БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Емилия Белчева: Как методиката SEMMA и натуралната естетика променят живота на пациентите

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Емилия Белчева е терапевт с над 16 години опит в здравето, корекцията на гръбначни изкривявания, натуралната естетика и психосоматиката. Тя е автор на шест книги и създател на патентованата спортна методика SEMMA. Емилия има голям брой участия в медии и е водещ лектор на здравни форуми. Нейната мисия е да удължи живота на хората, да подобри качеството им на живот и да ги насърчи да бъдат изпълнени с енергия и желание да мечтаят.


Какво Ви вдъхнови да създадете методиката SEMMA?

Моите здравословни проблеми. Тъкмо бях родила втората си дъщеря, имах прищипани нерви, постоянни болки в кръста и коленете, не можех да стана от седнало положение. Исках да се върна към себе си и едновременно да не ми отнема много време. Копнеех да имам достатъчно време за децата и семейството си, за задълженията ми и за нещата, които ме зареждат. И така, за 40 до 60 минути тренировка болките изчезнаха, разширените вени се свиха, паник атаките ми станаха спомен, а тялото ми се стегна. А няма нищо по-приятно от това да го правиш в колектив.

Какво Ви мотивира да напишете Вашите книги?

„Регенерация“ се появи след безброй целодневни семинари, на които накрая идваха при мен и ме питаха дали всичко това го няма написано и могат ли да си го закупят. Всички бяха възхитени от семинара, но информацията беше много и нямаше как да си запишеш всичко. А темата вълнуваща: „Как да регенерираш тъкани и органи, как да подмладиш и регенерираш тялото си, за да бъде здраво и да удължиш живота си.“

„Шокиращо полезна книга“ е резултат на статии, които писах и споделях безплатно в сайта си и мрежите. Накрая събрах 88-те най-харесани теми и ги събрах в сборник. Макар все още статиите да ги има безплатно в сайта ми, това е най-четената ми книга. Тя е за тези, които често отлагат и не знаят откъде да започнат. Докато я четеш, се чувстваш наистина специален.

„Дневника на една щастлива бременна“ се появи на един бизнес семинар, когато споделих, че искам да напиша книга, как жените с проблеми да могат да забременеят лесно. Как да имат лека бременност, да качат само 7 кг за цялата бременност, да нямат следродилна депресия, бебето да спи спокойно без колики и мама да е щастлива. Тогава групата, с която работех, ми каза, че иска да финансира издаването на книгата. По това време водех лекции за бременни в болниците в Бургас по тяхна покана и виждах, че насоките наистина дават тези резултати. Книгата обхваща от 6 месеца преди забременяване до шестата година от развитието на детето.

„Бъди господар на тялото и емоциите“ се появи като курс, който спаси много жени по света от психологичен крах по време на пандемията 2020 г. Той обхваща как да преработим сенчестите си аспекти, да преработим страхове, да подобрим отношенията си, защо и какво ни кара да реагираме остро, преработка на родовите травми, както и на минало, настояще и бъдеще и още много. В книгата са съчетани 9 курса, като един от тях е силата на дома, възпитанието на децата, как да манифестираме и да имаме това, което искаме и още над 101 практики.

Що се отнася до „Моят вътрешен свят“ и „В търсене на себе си“, това са две книги за арт терапия. Първата е за преработка на нашето вътрешно дете или да разберем какво се случва в главата на нашите деца чрез цветовете, които избират. А втората е пътешествие с 28 теми към себе си. Преработка на женска енергия, психологически аспекти, страхове, вътрешния родител и много други. Към нея има видеа и практики, как ако там има блокаж, той да бъде отстранен.

Какви са основните принципи зад вашия подход към натуралната естетика и здраве?

Тялото е перфектната машина. Единственият, който му пречи, сме ние самите с нашите вярвания кое е полезно и кое не е. Истината е, че всеки е различен и трябва да се научи да уважава тази уникалност. Тялото и лицето ни показват какво се случва в нашите емоции, чувства и мисли. Дали носим тежест, дали имаме страхове или вина. Храната, която ядем, ни превръща в това, което сме. За мен тяло и психика са едно и когато започнем да го разбираме и спрем да си пречим, тялото само се регенерира.

Как съчетавате различните методики в работата си? Какъв е процесът на разработка на нови програми и курсове?

Всичко, което съм създала, решава даден проблем. Един курс е за дюстабания, друг за Хашимото, трети как да забременеем, четвърти как да премахнем диоптър, как да свалим килограми и т.н. Вече имаме над 101 курса, с които съм много горда. Всеки курс дава целия кръг за решаване на проблема – храна, физика, психика, навици.

Каква роля играе психосоматиката във Вашите терапии?

Има едно вярване, че преди нещо да се зароди във физическото ни тяло като проблем, е живяло много време в мислите ни. За шестнадесетте години стаж, които имам, бих допълнила, че дали ще се изкривим и ще пуснем рамена напред например и ще се почувстваме, че ни липсва свобода, няма да можем да слагаме граници, да казваме „не“ и ще имаме чувства, че ни подтискат или ще имаме всички тези емоции и от там ще изкривим, е като спорът за кокошката и яйцето. Посоката винаги е двупосочна.

Каква е Вашата философия относно диетите и хранителните режими?

Вярвам, че няма вредна или полезна храна за нас, а има правилната храна за нас в дадения момент. Тялото има различни нужди спрямо това дали има достатъчно сън, дали е топло или студено, дали имаме стрес, дали жените сме преди/по време или след цикъл и т.н. Ако ядем по график или едно и също, то това няма как да отговори на нашите нужди. Нека дам лесен пример как да разберем дали една храна е за нас: Изправяме се с леко разтворени крака. Взимаме добавка, чай, подправка или друга храна и я слагаме пред слънчевия си сплит. Ако е месо или нещо сготвено, го забучваме на вилица. Ако тялото ни леко залитне напред, то това ни помага. Ако ни дръпне назад, ни вреди. Ако стоим на едно място или се клатим или въртим в кръг, то не ни вреди, но не ни и помага. И тук няма магия. Всеки е учил по физика до седми клас за трептенето на частиците. Всяко нещо има вълна на трептене. Ако нашата вълна с тази на дадената храна става по-силна, ни дръпва леко напред, ако става по-слаба, ще ни дръпне назад, а ако не се променя, няма да помръднем. Много хора пият добавки, защото си мислят, че им помагат, но ако ги тестват, ще видят, че има и такива, които им вредят, защото не са им нужни, не ги усвояват или по друга причина.

Какви са Вашите съвети за хора, които тепърва започват своето пътешествие към по-здравословен начин на живот?

Да не ядат 4 часа преди лягане, да пият поне 2-2.5 л вода дамите и 3.5 л господата. Да тестват всичко, което ядат и да научат езика на своето тяло.

Кои са най-големите предизвикателства, с които се сблъсквате при работа с клиенти?

Ако не е спешен случай, където има срокове, свързани със здравето, като например предстояща операция, изчерпване на яйчников резерв, силни болки и подобни, то най-трудното е да убедя човека да се погрижи за себе си и да е редовен. Повечето хора са в услуга на всички, но стане ли въпрос за тях самите, по-често ще го отложат.

Всъщност как оценявате успеха на вашите клиенти?

Вчера например дама, която не можеше да забременее, ми изпрати снимка на тримесечното си бебе. Миналата седмица по време на лагера ми за регенерация дама, която беше на хормони от 10 години поради Хашимото, сподели пред групата, че от 3 години не ги пие и всичко е в норма след лагера и терапията с биорезонанс преди 3 години. Преди 3 седмици получих на вайбър съобщение от майката на 16-годишно момиче с 6 см киста и после от нея самата: „Кистата се е стопила. Няма я. Благодаря ти за всичко!“. На лагера ми на последния ми ден ми казаха: „Благодаря ти, отказах се от операции и да легна под ножа, вече знам, че мога да го постигна и сама“. На събитието ми „Събуди се“ една дама сподели, че за 3 седмици е стопила тумор в дебелото черво от 6 см диаметър на 1.5 см. Ето така измервам резултатите им.

Каква е Вашата визия за бъдещето на уелнес индустрията в България?

Надявам се повече хора да се обърнат към натуралната красота и здравето, а не да стават копия на някой друг. Индивидуалността и подчертаването на собствените ни черти ни прави красиви. Въпреки това съм наясно, че хората искат нещо лесно, без да осъзнават, че това би им струвало много по-скъпо и нямам предвид финанси. Натуралните корекции и здраве дават резултат за 2 до 3 седмици без травмиране на тялото и лицето.

Как виждате развитието на методиката SEMMA в бъдеще и какви са Вашите планове за разширяване на дейността Ви?

Конкретнo SEMMA в момента е налична само онлайн, тъй като съм вложила времето си в други ресурси. За следващата година планираме да отворим кабинети във Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив и Велико Търново. За следващите 5 години искаме да създадем място, където хората да идват не само за 7 дни за лагер, а през цялата година по колкото имат нужда. Аз самата съм бременна в момента с третото ни детенце и обучавам кадри, които да ме заместят, докато ме няма. Както и до влизането ми в майчинство преди раждането, наблягам на пакета, който създадохме „Всичко или нищо“ и той дава достъп до всички над 110 курса в сайта ми. Като всеки месец имам среща с участниците и им давам насоки какво да правят и как да продължат спрямо своите нужди и желания.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари