Протеинови добавки: Ключът към оптимално възстановяване и растеж на мускулите

В сферата на фитнеса и спорта протеиновите добавки често се изтъкват като ключ към възстановяването на мускулите. Пазарът е залят от прахове, барове и шейкове, които обещават да възстановят и изградят мускулите след тежка тренировка. Но какво казва науката за влиянието на протеиновите добавки върху възстановяването на мускулите?

Мускулите са подложени на стрес по време на тренировка, особено при високоинтензивни съпротивителни тренировки. Този стрес води до микроскопично увреждане на мускулните влакна, което от своя страна предизвиква възпаление и мускулна треска. Естественият отговор на организма е да възстанови тези увреждания – процес, който изисква аминокиселини, градивните елементи на протеините.

Смята се, че протеиновите добавки осигуряват удобен източник на тези незаменими аминокиселини, особено на аминокиселини с разклонена верига (BCAA), които са от решаващо значение за синтеза на мускулни протеини. Консумацията на протеини скоро след тренировка засилва този синтез, което води до по-бързо възстановяване и растеж.

Приемът на протеини както по време на непосредственото (т.е. първите 1-5 часа), така и по време на продължителното възстановяване след тренировка (т.е. 5-72 часа), е важен за всички физически активни възрастни, за да се оптимизира адаптивният отговор на скелетните мускули. Освен времето и количеството, източникът на приетия протеин е основен фактор, когато целта е да се оптимизира следтренировъчното протеинно ремоделиране и възстановяване на мускулите, особено с нарастващата популярност на рестриктивните модели на хранене (напр. вегетариански, кетогенни, палеолитни и др.), които могат да ограничат избора на протеини в храната. Определянето на протеиновия източник, който е най-подходящ за оптимизиране на мускулното анаболно действие, е въпрос както на практичност, така и на осъществимост и може да зависи от хранителни (аминокиселинен профил) и нехранителни фактори като цена, наличност и вкусови предпочитания.

Според учените приемът на 20-30 g протеин скоро след тренировка значително подобрява възстановяването, справянето с умората и подпомага изграждането на мускулна маса чрез поправяне на микроразкъсванията.

Основни ползи от приема на протеин-съдържащи хранителни добавки са:

– Мускулен растеж: Протеините са от съществено значение за растежа на мускулите. Консумацията на протеинови добавки, като например граховия протеин, може да бъде много ефективна, когато се комбинира със силови тренировки. Граховият протеин е богат на левцин – аминокиселина, която е особено подходяща за стимулиране на мускулния растеж.

– Управление на теглото: Протеините могат да ви помогнат да се чувствате сити за по-дълго време, което може да доведе до по-малки порции и по-рядко похапване. Това може да бъде от полза за регулиране на теглото и е особено полезно за хора с наднормено тегло или затлъстяване.

– Възстановяване след тренировка: Протеините на прах могат да помогнат за възстановяването на увредените мускули и тъкани, като ускорят възстановяването на мускулната треска след тренировка. Това се дължи на ролята на протеините в синтеза на мускулни протеини, който е от решаващо значение за възстановяването и реконструкцията на мускулните влакна.

– Добавена хранителна стойност: За тези, които може да не получават достатъчно протеини от храната си, като например някои вегетарианци и вегани, протеиновите пудри предлагат лесен начин за увеличаване на дневния прием на протеини и осигуряване на необходимите градивни елементи за здрави мускули, кости и кожа.

Natural Factors предлагат гама от висококачествени протеинови добавки на основата на растителни протеини. Серията Whole Earth & Sea Fermented Organic Protein & Greens съдържа смес от органични плодове, зеленчуци, лечебни растения и смес от лечебни гъби във ферментирано състояние. Ферментацията е традиционна форма на консервиране на храна, за която вече е установено, че подобрява бионаличността на полезните вещества от храната, като разгражда трудно усвоимите растителни молекули до по-прости съединения и облекчава работата на храносмилателната система.

Ферментиралата протеинова смес от грахов протеин, оризов протеин, амарант, конопен протеин и киноа осигурява всички заменими и незаменими аминокиселини в лесно усвоима форма.

Комплексът от ферментирали органични биохрани, сред които люцерна, морков, ечемик, ябълка, боровинка, червена боровинка, броколи, аругула, карфиол, червена ряпа, високопланински крес, воден крес, пшеничена трева, кейл, магданоз, спанак, домат, червено цвекло, манголд, мента, целина, босилек, артишок, черна ряпа, кориандър, глухарче, спирулина, ацерола (екстракт от череша), доставя широк спектър от фитонутриенти, полифеноли и други органични съединения. Действат като мощни антиоксиданти и спомагат за намаляване на оксидативния стрес. Подпомагат поддържането на алкална среда в организма и спомагат за естествените процеси на детоксикация.

Микронизираните лечебни гъби – кордицепс, рейши, химематсутаке, шийтаке, майтаке, пуешка опашка – подпомагат естествените защитни сили на организма.

Протеините на Natural Factors не съдържат оцветители, консерванти, ГМО, млечни продукти, пшеница, глутен, яйца, риба и черупчести. Това ги прави подходящи за хора с хранителни непоносимости и алергии. Не съдържат животински продукти и са отличен избор за вегетарианци и вегани. Отличават се с нисък гликемичен индекс. Наличен е с вкус на ванилия и неовкусен.

За децата е наличен Kids All-In-One Daily Shake Mix с вкус на приятен шоколадов шейк. Доставя всички необходими аминокиселини за пълноценен растеж и развитие и е допълнен с фибри, желязо, калций, калий, натрий, витамин D3 и микс от над 30 сертифицирани органични плодове, зеленчуци и билки. Подпомага общото здраве и имунитета на децата, растящи във вегетариански домакинства или при анемия и лош апетит. Спомага за правилното развитие на костите и нервната система. Включва богата гама от витамини и минерали с естествен произход за оптимална жизненост и производство на енергия. Протеиновият шейк е изключително подходящ за допълване на ежедневния прием на белтъчини при злояди деца и подпомагане на правилното им развитие. Подходящ е за прием от деца над 4 години. Отлично се отразява и на деца, занимаващи се активно със спорт, като подпомага и мускулното възстановяване.

Свързани продукти

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари

Актуално