Д-р Полина Захариева: Вечният спор: Естествено раждане vs. секцио – кое да изберем?

Д-р Полина Захариева е акушер-гинеколог, част от екипа на Центъра по Майчинo- Фетална Медицина, гр. Пловдив, където извършва гинекологични прегледи и консултации, както и проследяване на бременни по НЗОК. Предмет на неин интерес е високорисковата бременност – многоплодна бременност, бременни с придружаващи заболявания и др.  Д-р Захариева преподава в Медицински университет – Пловдив и работи в АГ клиника на УМБАЛ „Св. Георги“. Можете да си запишете час за преглед на тел. 0876 222 711. Прочетете повече на: http://pregnancy.bg/


След двете чертички и първоначалната еуфория от пристигането на нов член на семейството, неизбежно всяка бъдеща майка си задава въпроса – „Как ще родя?“

Ако трябва да сме честни в периода на бременността след въпроса „Рита ли?“ това е вторият най-често задаван въпрос и от обкръжението на бъдещата майка. В следващите редове ще се опитам да сравня предимствата и недостатъците на двата метода за раждане.

Естественото раждане

Предимства:

  1. По-бърз процес на възстановяване: Жените, родили вагинално, често успяват да се върнат към нормалните си дейности часове след самото раждане. Ако всичко мине по план, женското тяло има способността веднага след раждането да се възстанови почти на 100% и майката спокойно може да се отдаде на грижите за новороденото си бебе. Обикновено, след естественото раждане, майката и бебето могат да се приберат при семейството си до 1-2 дни.
  2. По-нисък риск от усложнения: Естественото раждане само по себе си не изисква никаква или малка лекарска намеса. Следователно – то не носи със себе си рисковете на операциите като по-голяма кръвозагуба, инфекции и усложнения на оперативната рана или анестезията.
  3. Позволява на майката и детето да създадат по-силна връзка: Мигновеният контакт кожа в кожа и започването на кърмене веднага след раждането спомагат за по-бързата адаптация на майката и бебето един към друг и за по-лесно начало на кърменето.
  4. Полезните бактерии: Бебетата, родени вагинално, се сблъскват с полезни бактерии, минавайки през родовия канал на майката.

Недостатъци:

  1. Болка и дискомфорт: Разбира се, не е за подценяване фактът, че естественото раждане е наистина болезнено. Въпреки съществуването на обезболяващи методи на съвременната медицина, много майки предпочитат да не се възползват от тях или просто не остава време да бъде поставена т.нар. епидурална упойка.
  2. Непредвидимост: Започването на естественото раждане не може да бъде предвидено и изчислено. Въпреки наличието на т.нар. термин, в повечето случаи детето решава да се появи малко преди или дори малко след датата на този термин и така остава майката в неведение до самия момент на първата контракция.
  3. Физически травми: Вагиналните раждания могат да доведат до разкъсвания и/или нужда от епизиотомия за бъдещата майка.

Цезарово сечение

Предимства:

  1. Планирано и предвидимо: Цезаровото сечение най-често се планира, позволявайки на бъдещите родители да се настроят психически и да се подготвят по-добре за деня, в който ще посрещнат своето бебе.
  2. Без родилни болки: Тъй като цезаровото сечение се извършва под анестезия, майката не изпитва никаква болка по време на раждането.
  3. Контролирана среда: Цезаровото сечение дава възможност на раждането да протече в контролирана среда и така могат да бъдат избегнати по-сериозни усложнения.

Недостатъци:

  1. По-дълъг процес на възстановяване: Тъй като цезаровото сечение си е на практика коремна операция, то носи със себе си целия процес на възстановяване на тялото след упойката и шевовете. Често родилките не могат да извършват изморителни физически дейности дълго след процедурата, което може да усложни ежедневието с новороденото след завръщането от болницата.
  2. По-висок риск от усложнения: Като всяка операция, цезаровото сечение крие и риск от по-сериозни усложнения като инфекции, кървене и неблагоприятни реакции към упойката, както и някои по-редки усложнения като нарушаване цялостта на съседни органи.
  3. Въздействие върху бъдещи раждания: При извършено цезарово сечение това може да доведе до нуждата от повторно цезарово сечение при евентуална втора бременност и усложнения при наличие на такава.

Как да направим правилния избор?

Решението за това, кой метод на раждане е подходящ, е строго индивидуално и следва да бъде взето след обстойни консултации с проследяващия гинеколог и фетален специалист на бременната. Ето кои фактори да вземете под внимание:

  1. Здравето на майката и бебето: Някои здравословни състояния могат да бъдат индикация за това, че цезаровото сечение е по-безопасният метод в дадената ситуация.
  2. Предишни раждания: Важно е да се знае, че е напълно възможно жена, раждала със секцио, след това да роди вагинално.
  3. Лични предпочитания: Някои майки могат да имат много силни лични предпочитания за един от двата метода, базирани на предишни раждания, вярвания и нива на дискомфорт.
  4. Медицински индикации: Медицинските лица, отговорни за здравето на майката и бебето могат да дадат безценни насоки за здравето на родилката, на бебето в утробата и други релевантни фактори, които да наклонят везните за единия или другия метод на раждане.

С казаното дотук можем да заключим, че и естественото раждане и секциото идват със своите плюсове и минуси. Важно е да знаем за всички обстоятелства, свързани с нашата лична бременност и здравна история, за да можем да направим информиран избор. В края на краищата здравето на майката и бебето трябва да стоят на първо място при вземането на това изключително важно решение. Съветвам всички бъдещи майки да бъдат спокойни и да обсъдят със своя проследяващ бременността гинеколог възможни сценарии и заедно да направят своя информиран избор.

Свързани продукти

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари

Актуално