Д-р Константин Зисов: Митове, свързани с премахването на кожни образувания

МЦ „Дермавижън“

Д-р Константин Зисов е завършил медицина в Медицински Университет в гр. Пловдив, от където има придобити две специалности – по гръдна и коремна хирургия. От 2010г. е член на екипа на МЦ “Дермавижън” и се развива в областта на амбулаторните естетични процедури и дерматохирургията. Посетил е множество обучения и семинари в тази област в Монако, Франция, Португалия, Швейцария, Гърция, Австрия, Италия и др.


Кожни образувания са всички абнормални израстъци, които се появяват по кожата. Тези образувания могат да бъдат доброкачествени (неопасни) или злокачествени (ракови), както и различни по размер, форма, цвят и текстура. Най-често срещаните кожни образувание са:

– бенки (невуси): Това са малки петна или израстъци по кожата, кафяви или черни на цвят. Могат да бъдат вродени или да се появят по-късно в живота. Нормалните бенки са симетрични, имат ясни и правилни граници, еднородни са по цвят и в размер достигат до 6 мм в диаметър. Обикновено са безобидни, но понякога могат да се трансформират в злокачествени образувания като меланом – вид рак на кожата. Затова е важно да се следи за промени в размера, формата, цвета или текстурата на бенките, както и за появата на нови такива.

– папиломи: Те са доброкачествени малки израстъци по кожата или лигавиците, които се образуват в резултат на инфекция с човешки папиломен вирус (HPV). Появят се по различни части на тялото, включително по гениталиите. На допир са меки и безболезнени, с цвета на кожата или леко по-тъмни. Имат форма на малки „възли“ или израстъци, които могат да бъдат на тънко „краче“.

кокоши трън (плантарни брадавици): вид брадавица, която се образува по ходилата на краката. Има груба, твърда повърхност и може да бъде сива или кафява на цвят. Често в центъра на брадавицата има малки черни точки, които представляват капиляри (малки кръвоносни съдове), които са запушени. Може да бъде много болезнен.

– кератози: това са твърди, удебелени участъци по кожата, при които се наблюдава прекомерно натрупване на кератин – основният структурен протеин на кожата, косата и ноктите. Има различни видове кератози, всяка от които има свои специфични характеристики и причини.

– липоми: Доброкачествени тумори на мастната тъкан, които се усещат като меки, подвижни подутини под кожата – често описвани като „желеобразни“. Могат да се появят на всяко място по тялото, но най-често се срещат в подкожната тъкан на врата, раменете, гърба, корема, ръцете и бедрата. Не причиняват болка, освен ако не натискат съседни нерви или кръвоносни съдове. Обикновено са с диаметър от 1 до 3 см, но могат да нараснат и до по-големи размери.

– кисти: Това са затворени, саковидни образувания под кожата, пълни с течност, полутвърда или кашава субстанция. Най-често срещаните кожни кисти включват епидермални (или епидермоидни) кисти, себацейни кисти и пилонидални кисти. Те са доброкачествени и могат да се появят на различни части на тялото. Могат да станат болезнени или възпалени.

– меланоми: агресивен вид рак на кожата, който възниква в меланоцитите – клетките, които произвеждат пигмента меланин, придаващ цвят на кожата. Меланомът е много опасен поради способността си да се разпространява (метастазира) към други части на тялото. Може да изглежда като нова бенка или като промяна в съществуваща бенка. Обикновено има неправилна форма, неравни краища и нееднороден цвят. Може да бъде черен, кафяв, розов, червен, син или дори бял.

базално-клетъчен карцином и плоскоклетъчен карцином: Това са други видове рак на кожата, които се развиват от различни видове кожни клетки и обикновено се свързват с продължително излагане на слънце.

Кожните образувания могат да се различават значително по своя произход, поведение и необходимост от лечение. Някои могат да бъдат просто козметичен проблем, докато други могат да представляват сериозен здравен риск – например, базално-клетъчен карцином, плоскоклетъчен карцином и меланом. Затова е важно всяко ново или променящо се образувание на кожата да бъде оценено от медицински специалист.

Ето и най-често срещаните митове, свързани с премахването на кожни образования:

Мит 1: „Премахването на кожно образувание може да причини разпространение на рака.“ 

Истина: Когато се премахва подозрително или злокачествено образувание, целта е да се отстрани цялото образувание, за да се предотврати разпространението на рака. Ако процедурата е извършена правилно, рискът от разпространение на раковите клетки е минимален. Хирургичното отстраняване е един от най-ефективните начини за лечение на рак на кожата в ранните етапи.

Мит 2: „Кожните образувания могат да бъдат премахнати само чрез операция.“ 

Истина: Въпреки че хирургичното премахване е ефективен метод, съществуват и други методи като лазерно лечение, криотерапия (замразяване) и електрокоагулация. Изборът на метод зависи от вида и разположението на образуванието, както и от индивидуалните характеристики на пациента. Ако образуванието е дълбоко разположено, подозира се за злокачествено или е необходимо пълно премахване за хистологичен анализ, хирургичната намеса е предпочитана. Лезиите, които са съмнителни за преканцерози и карциноми, задължително подлежат на хистологично изследване. Лазерното отстраняване може да бъде подходящо за повърхностни лезии или когато целта е минимално инвазивна процедура с по-кратко време за възстановяване.

Мит 3: „Всички кожни образувания трябва да бъдат премахнати, за да се избегне рискът от рак.“ 

Истина: Не всички кожни образувания са злокачествени или носят риск от рак. Много от тях, като доброкачествени папиломи или кокоши трън, са безобидни и не изискват премахване, освен ако не създават дискомфорт или естетични проблеми. Хирургът може да помогне да се определи кои образувания трябва да бъдат отстранени и кои могат да бъдат наблюдавани.

Мит 4: „Процедурата е изключително болезнена и изисква дълго възстановяване.“ 

Истина: Съвременните техники за премахване на кожни образувания са значително усъвършенствани и обикновено са свързани с минимална болка. Локалната анестезия прави процедурата почти безболезнена. Възстановителният период варира, но обикновено е кратък и включва минимални неудобства. Пациентите могат да се върнат към нормалните си дейности сравнително бързо. Непосредствено след дерматохирургична интервенция, пациентът трябва стриктно да следва указанията на лекаря за грижа за раната – поддържане на оперативното място чисто и сухо, може да се препоръча използването на антибактериални кремове или мехлеми, за да се предотврати инфекция.

Мит 5: „Белезите от премахване на кожни образувания са неизбежни и винаги видими.“ 

Истина: Докато всяка хирургична намеса може да остави белег, съвременните дерматохирургични техники са насочени към минимизиране на белезите. Размерът и видимостта на белега зависят от местоположението и големината на образуванието, както и от уменията на хирурга. В много случаи белезите са едва забележими или изчезват с времето. Използването на хидратиращи кремове или масла (като силиконови гелове) може да помогне  за омекотяване на белега и подобряване на еластичността на кожата. Пресните белези са особено податливи на хиперпигментация при излагане на слънце – затова е препоръчително да се използва слънцезащитен крем с висок фактор или да се покрива зоната с дрехи.

Мит 6: „Премахването на кожни образувания е само козметична процедура.“ 

Истина: Въпреки че премахването на някои образувания може да бъде с козметична цел, в много случаи става въпрос за медицинска необходимост, особено когато има риск от злокачествено израждане. Хирургичното премахване на меланоми и други видове рак на кожата е жизненоважно за предотвратяване на разпространението на болестта.

Тези митове често предизвикват ненужен страх и тревога сред пациентите. Важно е да се консултирате с опитен хирург или дерматолог, който може да предостави точна информация и да помогне в избора на най-подходящия метод за лечение.

Свързани продукти

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари

Актуално