БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Шери Шефкед: Азелаинова киселина – киселината за всичко

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Д-р Шери Шефкед е специалист дерматолог. Своята специалност „Кожни и венерически болести“ придобива през 2023г. в Медицински университет гр. София. Научните й интереси са насочени в областта на клиничната дерматология, дерматохирургия и естетичната медицина.


Азелаиновата киселина е едно от най-ефективните и безопасни средства за борба с различни кожни проблеми като акне, розацея и хиперпигментации. Преди обаче да навлезем по-дълбоко в нейните ползи и свойства, нека видим какво всъщност представлява тя. Азелаиновата киселина не спада към нито една категория от по-познати типове киселини AHA; BHA или PHA. Тя е дикарбоксилна киселина и е естествен страничен продукт от метаболизма на живеещи по кожната ни повърхност Malassezia furfur, но индустриално се извлича от зърна на някои растения като ръж, пшеница и ечемик.

Има различни ползи за кожата и се бори с различни кожни състояния, като едно от големите предимства на азелаиновата киселина е, че тя е „мека“ към кожата и обикновено не предизвиква раздразнения или алергични реакции. Това я прави подходяща за хора с чувствителна кожа или тези, които не понасят други активни съставки, като например гликолова киселина или ретинол. Когато търсим лечебен ефект от азелаиновата киселина, препоръчителни са концентрации в крайния продукт между 15%-20%. В практиката си аз често работя с Biotrade крем за интензивна грижа с Азелаинова киселина 20% и Ниацинамид 6%, който е лесно достъпен и с отлично действие. Освен това, положителното въздействие върху кожата, азелаиновата киселина е безопасна за употреба по време на бременност и кърмене, което я прави предпочитан избор сред майките. Тя може да се изполва и през летния сезон за разлика от редица активни продукти за грижта за кожата.

Ето най-важните ползи, които осигурява за кожата:

  • Противовъзпалителни свойства – Азелаиновата киселина е известна със своето противовъзпалително действие, което я прави изключително ефективна при лечението на розацея и акне.
  • Антибактериалният ефект я прави полезна при лечението на акне и за предотвратяване на появата на нови пъпки.
  • Изравнява тена на кожата и помага при хиперпигментация: Азелаиновата киселина инхибира ензима тирозината, който е необходим за производството не меланин. Или по-просто казано, тя има свойството да блокира производството на меланин. Ето защо се използва за изравняване тена на кожата, премахване на петна след акне и друг тип хиперпигментации.
  • Ексфолиращо действие: Подпомага излющването на мъртвите клетки от външния слой, като по този начин активира обновяването на кожата. Това води до по-гладка и по-здрава кожа.
  • Бори се с пори и черни точки: Азелаиновата киселина отстранява мъртвите клетки, нормализира кератинизацията и прониква в порите на кожата, което помага да се премахнат натрупванията от мазнини и мъртви клетки. Това в повечето случаи спира появата на акне и черни точки и поддържа порите чисти.
  • Анти-ейдж грижа: Тази киселина осигурява ексфолиация, предотвратява увреждащото действие от свободните радикали (антиоксидантно действие) и стимулира производството на колаген.

Както вече споменахме, азелаиновата киселина рядко създава дългосрочни неразположения, но в началото при първите няколко нанасяния, може да доведе до субективни оплаквания като леко зачервяване, щипане, парене, мравучкане и прочие, но това често отшумява за около 1-2 седмици, когато настъпва толеранса на кожата (кожата свиква с новия продукт). Заничително намаляване на тези субективни оплаквания има, когато самата киселина бъде съчетана и с ниацинамида (витамин B3), както е в продукта на Biotrade, тъй като ниацинамидът от своя страна има успокояващо, хидратирщо и антиоксидантно действие. Обикновено препоръчителните концентрации на този витамин са между 5-10%. 
Аз също използвам тази киселина, тъй като имам розацея и благодарение на нея поддържам състоянието неактивно. Все пак, ако имате акне или розацея и искате да проведете лечение с азелаинова киселина, по-добре е първо да се консултирате с дерматолог, който да ви насочи към продукт и процент концентрация.

Преди да завършим, нека да обърнем внимание на някои чести грешки, които хората допускат и по този начин сами възпрепятстват подобрението на кожата си в следствие от азелаиновата киселина.

  • Честота – Препоръчително е да нанасяме азелаинова киселина всеки ден, защото иначе сами саботираме действието ѝ. Точно както при ретиноидите, ежедневното използване е ключът за отключване на всички ползи на азелаиновата киселина.
  • Начин на нанасяне – Азелаиновата киселина дава най-голям резултат, когато се нанася на цялото лице, а не само на проблемните места по кожата. Може да се нанася до два пъти на ден, когато търсим лечебните свойства от нея, а когато я използваме само с цел анти-ейдж – нансянето вечер е достатъчно.
  • Съобразяване с рутината ви – Винаги, когато вкарваме нова съставка в рутината си, трябва да сме сигурни, че тя сработва достатъчно добре с останалите продукти, които използваме. Много активни съставки изключват действието си една на друга или го увеличават, когато се използват в комбинация, затова е хубаво винаги да проверим къде е най-подходящо да вмъкнем нов продукт.

Азелаиновата киселина е мощна съставка в грижа за кожата с множество предимства и приложения. Нейната способност да бори акне, хиперпигментация и розацея я прави изключително ценна в нашата рутина, тъй като тя малко или много е киселина за всичко. При правилна употреба и редовна грижа, азелаиновата киселина може да помогне за постигането на здрава, равномерна и сияйна кожа като се избегнат много проблеми, които се получават при редовното използване на други по-агресивни продукти.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари