БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Георги Василев Христозов: Здравето на черния дроб: Ключът към добър метаболизъм и жизненост

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Завършва медицина в Медицински университет гр. Варна през 1997г. Професионална ориентация: неврология, диететика и хипнотерапия. Понастоящем работи като медицински директор във Фармацевтична компания „СТАДА България“.
Изнася лекции, семинари, води курсове по диететика и метаболизъм. Занимава се с проблемите свързани с храненето на физическо и психическо ниво
. Автор на методи за лечение на метаболитни бъгове и хранителни зависимости.


Каква е основната функция на черния дроб в човешкия организъм?

Черният дроб е жизнено-важен орган от храносмилателната система, който играе важна роля в метаболизма, детоксикира организма, складира енергия и витамини, синтезира плазмени белтъци, произвежда вещества нужни за храносмилането и т.н. В метаболитно отношение, черният дроб е органът, който консумира почти 25% от калориите изгарящи за основна обмяна.

Какви са най-честите причини за проблеми с черния дроб?

Най-честите причини за чернодробни проблеми са нездравословният начин на живот и нерационалното хранене. За съжаление и двете причини са характерни на съвременния модерен свят.  

Как диетата и начинът на живот влияят на здравето на черния дроб?

Диетата и начинът на живот влияят на здравето на черния дроб по три основни механизма:

1. Първият от тях е приемът на неподходящи храни и токсини, които директно увреждат чернодробните клетки. Токсини като алкохол, добавките в храната като оцветители и консерванти, много видове лекарства, химикалите, с които се обработват храните, и др. увреждат, и разрушават клетъчните мембрани на чернодробните клетки.

2. Вторият механизъм е недостигът на ключови хранителни съставки, необходими на черния дроб да се справя с работата си. Рафинираните храни като захарта, бялото брашно, фруктозата, вкл. от прекомерната консумация на плодове, сериозно претоварва чернодробните функции. Това са храни в висока калорийна плътност, но са лишени от важни нутриенти, необходими за метаболизирането на тези калории.

3. Трето, застоялият начин на живот забавя обмяната на веществата, при което калориите не изгарят, а се натрупват под формата на мазнини в мастните депа и черния дроб.

Каква е връзката между черния дроб и метаболизма?

Черният дроб играе ключова роля в правилното функциониране на метаболизма. Ако е нарушена детоксикиращата му сила, метаболизмът намалява активността си. Ако в храната липсват някои незаменими нутриенти, например фосфолипидите, правилната обмяна на мазнините става невъзможна. Нарушава се не само техният транспорт през кръвта, но се забавя и тяхното изгаряне в клетките. Задържаните мазнини в черния дроб водят до неговото омазняване. Дробът се раздува и деформира, в него се разраства съединителна тъкан. Фиброзата може да прогресира до развитие на цироза и рак, така че е желателно болестният процес да бъде прекъснат колкото се може по-рано.

Кои са тестовете и изследванията за оценка на здравето на черния дроб?

В началото при много от пациентите симптоми липсват или са дискретни. Често пъти проблемите се откриват случайно при преглед по повод на други оплаквания или при рутинно изследване на кръвта. Отчетливи субективни симптоми се появяват, когато големият омазнен черен дроб започне да притиска съседните органи в корема, което води до нарушаване на техните функции. Усещането за трайно раздут корем, тежестта в дясното подребрие, гаденето, лошият дъх са симптоми, които насочват към правилното поставяне на диагнозата. Диагностични белези са и високата кръвна захар, дислипидемията и коремното затлъстяване. Високите стойности на чернодробните ензими в кръвта също са важен диагностичен маркер за чернодробно страдание. Диагнозата се поставя на базата на субективните симптоми, данните от обективния преглед и изследвания като ехография, еластография и рутинно кръвно изследване на нивата на чернодробните ензими (АЛТ, АСТ, ГГТ, АФ, ЛДХ).

Как препоръчвате на пациентите си да се грижат за черния си дроб в ежедневието?

Правилният подход е промяна в начина на живот и особено на храненето. Избягване на преяждането, елиминиране на рафинираните захари, брашно и мазнини. Необходимо е да се изключат от менюто хранителни имитации като трансмазнините от маргарините, оцветените с изкуствени бои храни. Желателно е избягване на консумацията на прекомерно големи количества плодове, заради високото съдържание на фруктоза в тях. Поддържането на здравословен двигателен режим също е от съществено значение. Това невинаги е възможно, а и често пъти болестният процес е толкова напреднал, че дори стриктните мерки не могат да дадат бързи резултати. Тогава имаме възможността да се възползваме от достиженията, които фармацевтичната индустрия предлага под формата на лекарствени продукти и хранителни добавки.

Какво е мнението Ви за употребата на лекарствени продукти и хранителни добавки за поддържане на чернодробното здраве? 

Ако пациентът не може да промени начина си на живот в здравословна посока, лекарствата и добавките са единствената възможност за възстановяване и поддържане на чернодробните функции.

Как точно действа Есенциале върху черния дроб и метаболитните процеси?

Есенциале е лекарствен продукт, който съдържа есенциални фосфолипиди.  Есенциалните фосфолипиди са ключови за живота съставки. Те изграждат клетъчните мембрани, превръщат се в мозъчни медиатори (ацетилхолин), нужни са за дишането (сърфактант) , транспортират мазнините в кръвта и се намесват в производството на енергия в клетките. Хората, при които голяма част от калориите за деня постъпват от захари, рафинирани мазнини и брашна, живеят в състояние на фосфолипиден дефицит. Според едно проучване проведено в САЩ 90% от американците страдат от дефицит на фосфолипиди. При недостиг на фосфолипиди, тялото забавя активността си и започва да произвежда по-малко енергия. Страда и възстановяването на клетъчните мембрани, които стават пропускливи и пропускат клетъчните ензими в кръвта. Става трудно производството на важни липопротеини. HDL липопротеинът с висока плътност, наричан още “добър холестерол“, се произвежда в недостатъчни количества, защото половината от неговия състав са фосфолипиди, които не достигат. Нарастват стойностите на кръвното налягане, което натоварва и сърдечно-съдовата система. Качеството на живот се влошава прогресивно. Добавянето на  есенциални фосфолипиди  коригира този дисбаланс. Плюсовете от приема им са много: възстановяват целостта на клетките, като по този начин нормализират нивата на чернодробните ензими. Есенциалните фосфолипиди спомагат за изчистването на натрупаните в черния дроб мазнини, като редуцират степента на стеатозата. Стимулират метоболитната активност, дарявайки фосфор за производството на аденозин трифосфатт (АТФ).  Стеатозата се подобрява независимо от броя на придружаващите заболявания. Не на последно място може да се спомене, че лечението с есенциални фосфолипиди води до благоприятно повлияване на липидния профил, чрез намаляване на рисковите фракции (LDL, триглицериди) и увеличаване на добрия холестерол HDL.

Може ли Есенциале да се използва превантивно, или е подходящ само за лечение на вече съществуващи проблеми с черния дроб?

Есенциалните фосфолипиди най-често се прилагат за лечение на чернодробни увреди, причинени от неподходящи диети, въздействия на токсични вещества или хепатити, като може да се прилага неограничено дълго време. Може да се използват и за лечение на типични чернодробни симптоми, като безапетитието и тежестта в дясното подребрие. Тези симптоми могат да предшестват развитието на чернодробното страдание и приемът на есенциални фософлипиди като превантивна мярка е напълно оправдан.


Есенциале Форте е лекарствен продукт за възрастни и деца над 12 години, без лекарско предписание. Съдържа фосфолипиди от соеви зърна, съдържащи 76% (3-sn-фосфатидил)- холин-300 мг. Преди употреба прочетете листовката.

За повече информация: Официален представител “СТАДА България” ЕООД, ул. Атанас Дуков 29, ет. 5, Рейнбоу Плаза, София 1407, тел.: +359 2 962 4626, [email protected] A0121/29.06.2022 г.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари