БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Радостина Симеонова: Тиреоидит на Хашимото

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (7 вота, средно: 4,86 oт 5)
Loading...

Д-р Радостина Симеонова завършва Медицински Университет Пловдив през 2000г. През 2005 г. придобива специалност по Физикална и рехабилитационна медицина, а през 2013г. специалност Трудова медицина и работоспособност. В кабинета си използва различни методи на лечение, част от които: екстензионна терапия, мануална терапия и лазертерапия. В практиката си успешно съчетава традиционните методи на лечение с хомеопатия. Приема пациенти след предварително записване на час в онлайн платформата Superdoc.bg

__

Кратка дефиниция на болестта: Тироидитът на Хашимото представлява хроничен автоимунен възпалителен процес, при който функцията на щитовидната жлеза може да бъде нормална, да протече с хипотироидизъм (намалена) или по-рядко с тиреотоксикоза (увеличена), като е възможно и преминаване от едното състояние в друго. Налице е подчертана лимфоцитна инфилтрация на щитовидната жлеза на места дори с образуване на герминативни центрове, атрофия на тироидните фоликули придружена от оксифилна метаплазия, липса на колоид и лека до умерена фиброза. При изследване се откриват антитела – микрозомални (МАТ) и тиреоглобулинови (ТАТ).

Лазертерапия при Тиреоидит на Хашимото

В съвременни условия лечението на заболяването е само заместително, налага се добавяне на екзогенен хормон Левотироксин. Прилагането на нестероидни противoвъзпалителни и кортикостероиди не забавя процеса на разрушаване на жлезата. Ето защо стремежа на допълнителните терапии, подпомагащи овладяването на хроничния възпалителен процес, е да забави дегенерацията и да потисне производството на автоантитела, както и да подпомогне регенеративните процеси в жлезата. Това се опитваме да постигнем с фотобиомодулацията (ФБМ) чрез нискоинтензивно лазерно лъчение, което е доказало вече своята ефективност при други автоимунни заболявания като ревматоиден артрит и синдром на Сьогрен, както и при животински модели. ФБМ е неинвазивна и ниско рискова процедура, без йонизираща радиация и е на сравнително ниска цена.

Процедурата цели намаляване на възпалителните промени в жлезата, редуциране на нивата на антителата и разбира се като резултат намаляване на дозите на екзогенните хормони, взимани като заместителна терапия.

Пациентите най-напред се подлагат на изследвания, които да определят състоянието на вече споменатите критерии, после се определят границите и структурата на жлезата ехографски и след това се прилага лазертерапията, която е в курс от 10 процедури направени в рамките на две седмици.

Според изследванията в резултат на ФБМ се получава намаляване на проинфламаторните цитокини и антителата, както и се подобрява съотношението на Т3/Т4, което е в основата на нарушенията в настроението и обмяната на веществата. Резултатите се задържат в рамките на 3 месеца, а при голям процент (около 30 %) от пациентите на ниска доза се постига пълно изключване на заместителната терапия.

Програмата включва информиране на пациента по въпросите, свързани със заболяването, обсъждане на лабораторните изследвания, изграждане на програма, включваща подходяща ДИЕТА и ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ (Витамин D, Желязо и Селен).

Хранителни добавки за Тиреоидит на Хашимото

При Тиреоидит на Хашимото се наблюдават дефицити на важни витамини и минерали, сред които на витамин D, B12, феритин, тиамин (B1) и магнезий. Дефицитът на тиамин, селен и магнезий се установява трудно с тестове, но от практиката се наблюдава, че пациентите с Хашимото имат нужда от суплементиране.

Витамин B1 често е дефицитен при Хашимото и болест на Крон. Помага за умората и ниското кръвно налягане, които често съпътстват Хашимото. Признаци за дефицит на тиамин са наличието на автоимунно заболяване, умора, синдром на раздразнено дебело черво, ниска стомашна киселина, обърканост на ума, ниско кръвно налягане, влошаване след консумация на алкохол или Л-глутамин, проблеми с надбъбречните жлези и кръвната захар. Приемът на витамин B1 подобрява енергията, функцията на мозъка, регулира кръвното налягане и кръвната захар.

Дефицитът на селен се приема за допринасящ фактор от околната среда за развитие на Хашимото. Пациентите с Хашимото са в риск от недостиг на селен, както и хора с раздразнено дебело черво, целиакия и при режим на хранене без зърнени храни. Проучванията показват, че селенът е полезен при Хашимото, болест на Грейвс и бременност. Приемът на 200 мкг селен помага за намаляване на анти-ТПО антителата с 50% за няколко месеца. Селенът помага за намаляване на тревожността, по-добро конвертиране на T4 до T3, за намаляване на антителата, повече енергия, подобрява косопада и намалява сърцебиенето.

Дефицитът на магнезий може да причини мигрена, главоболие, безсъние, менструални крампи, тревожност, болки в ставите, чувствителност към шум и др. Изследванията показват, че в дългосрочен план магнезият може да подобри вида на щитовидната жлеза на ултразвук, да намали възлите на жлезата, както и на млечните жлези. Ползите от прием на магнезий са намаляване на тревожността, сърцебиенето, повече енергия, по-добър вид на щитовидната жлеза на ултразвук, подобряване на менструалните крампи, запека, мигрената и съня.

Дефицитът на витамин D често се среща при пациенти с Хашимото. Над 90% от хората с Хашимото имат дефицит на витамин D. Ниското ниво на витамин D е свързано с повишени щитовидни антитела и влошена прогноза на заболяването. Приемът на витамин D помага за намаляване на антителата и подобряване на настроението. Добре е нивата на витамин D да са между 60-80 ng/ml за оптимална функция на щитовидната жлеза и имунната система. Дефицитът на витамин D е все по-често срещан при хора от Северна Америка, Европа и Австралия. Доказаната дневна добавена доза е между 3000 и 6000 IU на ден. Освен прием на добавка при дефицит е важно прекарването на достатъчно време на слънце.

Витамин B12 помага за производството на енергия и често е понижен при Хашимото. Това води до умора, депресия, неврологични проблеми, нарушено храносмилане, обърканост на ума, мравучкане в крайниците, увреждане на нервите, припадъци и анемия. Риск от дефицит имат веганите и вегетарианците, тъй като витамин B12 се среща само в животинските продукти. Също хората с пернициозна анемия, при инфекция с Helicobacter pylori, свръх-растеж на микроорганизми в тънкото черво и др.  Новите препоръки са, че стойностите трябва да са по-големи от 450pg/ml или от 332pmol/l. Като при нива под 550-600 pg/ml се появяват дефицити в гръбначно-мозъчната течност. При дефицит се препоръчват букална форма, сублингвална или инжекции.

Феритинът е протеин, който съхранява желязото и ниските му нива са свързани с Хашимото. Това може да доведе до умора, трудно дишане и косопад. В риск са жените с ментруационен цикъл и след раждане заради загубата на кръв; при Helicobacter pylori; ниска стомашна киселина; веган/вегетарианска диета; дефицит на магнезий и мед; замърсяване с тежки метали. В изследванията феритина може да е занижен, въпреки че всички други тестове за желязо и анемия са в норма. Затова трябва да се изследва отделно. Нивата от 90-110 ng/ml са оптимални за щитовидната функция.

Повишената чревна пропускливост (Leaky gut) – в различна степен се среща почти при всички автоимунни заболявания. “Коренът на всички болести е в червата”, казват още древните китайци – тоест, проблемите започват от храносмилането.

Пропускливи черва е понятие, което се използва, за да опише патологична пропускливост на тънките черва. Има няколко главни причини за развитие на повишена чревна пропускливост. Най-често срещаните сa:  нарушена чревна флора и развитие на хранителна непоносимост. В резултат на двете се нарушава чревната бариера. Стените на червата започват да пропускат в кръвообращението субстанции, които нормално не навлизат в организма – по-големи молекули и конгломерати, като непреработени частици от храна, бактерии, собствени антигени. Имунната система започва да ги разпознава като чужди, което предизвиква автоимунна реакция и започва възпалителен процес в организма. Той може да се локализира в различни места – щитовидна жлеза, самите черва, мозъка, кръвоносна система, нервната система и други.

Прилагането на букалните интра-орални спрей форми е особено ефективно във връзка със сериозните дефицити на витамини и минерали в организма при Хашимото. При наличие на влошена функция на храносмилателната система те дават незаменима възможност да се преодолее чревната малабсорбция, за да се добавят изключително необходимите вещества. Преодоляването на дефицитите става бързо и е естествена подкрепа на организма за справяне с възпалението.

Все повече учени смятат, че използването на новите технологии и преодоляването на всички трудности пред усвояването на веществата и овладяването на възпалението са една от най-важните цели на медицината през 21 век.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари