Д-р Жанет Думанова: Шокуейв терапия за трайно лечение на хронична болка

МЦ “Етика”

Д-р Жанет Думанова е завършила Медицински Университет Пловдив. Има дългогодишна практика като специалист по физикална и рехабилитационна медицина. Притежава Eвропейски Сертификат по удърно-вълнова терапия и лазер терапия. Ръководи медицински център, профилиран в областта на физикалното лечение и рехабилитацията.


Мускулно-скелетната болка може да възникне поради много причини и да бъде изтощителна. Нелекуваните симптоми често стават хронични и могат да ви оставят частично или напълно неподвижни.

С развитието на технологиите във физиотерапията също се появиха много иновации за лечение на подобни проблеми безболезнено и неинвазивно. Един от тези методи е ударно-вълновата терапия, позната още като Шокуейв (shockwave therapy).

Какво представлява Шокуейв терапията?

Шокуейв терапията се прилага за трайното премахване на хроничната болка. За целта се използват пневматично генерирани ударни вълни с ниска честота (5-20 Hz) и налягане (1-5 бара), които се нанасят около вече съществуваща хронична травма. Това кара организма да възобнови своите естествени оздравителни процеси в засегнатата зона. По този начин – неинвазивно и без болкоуспокояващи – може да се постигне безопасно и ефективно решение на широк спектър от мускулно-скелетни заболявания. Има два вида ударно-вълнова терапия: радиална и фокусирана.

Радиалната ударно-вълнова терапия се прилага с помощта на апарат със специален накрайник, който позволява генерираните ударни вълни да достигнат до още по-голяма дълбочина и да разкрият най-голямото предимство на терапията – моменталното и дълготрайно облекчаване на хроничната болка на пациента.

Фокусираната ударно-вълнова терапия е единствената неинвазивна алтернатива на хирургията при лечение на хронична болка. Тя е неинвазивно лечение, което използва механичната сила на мощна акустична ударна вълна в увредените тъкани, за да намали болката и да ускори заздравяването на засегнатата област.

Как се извършва процедурата?

Ударно-вълновата терапия разчита на акустична вълна за пренасяне на енергия до засегнатата зона. Акустичната вълна прониква през кожата, преди да се излъчи към мускула, сухожилието или ставата, които се нуждаят от облекчение. Шокуейв терапията е полезна както при състояния на остра, така и при хронична болка, което я прави популярно лечение сред редица медицински специалисти. Използват се ударни вълни с ниска или висока енергия, в зависимост от естеството на нараняването.

Независимо дали става въпрос за фокусирана терапия или радиална, проникващите акустични ударни вълни се прилагат с помощта на ръчно устройство. Заедно с това, върху засегнатата област се поставя и гел, който спомага за предаването на ударните вълни през кожата. Ако пациентът има белег в засегнатата област, ударната вълна помага за разграждането на фиброзната тъкан, което също така може да облекчи дискомфорта и да подобри мобилността на пациента в областта.

Ползи от терапията при хронична болка

Процесът стимулира клетките в тялото, които са отговорни за заздравяването на костите и съединителната тъкан. Една от значимите ползи е също така, че подпомага образуването на нови кръвоносни съдове. Новите съдове създават по-добър кръвен поток, който изтласква хранителни вещества към увредената тъкан и подпомага по-бързото заздравяване на засегнатите кости и сухожилия.

Други предимства са:

– Освобождава тригерни точки: Акустичните ударни вълни помагат за освобождаване на тригерни точки, които причиняват болка в гърба, врата и раменете, като по този начин облекчават болката.

– Облекчава хроничното възпаление: Хроничното възпаление уврежда тъканта и създава хронична болка. Акустичните вълни увеличават мастоцитите в тялото, които са от съществено значение за премахване на излишното възпаление и възстановяване на нормалния процес на оздравяване.

– Стимулира производството на колаген: Колагенът е от съществено значение за възстановяване на костите. Ударните вълни ускоряват производството на колаген и го вкарват в новообразуваните сухожилни влакна, за да ги направят по-твърди.

Заболявания, при които се прилага Шокуейв терапия

Приложенията на Шокуейв терапията са свързани най-вече с лечение на хронични заболявания на мускулите и сухожилията, болки във врата и кръста. Някои от най-честите хронични индикации, при които се използва ударно-вълнова терапия, са:

– Синдром на замръзналото рамо

– Синдром на карпалния тунел

– Тенис лакът (латерален епикондилит)

– Пателарен тендинит

– Калциращи тендинити по сухожилията

– Хроничен синдром на пателарното сухожилие

– Шип на петата

– Периостит

– Плантарен фасциит

– Раменни тендинити

– Ахилесов тендинит

– Псевдоартроза

– Стресови фрактури

– Мускулни болки по врата, гърба и кръста

– Лечение на целулит

Повечето пациенти се възстановяват само с няколко сесии от терапията и се връщат към нормалния си начин на живот.

В медицински център „Етика“ Шокуейв терапията е една от най-често прилаганите, използвайки най-висококачествената апаратура. За вас ще бъде изготвен индивидуален план за лечение, съобразен с цялостното ви здравословно състояние. Научете повече на тел. 089 30 30 310 или на physio.etica.clinic

Свързани продукти

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари

Актуално