БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Инхалаторна камера (спейсър, клапанна камера, аерочембър)

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Спейсърът представлява антистатична камера, която улеснява подаването на инхалаторни медикаменти от дозирани инхалатори (MDI) към белите дробове и увеличава тяхната ефективност. Уредът е особено подходящ при малки деца с бронхиална астма и възрастни пациенти в напреднала възраст и/или тежки форми на хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)/ бронхиална астма, при които често се наблюдава неправилна употреба на дозирани инхалатори. При неправилна употреба на такъв инхалатор, част от лекарството може да остане в устната кухина или във въздуха, вместо да достигне белите дробове. Това от една страна понижава ефективността на инхалаторния медикамент, а от друга може да доведе до нежелани реакции, поради бързата му абсорбция през устната кухина в кръвта (напр. тахикардия при бронходилататори). Инхалаторната камера хомогенизира аерозола, като осигурява повече време за вдишване на лекарството. По точи начин терапевтичната процедура може да бъде визуално контролирана.

При кои пациенти се препоръчва спейсър?

• ДЕЦА С БРОНХИАЛНА АСТМА, които не могат да изпълняват правилно техниката за инхалация с дозиран инхалатор;

• ВЪЗРАСТНИ В НАПРЕДНАЛА ВЪЗРАСТ И/ИЛИ ТЕЖКИ ФОРМИ НА ХОББ / БРОНХИАЛНА АСТМА, които не са способни на дълбоко вдишване (при тях се извършват 2-3 вдишвания през спейсъра след натискане на инхалатора за поемане на цялата доза).

• ВСИЧКИ ПАЦИЕНТИ НА ЛЕЧЕНИЕ С ДОЗИРАНИ ИНХАЛАТОРИ!

Мета-анализ на три клинични проучвания в САЩ установява, че 86.7% от пациентите с обструктивни дихателни заболявания допускат грешки в употребата на MDI!

Най-честите грешки се наблюдават при: пълно издишване преди началото на инхалацията (65.5%), задържане на дъха за 5-10 секунди след инхалацията (41.9%), бавно и дълбоко вдишване по време на инхалацията (39.4%), издишване след инхалацията (35.9%), разклащане на инхалатора преди употреба (34.2%)

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари