БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Петя Стойчева-Кривицки: Как вътрешното ни настроение е изписано на лицето?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Петя Стойчева-Кривицки

Анима Център, гр. Пловдив

Петя Стойчева-Кривицки е специалист клиничен психолог и магистър по консултативна психология с практика в гр. Пловдив. Автор и създател на “Анима” мобилно приложение за психологична помощ.

www.petyastoycheva.com


Всеки един проблем от депресия до стрес може да се прояви и по лицето ни. Стресът може да има голямо въздействие върху здравето – това се отнася и до здравето на кожата. Той може да доведе до обриви и да влоши състояния като екзема и псориазис, като това е само един от примерите за това как емоциите, които чувствате вътре в себе си, могат да се проявят по кожата.

Когато имате неразположение в ума и емоциите си, това лесно може да се види върху лицето и тялото ви. Когато забележите несъвършенства във външния си вид, това се отразява на настроението ви и цикълът започва да се върти безкрайно.

В допълнение, актът на грижа за кожата може сам по себе си да донесе ползи за настроението ви. Стабилната рутинна грижа може да ви помогне да развиете грижовност, да подобрите настроението си и да проявите по-добро отношение към себе си. Понякога това е всичко, от което имате нужда. Вашето настроение и емоции също могат да окажат голямо влияние върху здравето на кожата.

Как психиката влияе на кожата?

Когато се чувствате напрегнати, тялото ви освобождава хормон, наречен кортизол, който предизвиква стрес. Кортизолът може например да ни даде енергия през деня, но също така е свързан с набор от неприятни странични ефекти. По отношение на кожата, това включва лошо заздравяване на рани и влошаване на възпалителни кожни състояния.

Стресът има отрицателно въздействие върху състоянието на кожата, защото мозъкът увеличава производството на хормон, наречен кортикотропин, който сигнализира на нашите надбъбречни жлези да произвеждат допълнителен кортизол, за да подготвят телата ни за борба с тревожните мисли и емоции.

Той се свързва с нашите мастни жлези, увеличавайки производството на мастни секрети, а повишените му нива могат да допринесат за кожни обриви. Едно проучване установява, че сериозността на акнето е значително свързана с по-високи нива на стрес. Екземата, от своя страна, може да причини симптоми като суха, сърбяща и чувствителна кожа, а безпокойството и стресът обикновено причиняват обостряне на състоянието.

Какво точно се случва?

Физиологичният отговор на тялото към стреса ни изпълва с хормоните адреналин и кортизол, които в крайна сметка могат да причинят възпаление и да потиснат имунната система. Стресът обаче е неизбежна част от ежедневието ни, така че си струва да се отбележи, че тук говорим не за пълното му елиминиране, а по-скоро за справянето с него.

Друго често срещано кожно заболяване, розацеята – която се характеризира със зачервяване на лицето и възпалителни лезии – също може да се обостри поради стрес. Някои пептиди, които нервната система освобождава в отговор на стрес, могат да причинят възпаление и разширяване на кръвоносните съдове, предизвиквайки зачервяване.

Безпокойство и чоплене на кожата

Някои хора чоплят кожата си, за да се справят с чувството на безпокойство. Това може да се превърне в хронично заболяване, което се фокусира върху повтарящо се поведение и се свързва с обсесивно-компулсивно разстройство.

Това е психично заболяване, причинено от промени в структурата на мозъка, свързани с формирането на навици, които допринасят за стрес и тревожност. Лечението включва комбинация от антидепресанти и когнитивно-поведенческа терапия.

Изследванията са установили, че стресът и безпокойството влошават чопленето на акнето и за съжаление, понякога това може да остави белези. В допълнение към белези, чопленето на кожата може да създаде рани или да отвори стари, което може да доведе до инфекция и може да създаде цикъл на срам и неудобство.

Здравословните навици като упражнения и повишено внимание към проблема, могат да помогнат за справянето с безпокойството.

Епизодичното безпокойство е напълно нормално. Но ако се задържи и се влоши и започне да пречи на ежедневните ви задължения, добра идея е да потърсите помощ.

Депресия и нездравословна грижа за кожата

Ежедневните навици като здравословна диета и достатъчно сън подпомагат здравата кожа. Често хората с депресия може да имат проблеми със здравословното хранене или с това да имат достатъчно здрав и качествен сън. Пиенето на недостатъчно количество вода може да допринесе за лош вид на кожата. Отсъствието на дълбокото дишане, което подпомага организма и всяка клетка да се насити с кислород, също се отразява негативно на кожата. Всички тези неща могат да повлияят на здравето на организма, което може да се отрази върху кожата ви – най-големият орган на тялото ви.

Хората, страдащи от депресия, обикновено не мислят за себе си, за здравословното си състояние или за процедурите за грижа за кожата. Състоянието се характеризира с по-ниско желание за грижа за себе си. Ако изпитвате симптоми на депресия, лечението може да подобри настроението ви, да ви помогне да възвърнете интереса си към дейностите, които ви харесват, да подобри вашия сън, енергия и когнитивност, наред с толкова много други предимства. След като тези аспекти от живота се подобрят, може да се почувствате по-мотивирани да се грижите за себе си, включително да включите физически упражнения, здравословно хранене и добра грижа за кожата. Ако смятате, че вие или ваш близък имате депресия, потърсете съвет и лечение от специалист по психично здраве.

Мръщенето произвежда бръчки

Това в никакъв случай не означава да не изразявате себе си, но знайте, че показването на гняв чрез намръщено лице може да се отрази на кожата ви. Постоянното мръщене създава бръчки, които са гравирани по челото ви, малките мускулни контракции, които се появяват, когато се намръщите или присвиете очи, причиняват появата на фини линии по челото, между веждите и около ъглите на очите. С течение на времето тези линии стават по-изпъкнали и могат да доведат до бръчки.

Лекарите препоръчват да си създадете навик да се усмихвате или съзнателно да влизате в отпуснато състояние на лицето. Тогава в известна степен ще стимулирате емоциите, което пък ще помогне на кожата ви да изглежда по-добре и да старее по-бавно.

Един от начините е да повдигате ушите си назад, дори и да не можете да се усмихнете, това движение използва мускули, които са положителни и се свързват с усмивката.

Положителните емоции са знак за красива кожа

През последните няколко десетилетия все повече и повече дерматолози са започнали да признават връзката между психичното здраве и здравето на кожата.

Изследванията показват, че стресът е един от значимите двигатели в тази връзка и влошеното психично здраве може да причини проблеми, които се показват на кожата. Така че би имало смисъл обратното – спокойно или позитивно психическо състояние – да осуети тези лоши ефекти от стреса върху кожата.

Може би това се дължи на повишените нива на някои хормони, свързани с положително настроение като допамин и серотонин. Тези хормони регулират настроението и ви поддържат спокойни, уверени и щастливи. Дългосрочни проучвания показват връзката между доброто настроение и здравата кожа. Помощник в случая са и упражненията за релаксация и спокоен ум.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари