Д-р Евгения Даскалова: Профилактичните дентални прегледи: Ключът към здравата усмивка и дълготрайното орално здраве

Дентална клиника К-ДЕНТ

Д-р Евгения Даскалова е завършила успешно Факултет по Дентална Медицина към Медицински Университет Пловдив през 2020 година. Професионалните й интереси са в областта на ендодонтия, кариесология, пардонтология и естетична дентална медицина.


Профилактичните прегледи са от решаващо значение за поддържането на добро орално здраве и предотвратяването на различни заболявания в устната кухина и лицево-челюстната област. Тези редовни медицински проверки помагат да се открият рано потенциални здравословни проблеми, което значително повишава шансовете за успешно лечение.

1) Кариесните заболявания протичат безсимптомно, когато са в ранна фаза, и не могат да бъдат забелязани от непрофесионалист. Когато се появят симптомите, често се оказва, че заболяването е напреднало и проникнало в по-дълбоките тъкани. В напреднали фази понякога се налага, освен пломбиране, и лечение на каналите (ендодонтско лечение — „умъртвяване на зъба“). Чрез рутинни дентални прегледи кариесните заболявания могат да бъдат открити в начални фази и да бъдат лекувани навреме. Така пациентът не изпитва дискомфорт, зъбите се запазват живи и не се налагат по-скъпи интервенции.

2) Зъбната плака и зъбният камък причиняват възпалителни заболявания на венците и зъбозадържащия апарат (гингивити и пародонтити — „пародонтоза“). Те протичат също безсимптомно в ранни фази, като постепенно се появяват оплаквания като „кървене по време на почистване на зъбите“, „лош дъх“, „зачервени венци“ и др. Ако не се прилага правилно лечение в напреднали стадии, промените стават невъзвратими, образуват се венечни джобове и това води до увеличаване на подвижността на зъбите и загуба на кост. Чрез премахването на зъбна плака и зъбен камък може да се предпазят венците от възпаление и чрез правилните насоки на лекуващия дентален лекар да се оптимизира личната орална хигиена. Чрез рутинни прегледи може да се информирате колко често трябва да посещавате дентален лекар за професионално почистване на зъбите и да ви бъде обяснено кои методи и средства са подходящи за вас и вашия конкретен случай.

3) Ортодонтски аномалии (неправилна захапка) могат да бъдат причина за образуване на кариес и други заболявания на твърдите и меките зъбни тъкани. Когато имате неправилно подредени зъби, много по-трудно се поддържа устната хигиена. За ортодонтско лечение е важна възрастта на пациента. Ако едно ортодонтско лечение започне в детска възраст, то може да предотврати много проблеми впоследствие. Чрез рутинни прегледи можете да се информирате дали имате ортодонтски аномалии и да планирате лечение с вашия дентален лекар и ортодонт.

4) Други заболявания в устната кухина, които не са свързани със зъбите, като инфекциозни и туморни заболявания, също могат да бъдат открити по време на преглед. Част от тях може да са симптоми на общи заболявания и налагат допълнителни изследвания. При онкологичните заболявания е много важна ранната диагностика за по-добър изход от заболяването. Денталните лекари често включват рентгенови изследвания за диагностика, които могат да открият и промени в челюстните кости. Чрез рутинни прегледи могат да се откриват заболявания още в начална фаза и да се осигурят по-бързи и ефективни лечения за тях.

Свързани продукти

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари

Актуално