Темата за суроватъчните протеини не слиза от страниците на списанията през последните месеци и дори години. Те се оказаха изключително ефективен белтъчен източник, с големи възможности за натрупване на мускулна маса и повишаване на мускулната сила.
Суроватъчният протеин е белтъчен дериват на млякото. Той притежава много висока биологична стойност, богат е на незаменими аминокиселини и съдържа белтъчни фракции с доказано положителен ефект върху имунната система на организма. На пазара се предлагат редица суроватъчни протеин-изолати, суроватъчни протеинови концентрати и суроватъчни белтъчни хидролизати. Известно е, че за постигане на максимален ефект са важни не само времето на използване (отнесено към периода на подготовката и конкретно към самата тренировка), но и избора на конкретния вид суроватъчен протеин. Изборът дали ще използваме хидролизат, концентрат или изолат, се определя от конкретните цели и финансовите възможности на потребителите. Най-скъпи са изолатите.
От 2003-та година НУТРИМ предлага на пазара изключително успешния суроватъчен протеин-изолат Pure WHEY PRO, с 85% белтъчно съдържание. Той е получен от компанията NZMP, New Zealand чрез ултра/микрофилтрация при кръстосан поток (Cross Flow Micro/Ultra Filtration), съдържа авангарден протеинов матрикс и е особено подходящ за спортисти, за хора в стадий на възстановяване след тежки заболявания, за общо укрепване и стимулиране на защитните сили на организма, както и при всички случаи на повишени белтъчни нужди. Съдържа 49% незаменими аминокиселини, вкл. 21.3% антикатаболните разклоненоверижни АКРВ (валин, изолевцин и левцин). Продуктът се утвърди като един от най-широко използваните суроватъчни протеин-изолати в страната, включително и от шампиони от спортовете бодибилдинг, силов трибой, гребане, кану-каяк, лека атлетика и пр.
Съществуват множество задълбочени проучвания върху ефектите от употребата на суроватъчните протеинови изолати. В едно тримесечно изследване на канадски учени (Lands LC, VL Grey & AA Smountas), публикувано в J Appl Physiol (1999, 87: 1381-1385) се установява, че използването на суроватъчен протеин-изолат предизвиква нарастване на мускулната маса и осигурява подобряване на спортните резултати в условия на интензивна силова тренировка. Авторите доказват, че при групата, използвала суроватъчен протеин значително намалява количеството подкожна мастна тъкан и спортистите се чувстват “по-ефективни” при извършване на мускулна работа.
В друго проучване изследователите от Австралия Cribb PJ, AD Williams и сътр. сравняват резултатите от суплементирането с 90%-тен суроватъчен протеин-изолат (доза 1 г/кг телесна маса/ден) на 13 силови атлети с такива, получавали казеин в продължение на 10 седмици. При първата група се постигнало нарастване на мускулната маса с 4 кг, а при втората – само с 0.8 кг (Med Sci Sports Exerc, 2002, 34:S1688).
Boirie Y, M. Dangin и сътр. (Proc Nat Acad Sci, 1997, 94: 14930-14935) търсейки механизмите, които стоят зад ефективността на суроватъчните белтъчни изолати, намират, че те осигуряват положителен азотен баланс в организма в значително по-голяма степен, отколкото приетия за стандарт белтък казеин, защото намаляват серумните нива на котризола. Кортизолът е хормон, отделян от кората на надбъбречните жлези особено интензивно при физически и емоционален стрес. Той стимулира белтъчния разпад (катаболизъм), включително и този в мускулите. Учените смятат, че използването на суроватъчния протеин води до изразен мускулен растеж при усилена тренировка срещу съпротивление именно благодарение на ефекта му върху кортизоловите нива в организма, които се подтискат.
Като резултат от непрекъснатия стремеж на екипа ни НУТРИМ да бъде на острието на постиженията на науката за храненето и възстановяването в спорта и да използва суровини, получени чрез авангардни технологии, от есента на 2004 г. започна научна и производствена колаборация между фирмата и германската F.H. Diedrichs & Ludwig Post GmbH. Ludwig Post е основана като семейна компания през далечната 1871 г., а FH Diedrichs – през 1955 г. През 1997 г. двете фирми се сливат и в момента FH Diedrichs & Ludwig Post GmbH е високотехнологичен производител на суроватъчни протеин-изолати от напълно ново поколение. Като резултат – от края на м. май т.г. ще предложим на своите клиенти новия суроватъчен протеин-изолат Ultra WPI Instant, който е джоинт-венчър на германската фирма и НУТРИМ. С удоволствие ви информираме, че това е протеин от най-висока класа. Произведен е чрез ултрафилтрация и уникално прахово изсушаване и който, в допълнение на всичките си качества, има и огромното предимство, че е напълно инстантен. Немската технология от 21-ви век създава условия в протеиновия матрикс на формулата да се запази най-доброто от плеадата суроватъчни белтъци – бета-лактоглобулин, алфа-лактоглобулин. Имуноглобулини, гликомакропептиди, протеазни пептони, лактоферин и пр. Ultra WPI Instant е с 90-процентно белтъчно съдържание и съдържа в допълнение биоактивни пептиди.
Преди пускането на пазара, с Ultra WPI Instant научно-изследователската ни група направи няколко експеримента за изследване на неговата усвояемост, способността му да осигурява висока аминокиселинна бионаличност в мускулите и в крайна сметка – за тестиране на неговата ефективност по отношение на възможността да обезпечи натрупване на мускулна маса при условия на интензивна мускулна работа.
При извършената медоко-биологична оценка на белтъка на Ultra WPI Instant (при спазване на стандартите на ФАО/СЗО)установихме, че коефициентът на белтъчна ефективност P.E.R. (Protein Efficiency Ratio) е 3.6, а коригираният аминокиселинен скор PDCAAS (Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score) – 1.15. Тези данни поставят Ultra WPI Instant на върха на пирамидата на суроватъчните протеини, предлагани на пазара.
Данните, получени от приложението на Ultra WPI Instant върху 12 елитни силови атлети за период от 2 месеца, показаха, че той обезпечава прираст на мускулна маса с 20% по-висок от получения при друга група спортисти, поставени при същите тренировъчни условия, но употребявали като добавка стандартни суроватъчни протеинови изолати в аналогична доза (1 г белтък на кг телесна маса за ден). Както вече бе споменато, хормонът кортизол има катаболен (разграждащ) ефект по отношение на протеините в организма (включително и на мускулните). При състезателите, приемали Ultra WPI Instant в края на двумесечния опит бяха установени по-ниски нива на кортизол в плазмата, в сравнение със състезателите от групата използвала стандартни суроватъчни протеинови изолати – средно 140.2 ng/ml срещу 180.3 ng/ml. По-ниските серумни нива на кортизола, като резултат от употребата на Ultra WPI Instant гарантират неговия антикатаболен ефект и обуславят по-значимото натрупване на мускулна маса при силово натоварване.
В допълнение, при спортистите, получавали Ultra WPI Instant се установи по-голямо нарастване на серумните имуноглобулини IgA, IgG и IgM, в сравнение с употребяващите стандартен суроватъчен протеин-изолат.
стандартен протеин-изолат | Ultra WPI Instant | |||
преди | след | преди | след | |
IgA (g/l) | 2.3 | 2.4 | 2.4 | 3.6 |
IgM (g/l) | 1.4 | 1.3 | 1.5 | 2.2 |
IgG (g/l) | 12.4 | 13.1 | 11.7 | 16.2 |
Високите нива на серумните имуноглобулини осигуряват по-добра реактивност на организма към инфекциите, които често съпътстват подложените на физически и емоционален стрес спортисти.
Резултатите от проучванията върху авангардния Ultra WPI Instant показват, че тази формула значително превъзхожда наличните на пазара конвенционални суроватъчни протеин-изолати по отношение на разтворимост (100-процентна) и вкусовите качества. С предимствата й по отношение на ефективност, НУТРИМ с помощта на F.H. Diedrichs & Ludwig Post GmbH, отговаря на предизвикателствата на пазара за нови, високотехнологични и ефективни възстановителни средства за спортистите от всички видове спорт, включително и за всички хора с повишени белтъчни нужди. Твърдим, че предлагаме на своите клиенти най-доброто, което могат да намерят на световния пазар.