БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Доц. д-р Гриша Матеев и д-р Валерия Матеева: АТОПИЧЕН ДЕРМАТИТ

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (3 вота, средно: 2,33 oт 5)
Loading...

Доц. д-р Гриша Матеев

д-р Валерия Матеева

___

Атопичният дерматит (АД) е възпалително кожно заболяване с хронично-рецидивиращ характер, т.е. протича с периоди на обостряне и ремисия. Началото на заболяването обикновено е в детска възраст, но има случаи, когато първата изява е в зрелостта. Заболяването възниква в резултат на сложното взаимодействие между определен генетичен (вроден) терен и фактори на околната среда. Това означава, че всеки се ражда с определен риск за развитие на АД, а дали и в каква тежест ще се прояви заболяването, зависи от редица външни влияния – някои предпазват от АД, а други го индуцират или обострят.

Сред факторите, които предпазват от развитие на АД в детската възраст, са: кърмене през първите 6 месеца след раждането; приложение на емолиенти, които укрепват кожната бариера на бебето веднага след раждането; умерено излагане на слънчева светлина; избягване на използването на агресивни сапуни върху детската кожа; избягване на контакта с някои животни, например котки, за които се занае, че обострят АД; контакт с природата и консумация на естествени храни без консерванти.

При АД се установява мутация в кожния белтък филагрин, който осигурява „спойката” между клетките на кожата и допринася за бариерната функция на кожата. При АД бариерната функция на кожата е несъвършена, което води до проникване на различни антигени (чужди белтъци) и последващо възпаление. От друга страна, възпалението при АД има свойството да се самоподдържа, поради проблеми в регулацията на имунитета. Така описаният имунологичен процес води до появата на типичния кожен обрив при АД.

При АД обикновено се наблюдава зачервяване и залющване на кожата, което се съпровожда от типичен сърбеж. В резултат от сърбежа често са налице следи от разчесване и корички от засъхнала кръв. При хронични лезии е налице и т.нар. лихенификация или засилване на кожния релеф (загрубяване) на кожата, предимно в гънките.

Лечението на АД зависи от тежестта на заболяването. При най-леките случаи приложението на медицинска козметика е достатъчно, за да повлияе сухотата на кожата и сърбежа и да предотврати появата на специефичните лезии на АД.

При леките към умерени форми на АД водеща роля имат локалните кортикостероиди, които се прилагат след консултация с дерматолог за определен период от време, като по време на терапията и след нея се прилагат емолиенти. Като алтернатива на локалните кортикостероиди се използват и препарати от групата на локалните калци-невринови инхибитори, които имат относително по-слабо действие от кортикостероидите, но могат да се прилагат безопасно за значително по-голям перод от време. При средно-тежките и тежки случаи на АД се налага системна терапия – системни кортикостероиди и имуносупресори. При липса на достатъчен ефект от класическата системна терапия е уместно да се потърдят възможности за лечение с нови препарати – т.нар. биологични средства и малки молекули, които отварят нови хоризонти за излекуване и нормален живот при най-тежките пациенти.

Eucerin® AtopiControl е серия специално разработена за нуждите на атопичната кожа. Продуктите за грижа от серията съдържат уникален комплекс от активните съставки Ликохалкон А и серамиди, които съдействат за успокояване на кожата, заздравяване на кожната бариера и удължаване на периодите между пристъпи. AtopiControl Крем, Лосион, Балсам и крем за ръце са подходящи за ежедневна употреба и се стремят към подобряване качеството на живот и сън на пациентите, страдащи от заболяването. AtopiControl Интензивен успокояващ крем е формулиран, за да успокоява кожата и намали нуждата от чесане по време на остри фази. С AtopiControl Спрей при сърбеж Eucerin® предоставя бързо и дълготрайно облекчение за сърбящата кожа, дори докато сте в движение като дейсвието му се усеща в първите 60 секунди и до 6 часа. Eucerin® предлага и AtopiControl Измиващо олио, обогатено с Омега 3 и Омега 6 масла, които спомагат за нежно почистване и предотвратяват изсушаването на кожата при къпане. Серията е без аромат и е подходяща за възрастни, деца и бебета над три месеца.

Посъветвайте се с Вашия дерматолог, за да изберете зедно най-уместното лечение на АД. Успехът на терапията зависи от общите усилия на лекаря и пациента и е комбинация от медикаментозно лечение, медицинска козметика и промяна в начина на живот.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари