БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Аврам Георгиев: Често задавани въпроси относно остеопорозата

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (7 вота, средно: 2,43 oт 5)
Loading...

Д-р Аврам Георгиев придобива специалност по ортопедия и травматология от Медицински Университет – София през 2018г. Член е на Българската Ортопедична и Травматологична Асоциация, Европейската федерация на националните ортопедично-травматологични асоциации (EFORT), Американската Академия на Ортопедичните Хирурзи (AAOS) и др. Посещава редица курсове, обучения и симпозиуми в България, Великобритания, САЩ, Германия, Франция, Швейцария, Полша, Чехия, Испания и Турция. Работи с пациенти във Военномедицинска Академия – София.

Какво е остеопороза?

Остеопороза буквално означава „порьозна кост”. Порьозен се нарича материал или  вещество, което има пори и шупли и което е изгубило своята твърдост и плътност.

В процеса на остаряване костите ни започват да изтъняват. Остеопорозата е заболяване, при което нашите кости отслабват значително и могат да се счупят много по-лесно. Много често това заболяване се развива незабелязано в продължение на много години, до момента, в който някоя кост не се счупи.

Тези счупвания най-често засягат гръбначния стълб (особено в областта на кръста), тазобедрената става и китките. Обикновено, костните счупвания се получават вследствие на падане. При хората страдащи от остеопороза, фрактури могат да се случат дори при извършването на най-обикновени дейности в дома.

Когато заболяването прогресира, започват да се образуват множество миниатюрни счупвания в областта на гръбначния стълб, които водят до деформация на гърба и хронични болки в кръстта и долните крайници от неврологичен произход, които са много трудни за лечение и облекчение.

Счупванията в областта на тазобедрената става са едно от най-сериозните последствия от остеопорозата. Оперативно лечение при тях се налага при над 95% от случаите.

Трябва ли да се притеснявам от остеопорозата?

Според различни изчисления, близо 50 милиона американци страдат от развита остеопороза или ниска костна плътност.

Остеопорозата засяга най-често жени в средна и напреднала възраст. Мъжете също са застрашени от това заболяване. Проучванията сочат, че всяка втора жена и един от всеки пет мъже над 65 годишна възраст ще получи счупване в резултат от остеопороза. Познаването на рисковите фактори, които предразполагат развитието на заболяването, е важно за всеки един човек:

  • Възраст – Костната маса намалява с възрастта при всеки един човек. След 30 годишна възраст екцесивното натрупване на костна субстанция започва да намалява. От тази възраст нататък костната маса остава сравнително постоянна като след 40-60 годишна възраст започва физиологично да намалява, по-силно изразено при жените поради менопаузата.
  • Телосложение – хора със среден и нисък ръст, както и слабите индивиди са по-често засегнати.
  • Раса – европеидната и азиатската раса са засегнати по-силно.
  • Фамилна обремененост – близки роднини (родители), страдащи от остеопороза
  • Хранене – ниско телесно тегло и непълноценно хранене, както и диета бедна на калций и витамин D, се приемат за сериозни рискови фактори.
  • Начин на живот – заседнал начин на живот, недостатъчна физическа активност, липса на спорт и движение, както и тютюнопушене, злоупотреба с алкохол.
  • Лекарства – хроничен прием на някои лекарства, като например кортикостероиди, значително влошават качествата на костната субстанция.

Как се диагностицира остеопорозата?

Диагностиката се извършва чрез изследване на костната плътност.

Кога да се изследвам? При жени над 65 годишна възраст и мъже над 70 години се препоръчва рутинно измерване на костната плътност, ако такова не е било извършвано досега. Попитайте вашите близки дали такова изследване им е провеждано и ако не е, предупредете ги за възможните опасности.

Повечето лекари препоръчват изследване на костната плътност при жени навлезли в менопауза. Това се налага, защото при започване на менопаузата женският организъм образува по-малко естроген (хормон, който подпомага костната здравина).

Относно изследването. Изследването на костната плътност е безболезнена, безопасна рентгенова методика. Тя сравнява вашата костна плътност с тази на сходен субект на възраст 20-25 години (в който период, се счита, че човек има максималната костна плътност за живота си). Ако сте вече диагностицирани с остеопороза, изследването може да покаже реакцията на вашия организъм спрямо лечението, което провеждате.

Допълнителни тестове. В подкрепа на диагнозата, освен изследването на костната плътност, лекарят може да назначи допълни изследвания – рентгенови снимки, различни кръвни изследвания и др.

Как се лекува остеопорозата?

Поради факта, че е невъзможно да бъде обърнат процесът на костна загуба, лечението е насочено към предотвратяване на по-нататъшната костна загуба.

Комплексен подход. Лечението се осъществява от група лекари специалисти – личен лекар, интернист, ортопед, гинеколог и ендокринолог.

Терапевтични възможности. Ключови моменти в лечението включват физически упражнения, балансирана диета и здравословен начин на живот. В страните от Западна Европа и САЩ са популярни физиотерапевтични програми за укрепване на мускулната сила и координация и намаляване на риска от паданания.

Естроген-заместителна терапия и други могат да помогнат за запазване на костна маса и намаляване на риска от счупвания при падане.

Как да предотвратим появата на остеопороза?

Вие може да предприемете активни мерки за запазване на костна маса на вашия скелет и да запавите загубата на костна маса.

Диета, богата на калций. Независимо от вашата възраст и здравословно състояние – диетата, богата на калций помага вашите кости да бъдат здрави. Мъжете и жените между 19 и 50 годишна възраст имат нужда от минимум 1000 милиграма калций всеки ден. След 50 годишна възраст вашето тяло се нуждае от между 1200 и 1500 милиграма/ден.

Добри източници на калций са киселото мляко и сиренето, някои зърнени закуски, соеви продукти, сардини, някои зеленчуци (броколи) и др. Приемът на калциеви мултивитаминозни таблетки също може да бъде полезно, ако е препоръчано от вашия лекуващ лекар.

Витамин Д. Този витамин помага на вашето тяло да използва свободния калций. Във възрастта между 19 и 70 години са необходими минимум 600 UI/ден. След тази възраст препоръчителния дневен прием е 800 UI/ден. Излагането на пряка слънчева светлина за 5 до 15 минути на седмица или приемът на мултивитаминозни таблетки може да достави необходимите количества.

Упражнения.  Както мускулите, така и костите имат нужда от упражнения, за да бъдат силни и здрави. Различни упражнения с натоварване 3-4 пъти седмично са достатъчни. Препоръчват се следните активности:

  • Бързо ходене, джогинг или разходки в планината
  • Тенис, бадминтон, скуош и др.
  • Отборни спортове – футбол, бейсбол
  • Спортни танци, аеробика
  • Фитнес
  • Плуване и колоездене.

Здравословен начин на живот. Тютюнопушенето и прекомерната употреба на алкохол са свързани със завишен риск от развитие на остеопороза.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари