БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Полезни витамини за есенно-зимния сезон

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (2 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

Стресът в работата и живота често може да причини умора и липса на енергия, а мрачния есенно-зимен сезон може да увеличи тези симптоми. Има ли начин да помогнем на имунната си система и да подобрим енергията и общото си благосъстояние през студените месеци? Определени витамини и минерали могат да помогнат за поддържането на  най-добра физическа и психическа форма.

Витамини от група В

Това е група водоразтворими витамини, известни общо като витамин В-комплекс. Те включват В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), В3 (ниацин), В5 (пантотенова киселина), В6 (пиридоксин), В7 (биотин), В9 (фолат) и В12 (кобаламин). Въпреки че всеки от тях има различни функции, всички те помагат в клетъчния метаболизъм. Витамините от група В стимулират напълно имунната система и могат да допринесат за цялостното благосъстояние на организма. Те могат да успокоят мозъка, да подобрят здравето на нервната система, да стимулират клетъчното обновяване, да подобрят настроението, както и да предпазят тялото от болести. Препоръчителното дневно количество е различно за всеки човек, затова се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт.

Витамин С

Този водоразтворим витамин, известен още като аскорбинова киселина, е антиоксидант, който помага да защитите тялото си от свободните радикали. Той също така има дългогодишна репутация на съюзник на имунната система.Тъй като тялото не произвежда витамин С, наложително е да го набавяте или чрез диета (като броколи, цитрусови плодове, сладки картофи и ягоди) или чрез добавки. Витамин С има невероятни антивирусни свойства и е доказано, че помага за намаляване на вирусните инфекции и може да подобри цялостния имунитет.

Витамин D

Този мастноразтворим витамин играе важна роля в укрепването на костите, тъй като помага на тялото да усвоява калция. Много проучвания също свързват витамин D с нашия имунен отговор, което означава, че дефицитът му може да доведе до повишена податливост към инфекция. Обикновено получаваме ежедневните си нужди от витамин D от два източника – диета и излагане на слънце. През студените месеци, когато няма толкова много слънчева светлина, е добре да приемаме Витамин D добавки.

Цинк

Този основен минерал помага на имунната система да се бори с вирусите и бактериите. В проучвания е доказано, че цинкът е ефективен за предотвратяване и намаляване на симптомите на настинка. Той помага за намаляване полепването на вирусите към клетъчните стени в носния проход и участва в производството на антитела.

Желязо

Много голям процент от хората страдат от дефицит на желязо, което може да бъде проблематично, тъй като минералът произвежда хемоглобин. Хемоглобинът е протеинът, отговорен за пренасянето на кислород до всички тъкани в човешкото тяло, така че е нещо важно. Също така може да помогне за регулиране на телесната температура. Така че, ако се чувствате уморени, чувствате ръцете и краката си студени, имате чупливи нокти или главоболие, поговорете с Вашия лекар за прием на хранителни добавки с желязо.

Пробиотици

Пробиотиците са живи микроорганизми (т.нар. „добри бактерии“), които работят за подобряване на чревната флора. Пробиотичните добавки подобряват имунитета и чревното здраве и са полезни за прием в сезона на настинки и грип, когато е изключително важно да се съсредоточим върху укрепването на имунната система.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари