БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Рени Андасорова: Болест ръка-крак-уста (Коксаки вирусна инфекция)

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (3 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

Д-р Рени Андасорова е завършила МУ-Пловдив, има специалност от 2000г. по дерматология и венерология. Член е на Българския Лекарски Съюз, Българското Дерматологично Дружество и Сдружението на частно практикуващите дерматолози. Работи с НЗОК в кабинети в гр. Пловдив и гр. Асеновград.

През изминаващото лято и настъпващата ранна есен, трябва да напомним за едно вирусно заболяване, което атакува предимно малките деца, протича за около седмица и много често се интерпретира от семейните лекари като различни остри вирусни състояния на горните дихателни пътища с алергичен обрив, а в действителност се касае за една нозологична единица.

Това е Болестта ръка-крак-уста,  представляваща често срещана вирусна инфекция, която се придизвиква от Коксаки вирус група А, от групата на Ентеровирусите и се предава лесно от човек на човек. Фекално-оралният механизъм е основен при предаването на инфекцията. Заболяването се среща най-често между 1 и 4 години, но не изключва и по-големи деца, дори и възрастни в контакт с боледуващите деца. Обичайно е в затворени колективи – ясли, детски градини, предучилищни заведения, където контактът между децата е много близък. Инкубационният период е кратък 2-7 дни, като инфекцията продължава около 5-7 дни. Малки епидемии могат да се наблюдават през лятото и ранната есен, но заболяването се среща целогодишно.

Болестта ръка-крак-уста се проявява с картината на Херпангина болезнени мехурчета в устната кухина, пълни с бистра течност – по езика, бузите, твърдото небце и венците. Когато мехурчетата се спукат, след тях остават малки афтоподобни ерозии, които са силно болезнени и децата отказват да се хранят. Може да има вариабилна темпаратура от 38 до 39°C, дори  40°C, която бързо спада с антипиретични средства. Около 2-3 дни след ангината по дланите и ходилата, се развива макуло-папулозен обрив (като могат да се наблюдават и мехурчета, изпълнени с течност), а около устата може да има херпетични промени.

Рядко кожните засягания се разпространяват и по други части на тялото – седалището и краката. В някои по-редки случаи заболяването се изразява единствено с афтозни изменения в устната кухина, без температура и обриви по тялото. Малките деца не могат да кажат, че ги боли гърлото и затова реагират с отказ от храна и прием на течности.

Освен Херпангината, температурата, типичния обрив по длани и ходила, може да има още :

  • грипоподобни симптоми
  • сънливост
  • слюноотделяне заради афтоподобните лезии и болезненост в устна кухина
  • предпочитание за студени течности, отказ от храна.

Инфекцията продължава от няколко дни до една седмица и обикновено децата се възтановяват напълно. Рядко могат да се наблюдават усложнения като ониходистрофия, ангажираща част от ноктите или дори всички нокти на ръце и крака, по-рядко пневмония, менингит или енцефалит.

Лечението е обикновено симптоматично. За облекчаване на болковата симптоматика в устна кухина и понижаване на температурата може да се даде антипиретик, да се правят антисептични гаргари или да се приложат спрейове с анестетик, а при задържане на температурата и по-тежка изява на ангина – да се приемат противовирусни препарати. Включване на антибиотик през уста не влияе на вируса. Студените напитки и храни също могат да обекчат болката.

При наличие на  обриви по дланите и ходилата, засегнатите участъци трябва да се поддържат хигиенизирани с антисептични средства и антибиотични мази, а при наличние на сърбеж – да се приемат противоалергични сиропи. Добре е да се подсили имунната защита с поливитамини, които намаляват последващата ониходистрофия, която разбира се не е задължителна. Необходимо е да се приема достатъчно количество течности, за да не се допусне дехидратация. При ониходистрофия, която може да продължи дори повече от месец и дори да отпаднат нокти, се препоръчват приложението на подходящи заздравители и прием на витамини.

Не съществува ваксина за заболяването. Инфекцията ръка-крак-уста е силно заразна и се разпространява лесно чрез слюнка, фекални маси, носен секрет и ранев секрет от спуканите мехурчета. Затова често възниква  под формата на малки епидемични взривове в летния и ранно есенния сезон. Заболелите трябва да останат изолирани вкъщи и да не посещават детско заведение до момента, в който температурата трайно се понижи и няма отворени ранички по кожата на дланите, ходилата или в устната кухина. Дори след пълното възстановяване, болните могат да отделят вируса с изпражненията още няколко седмици.

Честото миене на ръцете и добрата хигиена са най-добрата превантивна мярка. Препоръчително е общите играчки в детските заведения, повърхностите и предметите редовно да се дезинфекцират, защото вирусите могат да се задържат върху тях за няколко дни.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари