БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

„Май Месец за Мерене“ в България

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

В продължение на Световния ден за борба с Хипертонията 17 май,  Българска лига по хипертония, с подкрепата на Международна лига по хипертония (ISH) и Световно дружество по хипертония, е инициатор на кампанията „Май Месец за Мерене“ в България.

„Май Месец за Мерене“ е най-голямата синхронизирана здравна кампания в света. За периода на реализация са дадени съвети за поддържане на здравословно кръвно налягане на повече от 4,2 милиона души в над 100 държави. Основна цел на кампанията е да се повиши обществената осведоменост и да се направи контролът на кръвното налягане достъпен за хората по света.

Повече от 10,8 милиона души умират всяка година от състояния, свързани с високо кръвно налягане. Повишеното кръвно налягане продължава да бъде рисков фактор № 1 за смърт в света. Контролът на стойностите на кръвното налягане покрива не повече от 40% от хората, което по последни данни означава, че половината хора с хипертония продължават да не знаят, че я имат. Със стойностите на кръвното налягане е свързан повишеният процент на сърдечно-съдови заболявания като коронарна артериална болест, сърдечна недостатъчност, инсулт, инфаркт, деменция, предсърдно мъждене и бъбречни заболявания.

Под мотото „ИЗМЕРВАНЕ, КОЕТО СПАСЯВА ЖИВОТ. ТВОЯ.“ в продължение на Международния ден за борба с хипертонията – 17.05.2024 г., Българска лига по хипертония ще реализира скрининги, с подкрепата на обществено отговорни организации, общини и партньори. Кампанията „Май месец за мерене“ акцентира върху важността и нарастващото значение на измерването на кръвното налягане и поддържането на здравословен начин на живот и здравословно тегло.

През май и юни 2024г. кампанията „Май месец за мерене“ ще реализира измервания в 16 града, в които са планирани над 20 локации за измерване на кръвно налягане на хората. Участниците ще бъдат информирани за рисковете от хипертонията; ще получат информационни материали със съвети за здравословен начин на живот, за стойностите на кръвното налягане и как да разпознават неговото покачване; ще бъде измерено кръвното им налягане с електронни апарати, снабдени с AFIB-технология за откриване на Предсърдно мъждене, без ЕКГ. Тази технология е подходяща и сигурен метод за скрининг на Предсърдно мъждене в домашни условия като профилактика на мозъчен инсулт и инфаркт.

Предсърдното мъждене е най-честата форма на сърдечна аритмия, засягаща 1 на 4 души над 40 годишна възраст. Към момента над 11 милиона души в цяла Европа са засегнати от Предсърдно мъждене и те се очаква да нараснат със 70% до 2030 година.

Предсърдното мъждене е хронично прогресиращо заболяване, което увеличава риска от животозастрашаващи усложнения като инсулт, инфаркт и сърдечна недостатъчност. Пациентите с Предсърдно мъждене имат 46% по-висок риск от смъртност в сравнение с лица без. До 47% от пациентите с Предсърдно мъждене съобщават за намалено качество на живот, 25% за нарушаване на ежедневните дейности, а повече от 15-30% от хората с Предсърдно мъждене не изпитват никакви симптоми.

Ранна превенция и контрол на Предсърдното мъждене от OMRON Healthcare:

При ефективно лечение рискът от инсулт може да бъде чувствително намален.

Лечението трябва да бъде съобразено с отделния пациент в съответствие с продължителността, симптомите и тежестта.

Хипертонията е един от най-важните рискови фактори, свързани с Предсърдно мъждене (AFib) и повишава риска от сърдечно-съдови инциденти при пациенти с Предсърдно мъждене. Активен домашен скрининг за предсърдно мъждене се препоръчва при пациенти с хипертония.

Измервания с едноканална електрокардиограма (ЕКГ) може да осигури сигурна диагноза за Предсърдно мъждене.

Домашните апарати за кръвно налягане могат да бъдат полезен инструмент за скрининг за откриване на Предсърдно мъждене (AFib) и предоставяне на точни показания с повтарящи се измервания.

С тази цел OMRON Healthcare разработи ново устройство, включващо технология, която позволява на хората едновременно да следят кръвното си налягане и да проверяват за признаци на предсърдно мъждене.

През 2019 г. компанията пусна първия апарат за кръвно налягане на горната част на ръката с функция за запис на ЕКГ, ОМРОН „Complete“. Това е настолен апарат за кръвно налягане за домашна употреба, който може едновременно да измерва кръвното налягане и да записва ЕКГ. Освен това измерваната ЕКГ се показва в реално време и след измерването се анализира с приложение за смартфон, за да се провери риска от предсърдно мъждене. Записите от измерванията могат лесно да се споделят с лекарите чрез приложението.

OMRON Healthcare също така провежда клинични проучвания с Complete в много страни, за да обоснове клиничната полза от домашния ЕКГ скрининг и компанията е предоставила устройства на повече от 30 страни и региони в световен мащаб за подпомагане на ранното откриване на предсърдно мъждене.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари