БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Клиничен психолог Елена Машонова: Арт терапия

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

Елена Машонова е клиничен психолог в гр. Пловдив, завършила бакалавърска степен психология в University of Dundee в Шотландия и магистърска степен клинична психология в Erasmus University Rotterdam в Нидерландия. Работи в Клиника по психиатрия към УМБАЛ „Св. Георги“ като подходът ѝ интегрира емпирично изследвани методики с акцент върху когнитивно-поведенческа терапия, схема терапия и арт терапия.

Можете да се свържете с кл. психолог Елена Машонова на e-mail: egmashonova@gmail.com


Арт терапията е подход, който използва рисуване, оцветяване и скулптуриране за подобряване на психичното състояние. По време на този процес се учат редица нови умения като концентрация, овладяване на емоцията и креативност. Тази статия има за цел да разгледа ползите от арт терапията. Когато човек е запознат със съществуването на даден подход, той знае кога да го използва в своя полза.

Какво се прави по време на арт терапията?

Арт терапията е процес, който започва с обучен специалист психолог. Подобно на останалите терапевтични направления, целта е хармония и удовлетворение, които започват по време на терапията и се разпростират в ежедневието. Освен спокойствие по време на арт терапията, уменията могат да се пренесат у дома, на работното място, в парка и дори на улицата. Тези умения се заучават чрез редица техники като оцветяване на мандала, експресия в рисунка (реалистична или абстрактна), моделиране на фигура и др.

Трябва ли да мога да рисувам или да разбирам от изкуство?

Красотата на арт терапията е в нейното широко приложение. Няма нужда човек да има каквито и да е способности и знания, за да се включи в арт терапията. Това е така, защото основната ѝ цел е да помага, а не да критикува и изисква. Арт терапевтът знае как да въведе всекиго в процеса, да покаже и подкрепя. От терапевтирания се очаква единствено желание да участва. Повечето хора обикновено казват: “Не съм правил това от детската градина!” И откриват нови дълбини в това толкова забравено, но полезно занимание – изкуството.

За какви проблеми помага арт терапията?

Арт терапията има своето приложение при всеки проблем като особено често се подчертават проблемите с тревожност, импулсивност и разсейване. От една страна, арт терапията позволява безопасен начин за експресиране на емоциите. Това помага на хората да идентифицират усещанията си, което намаля тревожността и овладява импулсивното поведение. От друга страна, ангажирайки се с творческия процес, се подобрява способността за концентрация. Вследствие на намалената тревожност и увеличените способности се повишава и самочувствието, защото човек започва да усеща себе си и околния свят по-стабилни, приети и предвидими.

Има ли научни доказателства, които подкрепят арт терапията?

И то много! От експерименти до мета-анализи науката е твърда – арт терапията помага. Тя стимулира мозъчната активност и подобрява когнитивните функции, както и социалните умения по време на групова терапия. Дори в контекста на психиатрията арт терапията е важен способ. Редица мета-анализи потвърждават значителното намаляване на симптоми на тревожни, депресивни, неврологични и поведенчески разстройства.

В заключение, арт терапията е универсален метод, който може да се насочи към индивидуалността на човека и неговите уникални качества и затруднения. Арт терапията позволява, стимулира и подкрепя.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари