БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Милена Станчева-Атанасова: Суперхрани

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Милена Станчева-Атанасова
нутриционист – гр. Пловдив

Завършила медицинска химия в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и допълнителна магистърска степен – Храни, хранене и диететика към Университета по хранителни технологии, гр. Пловдив. Можете да се свържете с нея на е-мейл [email protected]


Повечето всеядни същества като хората ядат, когато има налична храна. По традиция сме се наслаждавали на голямо изобилие от култури през лятото и есента – храната е в изобилие и можем да приемаме много енергия. Но преди появата на супермаркетите, когато хората сами отглеждали храната си, в по-студените месеци имало малко храна. Хората сме оцелявали в тези оскъдни времена, тъй като имаме добре развити системи за съхранение на енергия и също така запазени сензори за хранителни вещества, които дават сигнал на клетките ни да растат, когато е налична храна и да не растат, когато не е налична“ – Из книгата на д-р Джейсън Фънг „Код рак“

Пълноценното хранене е жизненоважно за доброто здраве, оптималния растеж и развитие, както и за превенцията на редица заболявания. Човешкото тяло притежава уникален и съвършен саморегулаторен механизъм. Разполага с арсенал – физиологичен и биологичен за самосъхранение и поддържане на жизненоважните функции на организма. Улисани в забързаното ежедневие, понякога забравяме най-важните неща, от които с ключово значение е храненето. Ограниченото време е доминантният фактор, който понякога дори служи и за оправдание пред нас самите за компромиса, който правим с нашия организъм. Индустриално преработените храни са бедни на хранителни вещества с високо съдържание на рафинирани белтъчини и мазнини. Резултатът от консумацията на конвенционални храни са незадоволени нужди на организма от необходимите витамини, минерали, ензими и други хранителни вещества. Тези дефицитни състояния от своя страна се свързват с редица негативни последици върху човешкото здраве – преумора, проблеми с храносмилането, липса на тонус и енергия, наднормено тегло, диабет, затлъстяване и много други заболявания, които са и бичът на съвременното общество. Нараства интересът към храни, които могат да подобрят цялостното състояние на тялото, както и да снабдяват организма с набор от витамини и минерали. Секторът на храните и храненето създаде специална категория храни, познати още като „суперхрани“. Суперхраните са специален вид храни, които добавени към храната, имат способността да проявяват положителни ефекти върху цялостното състояние на отделния индивид, включващи превенция на заболявания, внос на основни макро- и микронутриенти в оптимални количества за кратък период от време. Можем да добавяме суперхраните към смутита, десерти, основни ястия, супи, салати, като по този естествен начин увеличаваме както енергията, така и жизнената сила на тялото. Със сигурност те са отличен избор за цялостното подобряване на здравето, като ползите им включват – подсилване на имунитета, алкализиране на тялото, увеличаване на производството на серотонин и други неврохормони. В таблица 1 са описани известни суперхрани и съдържащите се в тях нутриенти.

СуперхранаБогато съдържание на
СпирулинаФикоцианинът – пигмент, подпомагащ детокс функциите на черния дроб и проявяващ мощна антиоксидантна активност. Хлорофил – пигментът, на който се дължи наситено зеленият цвят на спирулина. Притежава силно детоксикиращи свойства. Протеини – между 50-70% от състава ѝ. Включва пълен набор от есенциални и неесенциални аминокиселини. Витамини и минерали: бета-каротин, витамини К1 и К2, Ca, Mg, Zn, витамини от В-гр., Fe, фолиева киселина, гама-линоленова киселина.
ХлорелаБогато съдържание на протеин. Съдържа и фибри, полиненаситени мазнини и основните хранителни вещества. Спомага детоксикацията на организма, но също може да съдейства и за нормалните функции на храносмилателната система и за цялостна подкрепа на организма.
ШипкиС богато съдържание на витамин С, шипките притежават диуретично действие. Съдържат също природен комплекс от естествен витамин А и незаменими мастни киселини (Омега-3 и Омега-6) в комбинация с мощни антиоксиданти – флавоноиди и витамин Е, Р, В1, В2 и К, както и пектини, органични киселини – лимонена и ябълчена, дъбилни вещества, както и минерални калиеви, калциеви, фосфорни, натриеви и магнезиеви соли.
ХрянКоренът е богат на калций, желязо, вит. С, тиамин, калий, магнезий, основни микроелементи и протеини. Естествено антибактериално средство. Проучванията показват, че хрянът притежава антибактериален компонент, наречен алил изотиоцианат.
БоровинкиАнтоцианини, витамин С, фолиева киселина и желязо, важни за образуването на червени кръвни телца и клетъчни мембрани. Фибри, калций, магнезий, А, Е и К.
Пчелен прашецСъдържа всичките 22 аминокиселини, включително 8-те незаменими, както и витамини: от В-групата, С, Е, рутин, бета-каротин, нуклеинови киселини, полизахариди и лецитин. Минерали: калций, йод, желязо, магнезий, бор, злато, мед, манган, фосфор, калий, селен, сяра, натрий и цинк.
ПросоВитамини А, В1, В2, Е, РР. Съдържа и много минерали, сред които калций и фосфор.
КуркумаАктивното ѝ съединение е куркуминът. Куркуминът е естествен антиоксидант и е отговорен за нейния ярък жълт цвят. Помага в борбата с различни вируси и притежава противовъзпалителни, антимикробни и антиоксидантни свойства.
МатчаМощно антиоксидантно действие благодарение на съединението епигалокатехин галат.
МакаСъдържа съвкупност от стероли, танини, алкалоиди, витамини C, B2, B3, B6, минерали – калий, калций, желязо, мед, мастни киселини, включително линолова, палмитинова и олеинова киселина, аминокиселини, полизахариди и др.
Таблица 1. Суперхрани и описание на съдържащите се в тях нутриенти

Рецепти

Торта „Зелена сила“

Необходими продукти:

За долния блат:

  • 200 гр. настъргани моркови
  • 10-12 фурми (почистени от костилките)
  • 20 гр. кокосови стърготини
  • 80-100 гр. активирани сурови ядки (микс – бадем и орех, накиснати във вода за една вечер)
  • 1-2 с.л. хуск фибри Dragon Superfoods
  • 1-2 ч.л. куркума на прах Dragon Superfoods
  • 1 щипка джинджифил

Блендираме всички съставки в блендера, след което разстиламе във форма с падащо дъно.

За горния блат:

  • 200 гр. сурово кашу (накиснато във вода за 2 часа)
  • 200 мл. фреш от портокал
  • 2 ч.л. спирулина на прах Dragon Superfoods
  • 6-7 фурми (почистени от костилките)
  • Щипка бурбонска ванилия

В каната на блендера смесваме всички съставки и блендираме до хомогенна консистенция, след което прибавяме ягоди, които сме нарязали на малки кубчета. Предварително сме си приготвили агар-агар (2 ч.л. агар-агар, прибавен към 100 мл. вода, оставяме за кратко на бавен огън, докато получим вискозна консистенция), смесваме и разбъркваме добре. Изсипваме във формата (върху първия блат) и охлаждаме в хладилник за около 2-3 часа. Изваждаме от хладилника и поръсваме с кокосови стърготини и пресни боровинки.

Енергизиращ крем

Необходими продукти:

За първия слой:

  • 1 бр. добре узрял банан
  • 3-4 фурми (почистени от костилките)
  • 2 ч.л. какао на прах
  • 1 ч.л. брашно от рожков Dragon Superfoods
  • Щипка цейлонска канела
  • 50-60 гр. активирани сурови ядки (микс – бразилски орехи и кашу, накиснати във вода за 1-2 ч.)
  • 50 мл. фреш от морков (или портокал)

Всички съставки блендираме до хомогенна консистенция и поставяме в красиви чашки.

За втория (жълтия) слой:

  • 1 бр. добре узрял банан
  • 3-4 фурми (почистени от костилките)
  • 1 ч.л. куркума на прах
  • 50 мл. фреш от зелена ябълка

Блендираме отново всички съставки и поставяме като втори (горен) слой в чашките. Поставяме пълните чашки да се охладят в хладилника за около 30 мин. След като извадим, поръсваме с кокосови стърготини.

Надявам се да ви е сладко и много вкусно!

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари