плаша пациентките, а по-скоро да наблегна на важността на тези прегледи. В моята практика съм се сблъсквал с тежки и запуснати случаи, при които е можело да се действа много по-рано и нещата да имат друг ход. Жените трябва да знаят, че феталната медицина е насочена към възможно най-ранно диагностициране и превенция на проблеми чрез редица скрининги, които се изпълняват на различни етапи от бременността.

Кои са задължителните изследвания за бременни?
Започваме с прегледите в най-ранен етап на бременността, за да установим кои пациентки са с висок риск да развият определени усложнения като преждевременно раждане, прееклампсия, гестационен диабет и др. След това правим план как да проследим дадената бременност и дали да направим превенция на някои от тези състояния, така че в края на бременността майката и бебето да са живи и здрави.

 

  • Първото и изключително важно изследване е още в 12 гестационна седмица (г.с.), където освен анамнезата, скрининга за синдрома на Даун, скринига за прееклампсия и други състояния, правим превенция на много заболявания, включително можем да открием 85% от големите сърдечни аномалии, въпреки че сърчицето на бебето е голямо колкото грахово зърно. Освен тях могат да се открият мозъчни малформации, малформации на крайниците, спина бифида и др.

 

  • Следващият преглед го правим межу 19 и 23 г.с., т.нар. фетална морфология. Целта на това изследване е да се проследи нормалното анатомично и физиологично развитие на плода, да се направят биометрични измервания, съответно да се открият патологични изменения, ако има такива и да се определят последващите действия. То е високо-специализирано изследване, което се извършва с ехограф с висока разделителна способност.

 

  • Третият важен преглед е около 36 г.с., когато проследяваме растежа на плода. Целта е да проследим в динамика как расте бебето, последователността на растежа на отделните показатели и съотношението между тях. Пак оглеждаме плацентата за позиция, структура и зрялост. Измерваме наличието на околоплодната течност, кръвотока от майката към плацентата, от плацентата към плода и кръвотока на плода. Наблюдаваме за дихателни движения, движенията на тялото и крайниците на вашето бебче. Всичко това ни показва жизнеспособността на плода, откриване на ранни признаци на страдание на плода от различно естество и възможността за изготвяне на план за последващи действия.

 

Това са трите прегледа, които всяка една бременна с едноплодна, нормално развиваща се бременност, трябва да направи. При многоплодни бременности или такива с повишен риск, броят на прегледите се повишава. Важно е да отбележа, че когато калкулираме какъвто и да е риск ние започваме с възрастта на жената, но след това наслагваме още много параметри и индивидуализираме риска спрямо всеки пациент.

 

Какъв съвет бихте дал на бременните при избора на специалист по Фетална медицина?

Най-вече да се запознаят с биографията на съответния лекар – къде е завършил, има ли нужната специализация, сертификати и апаратура за извършване на фетални морфологии, скрининги и т.н. Освен това да бъдат любопитни и да питат спокойно за всичко, което ги интересува, свързано с бременността. Защото връзката между лекаря и пациента се гради на взаимно доверие, а ключът към него е добрата комуникация.

 

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари