БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Иван Марков: декоративни рибки

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

Д-р Иван Марков е с над 20 години опит като ветеринар. Можете да се свържете с него на тел. 0882022695.

__

В почти всеки съвременен дом днес има домашен любимец. Най-често това са кучета и котки, но се срещат и птици, морски свинчета, хамстери и аквариумни екзотични рибки. Аквариумните рибки са „малко по-различен“ вид домашни любинци, тъй като за тях се изискват сравнително по-малко грижи, от колкото за кучетата или котките. Естествено, не е възможно да ги гушкате и разхождате, но пък  за това ще имате в дома си красива гледка от морския свят и всеки път когато погледнете към добре подредения си аквариум, пълен с тези прекрасни създания, ще се успокоявате и наслаждавате.

За тези, които до сега не са гледали аквариумни рибки, е добре да знаят следното:

Първото и най-важно действие е да се снабдите с аквариум, чийто размер е съобразен с броя и вида на рибките. Във всеки един зоомагазин ще ви обяснят за кой вид риба, какво пространство е необходимо. Добре е и да сте на ясно къде точно ще бъде поставен аквариума. Не е препоръчително  да се поставя на пряка слънчева светлина, тъй като водата може да се загрее прекалено и да стане неподходяща и опасна за живота на рибките. Необходимо е в близост да имате достъп до контакт за помпата, филтъра, осветлението и нагревателя, без които е невъзможен живота на рибките в аквариума.

От помпата и филтъра ще имате нужда, за да поддържате водата чиста и достатъчно аерирана.

Осветлението е необходимо както на рибките, така и на растенията, за да могат да се развиват правилно. То трябва да работи през деня и да го спирате през нощта.

С нагревателя осигурявате на вашите декоративни рибки постоянната температура, от която се нуждаят. Веднъж настроен правилно, той ще поддържа зададената от вас температура, като се включва и изключва сам.

За аквариума са необходими още: термометър, кепче, растителност, пясък и камъчета.   Термометърът ще ви служи, за да можете по всяко време да следите температурата на водата. Повечето рибки са чувствителни към температурните разлики. Именно за това не трябва да пренебрегвате наличието му в аквариума.

Кепчето ви е необходимо, когато почиствате аквариума и се налага да извадите рибките от него.

Растителността е добре да присъства, за да се чувстват по-добре рибките, а и тя е полезна за тях.     Много е важно пясъкът и камъчетата да са чисти, измити и изварени, за да не пренасят болести.

След като аквариумът е готов идва време за изборът на обитателите му.

Добре е да се започне с най-лесните за отглеждане декоративни рибки. Принципно това са живораждащите. За всички тях е характерно, че се гледат лесно и нямат особени изисквания към средата. Най-разпространените декоративни рибки са гупи, хелери, плата, молинезии и декоративни сомчета. Може първите обитатели на аквариума да бъдат гупите и после постепенно да добавите от другите видове.

Гупите са доста широко разпространени живораждащи аквариумни рибки. На размери достигат до 6 см. Окраската им често е сива на черни точки при женските, а при мъжките можете да забележите червени, жълти, оранжеви или сини ивици и точки. Температурата на водата, която предпочитат гупите е между 25 и 30 градуса, като най-подходяща за репродукция е постоянна температура от 27 градуса. Спокойни са и не се забелязва агресия спрямо други видове.

Хелери – много интересни декоративни рибки, отличаващи се с една особеност – израстъкът на опашната перка. Именно заради него рибкате се наричанат още мечоносци, понеже този израстък прилича точно на меч. Благодарение на издължената си опашка, хелерите достигат до 8 см при мъжките и цели 12 см при женските. Оптималната температура за отглеждане на хелерите е 26-28 градуса, но интересно е да се отбележи, че те са изключително издръжливи и на много по-ниски температури.

Плата – тези рибки се срещат в най-различни нюанси – червен, черен, жълт, а също така има видове на точки или на петна. На размери наподобяват гупите и харесват същата температура, както при горните два вида. Много добре съжителстват с други видове.

Молинезии – те са красиви и атрактивни аквариумни рибки (особено велиферните), които харесват топлите води и също живеят в разбирателство с горепосочените видове. Мъжките достигат до 8 см, а женските – 10-12 см.

Декоративни сомчета – те са изключително полезни, тъй като постоянно обират остатъците от храна и замърсявания по дъното.

И петте вида рибки, изброени до тук са напълно подходящи за начинаещи любители на тези животинки, като имат почти еднакви предпочитания за средата, в която ще живеят. Не са претенциозни и към храната. Всяка обикновена храна за рибки в зоомагазините ще ги устройва напълно. Хранете рибките си редовно и с разнообразна храна. Достатъчно е да им слагате храна по веднъж на ден. Ако забележите, че остава неизядена, трябва да намалите дозата.

И така, вече сте запознати с основните принципи за отглеждането на декоративни рибки. Това е едно наистина чудесно хоби и определено ще ви кара да се чувствате добре, а също така е идеален начин да зарадвате себе си. Рибките ще ви станат наистина любими, не само защото са красиви и внасят спокойствие, а също поради факта, че благодарение на доброто оборудване от вас ще се изисква само да ги храните и да им се любувате.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари