БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Масло от Карите и Кокосово Масло: Многофункционалните съкровища в медицината и козметичната Индустрия

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Микаела Чолакова е бъдещ магистър-фармацевт. Част е от маркетинг екипа на АПТЕКИ 36.6 и е 5-ти курс – стажант към Медицински Университет- Пловдив.


Маслото от карите (ший, шеа) и кокосовото масло придобиха значителна популярност както в медицинската, така и в козметичната индустрия поради своите многофункционални свойства и множество ползи. Тези природни продукти са възхвалявани за своите хидратиращи, противовъзпалителни и лечебни свойства. В тази статия ще разгледаме различните приложения и ползи на маслото от карите и кокосовото масло, подчертавайки тяхното значение за поддържане на здравето и подобряване на красотата.

Масло от Карите: Природно чудо

Масло от карите се извлича от ядките на ший дървото (Vitellaria paradoxa), което е родом от Африка. Има богата, кремообразна текстура и е пълно с витамини А, Е и F, есенциални мастни киселини и антиоксиданти. Тези съставки го правят мощна съставка за грижа за кожата и косата.

Приложения в медицинската практика

  • Хидратиране и лечение: Използва се за лечение на сухи кожни състояния като екзема и псориазис. Неговите противовъзпалителни свойства помагат да се намалят зачервяванията и подуванията, ускорявайки заздравяването на малки порязвания и изгаряния.
  • Забавя стареенето: Високата концентрация на витамини и антиоксиданти в маслото от карите помага да се преборим с признаците на стареене. То насърчава производството на колаген, намалява появата на фини линии и бръчки и подобрява еластичността на кожата.
  • Слънцезащита: Въпреки че не е заместител на слънцезащитен крем, маслото от карите действа като естествен слънцезащитен лосион (SPF 6) поради богато съдържание на канелена киселина. Може да се използва за успокояване на слънчеви изгаряния и защита на кожата от по-нататъшни щети, както и за облекчаване при ухапване от насекоми.
  • Подпомага възстановяването след усилени тренировки: Защитава мускулите и може да се използва преди или след натоварващи упражнения.

Козметични ползи

  • Грижа за кожата: Използва се като основна съставка в продуктите за грижа за кожата, включително лосиони, кремове и балсами. То дълбоко подхранва кожата, оставяйки я мека, гладка и сияйна. Неговата некомедогенна природа го прави подходящо за всички типове кожа, включително чувствителна и склонна към акне кожа. Също така предотвратява появата на стрии.
  • Грижа за косата: Популярна съставка в продуктите за грижа за косата като балсами и маски – помага да се хидратира скалпа, намалява пърхота и укрепва косата, оставяйки я здрава и лъскава.
  • Грижа за устни: Маслото от карите често се използва в балсамите за устни, за да осигури дълготрайна хидратация и защита на устните от суровите условия на околната среда.

Кокосово масло: Тропически еликсир

Кокосовото масло или кокосово олио е продукт, получен от плода на кокосовата палма (Cocos nucifera), разпространена най-вече в тропиците. Получава се от вътрешната месеста част на кокосовия орех, която се нарича копра. Процесът включва настъргването и изсушаването на кокосовото месо и внимателното му пресоване при ниска температура и филтрация.

Приложения в медицинската практика

  • Антимикробно и антивирусно действие: Кокосовото масло притежава антимикробни и антивирусни свойства, което го прави ефективно при лечение на кожни инфекции, рани и гъбични състояния. Лауриновата киселина в частност е показала, че инхибира растежа на вредни бактерии и вируси.
  • Лечение на рани: Хидратиращите и противовъзпалителните свойства на кокосовото масло ускоряват процеса на заздравяване на малки порязвания, одрасквания и изгаряния. То формира защитна бариера, която предотвратява инфекцията и насърчава възстановяването на тъканите.

Козметични ползи

  • Грижа за кожата: Кокосовото масло е многофункционален овлажнител, който може да се използва както на лицето, така и на тялото. То помага да се хидратира кожата, подобрява нейната еластичност и намалява появата на белези и стрии. Неговите антиоксидантни свойства защитават кожата от свободните радикали, като я поддържат млада и сияйна.
  • Грижа за косата: Кокосовото масло е широко използвано като лечение за косата за подхранване. Прониква в косъма, намалявайки загубата на протеини и предотвратявайки уврежданията. Редовното използване на кокосово масло може да доведе до по-здрава, лъскава и по-покорна коса.
  • Премахване на грим: Кокосовото масло е ефективно и нежно средство за премахване на грим. То разтваря грима, включително водоустойчивите продукти, без да отнема от естествените масла на кожата. Неговите емолиентни свойства оставят кожата мека и чиста.

Маслото от карите и кокосовото масло са забележителни природни продукти, които предлагат широк спектър от ползи както в медицинската, така и в козметичната индустрия. Техният богат състав от витамини, мастни киселини и антиоксиданти ги прави незаменими за грижа за кожата и косата. Включването им в ежедневната ви рутина може да доведе до по-здрава, по-сияйна кожа и коса, като ги прави основни компоненти на всяка уелнес програма.

Новото сезонно предложение от Dragon Superfoods е комбинация от две любими масла, които помагат на кожата и косата да бъдат хидратирани и възстановени след излагане на слънце. Разфасовката от 100 мл + 100 мл е перфектна за взимане на път, както и за тестване на продуктите от нови потребители. Маслата могат да се използват заедно или поотделно, като се затоплят в дланите с няколко движения или като се смесят на водна баня и се съхраняват в бурканче за удобна употреба. Подходящи са за нанасяне върху цялото тяло, загрубяла кожа и напукани устни. Могат да се използват и като масажно масло или за възстановяване на кожата след слънце. Често се употребяват и за подхранваща маска в дължините на косата.

В допълнение към своя потенциал в козметиката, маслата от карите и кокос на Dragon Superfoods могат да бъдат използвани и в кулинарията. Те имат нежен ядков аромат, благодарение на който често се използват при приготвянето на сладкиши и десерти. Маслото от карите е и чудесна алтернатива на какаовото масло в различни рецепти.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари