БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Типове колаген в хранителните добавки

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Колагенът е най-разпространеният структурен протеин в човешкото тяло, който е основният компонент на съединителните тъкани като кожа, сухожилия, ставни връзки и кости. Съставен е от аминокиселини като глицин, пролин и хидроксипролин, които образуват уникална тройна спирална структура. Този протеин осигурява здравина и еластичност, като допринася за целостта и регенерацията на тъканите.

Ролята на колагена е многостранна, като подпомага възстановяването на тъканите, имунния отговор и клетъчните функции. С напредването на възрастта производството на колаген намалява, което води до общи признаци на стареене като бръчки и болки в ставите. Ето защо добавките с колаген придобиват огромна популярност заради потенциала им да подпомагат здравето на кожата, функциите на ставите и цялостното благосъстояние.

В допълнение към естественото му присъствие в организма, колагенът може да се консумира чрез хранителни източници като животинска кожа (например от пиле или риба) и сухожилия или да се приема като добавка под различни форми, включително прахове, капсули и течности.

               Колагенът не е само един вид. За момента в човека са идентифицирани 28 различни типа колаген, различаващи се по структурата, която образуват, но общото между всички е тройната спирала. Най-разпространите в организма са тип I, II, III, IV и V и участват в изграждането на следните структури:

  • Тип I: кожа, сухожилия, кръвоносни съдове, органи, кости (основен компонент на органичната част на костите)
  • Тип II: хрущял (основен колагенен компонент на хрущяла)
  • Тип III: ретикуларен (основен компонент на ретикуларните влакна), често срещан заедно с тип I
  • Тип IV: образува базалната ламина, отделящия се от епитела слой на базалната мембрана
  • Тип V: клетъчни повърхности, косми и плацента

Хранителните добавки съдържащи колаген също се различават по типа колаген и съответно ползотворните ефекти върху организма. Различните източници на добиване обуславят типа колаген, който се добива и съответно здравните ползи.

Говежди колаген

Този вид колаген се добива от крави, по-специално от тяхната кожа, кости и мускули. Той е богат на тип I и III, като по този начин поддържа здравето на кожата, костите и мускулите.

Пилешки колаген

Произхожда от пилета, изобилства в хрущялите. Съдържа колаген тип II, полезен за поддържане на ставите и хрущялите.

Рибен колаген (морски колаген)

Извлича се от кожата и люспите на рибите. Осигурява предимно колаген тип I, с аминокиселини, които са полезни за здравето на кожата и заздравяването на рани.

Колаген от мембрана на яйчена черупка

Този вид произхожда от мембраната на яйчените черупки. Съдържа колаген тип I и е известен с това, че подпомага здравето и еластичността на кожата.

Marine Collagen Peptanна нидерландския бранд Mattisson Healthstyleсъдържа хидролизиран чист рибен колаген под формата на прах. Допринася за поддържане на еластичността на кожата, запазване на влагата в слоевете на кожата и забавя признаците на стареене на кожата. Редовният прием насърчава възстановителните процеси при уведената съединителна тъкан и така ускорява заздравяването на повърхностни леки наранявания. Намалява сковаността и дискомфорта в ставите и сухожилията при движение. Marine Collagen Peptanсе извлича от кожа на риби по специална технология. Източниците са от контролирани водовеми от екологично чисти райони. Усвоява се бързо и пълно от организма като доставя 18 аминокиселини.

Освен в чист вид е наличен вариант на Marine Collagen Peptanобогатен с Витамин С и хиалуронова киселина. Витамин С освен за имунната система е важен и за оптималното усвояване и естествено производство от организма на колаген. Хиалуроновата киселина допълнително стимулира възстановителните процеси в ставите и сухожилията като допълва и засилва положителните ефекти върху опорно-двигателната система.

Bovine Collagen Grass-Fed Solugel®съдържа висококачествен чист говежди колаген под хидролизирана форма за улеснено усвояване. Произходът от животни отглеждани свободно и хранени с екологично чиста трева е сертифициран. Освен това те не са ваксинирани или третирани с антибиотици и хормони. Говеждият колаген е изключително подгодящ за изграждането и възстановяването на мускулната тъкан. Приемът след тренировки подпомага възстановяването и съхраняването на ставите и сухожилията. Редовният прием подпомага състоянието на остеоартрит.

Предлага се и Mattisson Beef Collagen Blendобогатен допълнително с с калций, MSM, витамин C, магнезий и хиалуронова киселина. Ефектите от това са обновяване на съединителната тъкан, стимулиране и подобряване на мускулния растеж и маса, намаляване на сковаността и болката в ставите, дълбоко хидратиране на кожата и цялостно подобряване на структурата ѝ. Калцият и магнезият подпомагат поддържането на здрави кости. Този вид колаген е изключително подходящ при възстановяване след травми.

Absolute Collagen Peptan® IIе под формата на капсули и съдържа колаген тип II, в комбинация с калций, магнезий, МСМ, витамин C и хиалуронова киселина. Колагенът в състава е извлечен от говежди хрущял. В организма на човека този тип колаген се среща основно в хрущяла на ставите, междупрешленните дискове, ларинкса, трахеята, ребрата и носа. Подходящ е за поддържане на здравето на костите и хрущялите. Допринася за здрави зъби, венци, коса, кожа и нокти. Включеният колаген е под хидролизирана форма, гарантираща бързо и пълно усвояване.

Absolute Collagen Latte Instant Collagen & Coffee Drink представлява инстантна приятна ободряваща напитка с вкус на капучино. Комбинира ефектите на включения говежди колаген тип I. Съдържа разтворимо инстантно кафе със съдържание на кофеин. Действа освежаващо и дава енергия. Това го прави особено подходящ за спортисти.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари