БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Доц. д-р Лилия Зисова, дм: КОЖНИ ПРОЯВИ ПРИ ДИАБЕТ

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Доц. д-р Лилия Зисова, дм е член на академичния колектив на Катедрата по Дерматология и Венерология към Медицински Университет Пловдив. Членува в Европейската академия по дерматология и венерология (EADV) и в Българско Дерматологично Дружество (БДД). Работи с пациенти в Медицински Център “Дермавижън”  (гр. Пловдив, бул. „Шести Сепмември“ 54) след предварително записване на тел. 0879442772. 


Какви са най-разпространените кожни прояви, наблюдавани при пациенти с диабет, и по какво се различават от тези без диабет?

Кожата е огледало на вътрешните болести. Познаването на връзката между кожните прояви и вътрешните болести могат да улеснят ранното установяване на общото заболяване. Около 30% от възрастните пациенти с диабет  развиват кожни прояви в някакъв момент от живота си. Най-често срещаните кожни прояви включват ксероза (суха кожа), диабетна дермопатия (кафяви петна по кожата), гъбични инфекции (като кандидоза и дерматофития), бактериални инфекции по кожата, фурункулоза, necrobiosis lipoidica diabeticorum (мръсно жълтеникава плака по предна повърхност на подбедриците прошарена от телеангиектазии), стрии,  кератоза пиларис, плантарна хиперкератоза (задебеляване на кожата на стъпалата), rubeosis faciei (зачервяване на кожата на лицето), псориазис, атопичен дерматит, меки фиброми, склеродермия-подобен синдром и scleredema Buschke, acantosis nigricans.

Като усложнение от диабета, нерядко по кожата се наблюдават еруптивни папулозни ксантоми, диабетична гангрена (в резултат на съдовите увреждания), malum perforans,  булозни обриви (bulla diabeticorum) и др.

Сърбежът (особено по гениталиите) е един от най-честите ранни симптоми на диабет. Тези прояви често се дължат на фактори като нарушено кръвообращение, невропатия и компрометирана имунна функция, които са по-разпространени при хората с диабет в сравнение с тези, които нямат това заболяване.

Можете ли да обясните защо и как диабетът се отразява на състоянието на кожата?

Диабетът може да повлияе на кожата чрез различни механизми, най-вече поради хроничното повишаване на нивата на кръвната захар и свързаните с това метаболитни и съдови промени. Ето как диабетът влияе на кожата:

  • Микросъдови промени: Диабетът причинява увреждане на малките кръвоносни съдове, което води до нарушено кръвоснабдяване на кожата. Намаленият приток на кръв води до сухота, лошо зарастване на рани и повишен риск от развитие на инфекции.
  • Невропатия: Диабетната невропатия представлява увреждане на нервите, които контролират усещанията в кожата. Хората с диабетна невропатия имат намалена чувствителност към болка, температура и допир. Затова е по-малко вероятно да забележат наранявания, рани или инфекции по кожата си.
  • Имунодефицит:  Диабетът отслабва имунната система, което прави хората по-податливи на инфекции. Високите нива на кръвната захар осигуряват идеална среда за развитие на бактерии и гъбички. Също така хората с диабет са по-предразположени към развитие на целулит.
  • Бавно заздравяване на рани: Повишените нива на кръвната захар влошават нормалния процес на зарастване на рани, като нарушат функцията на имунните клетки, фибробластите (клетки, които произвеждат колаген) и растежните фактори, участващи във възстановяването на тъканите. В резултат на това раните заздравяват по-бавно и са по-склонни към усложнения като инфекция и разраняване.
  • Суха кожа (ксероза): Диабетът води до дехидратация и загуба на течности чрез често уриниране. Това се отразява на кожата като я прави по-суха. Освен това нарушеното кръвообращение допълнително допринася за сухотата, като намалява способността на кожата да задържа влага.
  • Промени в текстурата и външния вид на кожата: Някои пациенти с диабет могат да развият специфични кожни състояния, известни като диабетна дермопатия (петна по кожата) или necrobiosis lipoidica diabeticorum (жълтеникави, восъчни лезии), за които се смята, че са резултат от промени в съединителната тъкан и кръвоносните съдове в кожата.

Като цяло комбинацията от нарушено кръвообращение, невропатия, имунодефицит и метаболитни нарушения, свързани с диабета, създават среда, която предразполага хората към различни кожни проблеми – от сухота и сърбеж до по-сериозни усложнения. Поддържането на добри нива на кръвна захар и практикуването на правилна грижа за кожата са от съществено значение за справяне с кожните прояви при диабет.

Каква роля играе контролът на кръвната захар за предотвратяване или управление на кожните усложнения, свързани с диабета?

Контролът на кръвната захар играе решаваща роля в предотвратяването и управлението на кожните усложнения, свързани с диабета. Повишените нива на кръвната захар допринасят за кожни проблеми като стимулират възпалението, влошават заздравяването на раните и увеличават податливостта към инфекции. Пациентите трябва редовно да следят нивата на кръвната си захар, както е препоръчано от техния проследяващ лекар, и да се стремят да поддържат целеви гликемични нива, за да оптимизират здравето на кожата.

Очакват ли се нови лечения или терапии за справяне с кожните прояви при диабет, особено при хронични състояния като диабетна невропатия или язви на диабетното стъпало?

Продължават изследванията на нови методи за лечение на кожните прояви при диабет. Някои обещаващи подходи включват усъвършенствани терапии за лечение на рани като растежни фактори и терапия със стволови клетки. Необходими са обаче допълнителни клинични изпитвания, за да се установи безопасността и ефикасността на тези лечения.

Какви съвети имате за пациентите с диабет по отношение на ежедневната грижа за кожата?

Хората с диабет трябва да ползват продукти за грижа за кожата, които са щадящи, овлажняващи и съобразени със специфичните им нужди. От съществено значение е да тестват новите продукти за грижа за кожата преди да ги прилагат върху по-големи участъци.  Ето някои препоръки за продукти за грижа за кожата:

1. Меки почистващи продукти без аромати: Избирайте нежни почистващи продукти, които не съдържат агресивни химикали и аромати, тъй като те могат да раздразнят кожата, особено при хората с диабет, които са склонни към сухота и чувствителност.

2. Хидратиращи продукти: Изберете овлажнители, които осигуряват дълготрайна хидратация и помагат за възстановяване на кожната бариера. Търсете продукти, съдържащи съставки като глицерин, хиалуронова киселина, серамиди и масло от карите.  Търсете по-плътни и по-богати текстури, тъй като те осигуряват по-плътна бариера и задържат влагата по-добре.

3. Кремове за крака: За хората с диабет грижата за краката е особено важна. Използвайте специализирани кремове за крака, разработени за овлажняване и омекотяване на грубата и суха кожа на стъпалата. Тези кремове могат да съдържат и съставки като урея или млечна киселина, които помагат за ексфолиране на мъртвите кожни клетки и предотвратяват появата на мазоли.

4. Слънцезащитен крем: Защитата на кожата от слънчевите лъчи е от решаващо значение за всички, включително и за хората с диабет. Използвайте широкоспектърен слънцезащитен продукт с SPF 30 или по-висок, за да предпазите кожата от вредните UV лъчи.

5. Антигъбични препарати: Ако имате проблем с гъбични инфекции, вкл. гъбични инфекции на ноктите или вагинални такива, задължително се консултирайте с лекар, преди да пристъпите към закупуването на противогъбични кремове, лакове, пудри или глобули.

6. Недразнещи продукти за бръснене: Ако бръсненето е част от рутинната ви грижа за кожата, използвайте нежни кремове или гелове, които не съдържат алкохол и аромати, за да намалите до минимум дразненето от бръснача.

7. Продукти за грижа за рани: Ако имате диабетни рани или язви, ползвайте стерилни превръзки, почистващи средства за рани и локални лечения за подпомагане на заздравяването и предотвратяване на инфекции.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари